Wat kunnen we met blockchain?

Blockchain is vooral bekend als technologie achter uiteenlopende vormen van cryptogeld. Feitelijk is het een boekhouding op internet, die continu tussen alle deelnemers wordt gesynchroniseerd en altijd klopt. Bovendien is altijd exact na te gaan welke transactie of processtap heeft plaatsgevonden. De technologie kan hierdoor de rol innemen van bijvoorbeeld financiële instellingen, centrale banken, toezichthouders en andere tussenpersonen. Dat is ook bruikbaar in uiteenlopende sectoren.

Met blockchain kan data uniek of schaars worden gemaakt en 100 procent betrouwbaar. Dat vormt de basis voor crytomunten zoals de Bitcoin of Ethereum. Maar de mogelijkheden reiken verder. Zo wordt blockchain binnen de logistiek ingezet om cruciale informatie over te vervoeren zaken binnen de keten van klanten en andere betrokkenen te delen. Dat kunnen bewijzen van levering van container- of andere vrachtladingen zijn, of specifieke kenmerken van goederen. In de keten van autofabrikanten, merkgarages, leasemaatschappijen, verladers, transporteurs en occasionhandel kunnen kilometerstanden en onderhoudsgegevens van leaseauto’s worden bijgehouden.

Connected economie

In een wereld waarin gedeeld gebruik steeds belangrijker wordt, kan blockchain een rol spelen bij het delen van auto’s of kantoorruimtes. De technologie kan tevens worden gebruikt voor het digitaliseren van uiteenlopende soorten documenten als eigendomstitels, geboorteaktes en medische dossiers. Blockchain maakt het dankzij de ingebouwde autorisatie- en verificatiemechanismen mogelijk om betalingsverkeer te versnellen, beveiligen en te verbeteren. Maar ook om afspraken beter vast te leggen, fouten in werkprocessen op te sporen, ketens te stroomlijnen en doorlooptijden te verkorten.

“In de deeleconomie wil je transacties doen met mensen die je niet kent en niet per se vertrouwt”, zegt Pieter-Jan Snijders, blockchain-consultant bij KPN. “Dankzij blockchain-technologie kan je toch betrouwbaar zakendoen, zonder tussenkomst van een derde partij.”


Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download


Computernetwerk

Blockchain is gebaseerd op een gedecentraliseerd netwerk van computers, die belast zijn met het valideren, bijwerken en beveiligen van transacties. Hierdoor ontstaat een betrouwbare ‘ledger’ oftewel een grootboekadministratie. Daarbij is altijd exact na te gaan welke transactie, processtap of andere gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Alles wordt veilig opgeslagen en versleuteld. Wat eenmaal is toegevoegd, kan niet meer worden verwijderd of veranderd.

Het mooie is dat de waardevolle zaken die op de blockchain staan programmeerbaar worden. Wanneer dat gebeurt, bijvoorbeeld om werkafspraken vast te leggen, dan heet het programmaatje een ‘smart contract’ met zogeheten ‘business rules’. Smart contracts versnellen en versimpelen bedrijfsprocessen op een betrouwbare manier.

Tussenpersoon

Transparantie, versleuteling en controlemogelijkheden garanderen fraudebestendige transacties. Hetzelfde geldt voor informatie-uitwisseling. Individuele belanghebbenden kunnen opgeslagen gegevens niet op eigen houtje aanpassen zonder goedkeuring van anderen. Dit levert voor iedereen binnen het netwerk een altijd zichtbare, toegankelijke en gevalideerde versie van de waarheid op.

Dit maakt de technologie bij uitstek ‘disintermediating’, waarbij de tussenpersoon uit het proces wordt geduwd. Transacties worden zo goedkoper, veiliger en efficiënter. Bij het opslaan en overboeken van geld bijvoorbeeld, wordt het vertrouwen in banken vervangen door een vertrouwen in de technologie. Daarmee kan ieder individu of bedrijf een transactie voortaan zelf doen. Zaken waarbij nu nog accountants of juristen betrokken zijn kunnen in de toekomst mogelijk zonder.

Experimenteren

Steeds meer organisaties beginnen met het verkennen van de mogelijkheden van blockchain, door simpelweg zaken uit te proberen. Binnen een proefopzet komen ze er vervolgens achter wat werkt en wat niet. Ook merken ze of en in hoeverre bestaande IT- en businessomgevingen moeten worden aangepast om initiatieven op te schalen en te integreren met andere activiteiten. “Via interactieve workshops helpen wij klanten om geschikte toepassingen voor blockchain te vinden”, vertelt KPN-specialist Pieter-Jan Snijders. “Blockchain is namelijk niet de oplossing voor alles.”

Tevens helpen experimenten om te bepalen welke partners en leveranciers een rol kunnen spelen en hoe er het beste met deze partijen kan worden samengewerkt. Van hieruit kan vervolgens de stap gemaakt worden naar het ontwikkelen van echte waarde voor de organisatie.

Gerelateerde artikelen