Podcasts zijn populairder dan ooit. Na meerdere heroplevingen gekend te hebben – de eerste podcast stamt al uit 2004 – is het medium nu definitief here to stay. Maar hoe maak je nu een podcast? Wat voor podcasten zijn er en wat heb je technisch gezien allemaal nodig? In dit artikel staat alles wat je als podcastmaker in de dop moet weten.
Ook het zelf maken van een podcast neemt een grote vlucht, niet alleen door particulieren maar zeker ook door bedrijven. Het is namelijk een ideaal medium om de verhalen achter en over je bedrijf te vertellen. Zo leren luisteraars een merk of product beter kennen. De podcast is bovendien een mooie manier om je als kennisinstituut te profileren en die kennis te delen. Daarbij biedt het de mogelijkheid op een laagdrempelige manier in contact te komen met je achterban en klanten, zeker nu mensen steeds meer thuiswerken. Bij KPN ontwikkelden we al twee podcasts; Vallen en Opstaan over (succesvolle) ondernemers en Digital Heroes, over de digitale koplopers in zakelijk Nederland.
Wat voor soorten podcasts zijn er?
Uiteraard zijn er allerlei genres en soorten podcasts te beluisteren. Er zijn podcasts voor kinderen, fictieve podcasts, how to-podcasts, documentaires, reisverhalen, misdaadpodcasts en ga zo maar door. Verzin een onderwerp en er is wel een podcast over. Als je een podcast gaat maken is het goed om te weten dat er grofweg drie verschillende vormen zijn.
1. Solopresentatie
Eén iemand vertelt iets over een onderwerp. Dit kan een podcast over actualiteiten zijn of een langere podcast van een deskundige over een bepaald vakgebied, gebeurtenis of vraagstuk.
2. Multihostpresentatie
Dit is momenteel de meest voorkomende vorm van podcasts waarbij meerdere al dan niet deskundige mensen discussiëren over een bepaald onderwerp.
3. Interviews
Sommige single- of multihost podcasts zijn per definitie interviews met een of meerdere gasten over een bepaalde kwestie of thematiek. De hierboven genoemde podcasts Vallen & Opstaan en Digital Heroes vallen ook onder dit format.
Stappenplan: wat heb je nodig voor het ontwikkelen van een podcast
1. Apparatuur en software
Om te gaan podcasten heb je in ieder geval een laptop of desktopcomputer, een goede microfoon en opnamesoftware nodig. Twee USB-microfoons waar je absoluut geen buil aan kan vallen zijn de Blue Yeti en de Audio-Technica AT2020USB+. Opnamesoftware die veel gebruikt wordt zijn GarageBand en Audacity, maar het laagdrempelige Alitu is zeker voor beginners een aanrader.
2. Een onderwerp, een naam, een interviewer
Ga niet podcasten om het podcasten. Wat is het doel en waar wil je het over hebben? Kennisdelen? Mensen warm maken voor een congres? Merkbeleving? Klanten op de hoogte brengen van alle innovatieve ontwikkelingen binnen het bedrijf? Zorg dat je dit helder voor ogen hebt.
Een catchy naam is natuurlijk ook belangrijk maar check van tevoren wel even of deze al in gebruik is om verwarring onder luisteraars te voorkomen. Denk ten slotte ook na over de vorm. Werk je met een, geen of meerdere hosts? Nodig je gasten uit? Laat je mensen uit je bedrijf interviewen door een externe presentator of doe je het zelf? Als je dit allemaal hebt bepaald, kun je beginnen.
3. Een hostingplatform
Als je de podcast opgenomen - en vervolgens geëdit hebt met behulp van bovenstaande software, is het tijd om je podcast te uploaden naar een hosting platform. Er zijn verschillende platforms zoals Buzzsprout, Zencast, SoundCloud, Captivate, Transistor, Simplecast, Podbean en Castos. Je kunt de meeste tijdelijk gratis uitproberen maar handiger is gewoon een jaarabonnement af te sluiten. De kosten vallen enorm mee.
Om je podcast te hosten, heb je een korte omschrijving van je podcast nodig, een mooie vierkante afbeelding en per aflevering een korte samenvatting over die bewuste aflevering.
Als jouw podcast live staat kun je via jouw bedrijfspagina hiernaar doorlinken. Beter is het om een speciale webpagina of tabblad aan te maken waarbij je de afleveringen binnen je eigen omgeving promoot. Dat kan via een zogenaamde embedcode van de bewuste podcastaflevering. Die kan je vervolgens in de broncode van je pagina plaatsen. De embedcode verkrijg je via het hostingplatform.
Lees ook: de 10 leukste zakelijke podcasts voor ondernemers
4. Zichtbaarheid in bekende apps
Er zijn tal van podcastapps maar het is vooral belangrijk - naast zichtbaarheid op de eigen bedrijfspagina - om aanwezig te zijn op Spotify, iTunes, TuneIn en Google Podcasts. Online zijn tal van how to-artikelen te vinden hoe je dit realiseert. Het komt er in het kort op neer dat je jouw RSS-feed verstrekt aan bovenstaande apps. Dit hoef je maar een keer te doen. Deze informatie verkrijg je eveneens via het hostingplatform.
Valkuilen en tips
Je kunt een podcast verrijken met een eigen, unieke tune en een voice-over. Dat klinkt meteen een stuk professioneler en voor een paar tientjes koop je een leuk intromuziekje online. Een voice-over eenmalig inhuren voor het inspreken zijn ook de kosten niet.
Belangrijk is dat het geluid goed is. Zorg voor weinig tot geen omgevingsgeluid en neem bij voorkeur op in een kleine, afgesloten ruimte. Bij slecht geluid haken luisteraars af. Het is ook van belang rustig en helder te praten. Daarnaast is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Zorg dat je de gespreksstof beheerst, regel aansprekende gasten en schrijf je teksten en vragen van tevoren uit.
Lees ook: de 10 beste podcasts om de productiviteit te verhogen