HomeZakelijkThe Digital DutchBlogMinder downtime: verbeter je ketenmonitoring in 6 stappen

Ketenmonitoring in 6 stappen: zo minimaliseer je downtime

01-05-2025
Ketenmonitoring blog1
Van online bestellingen en financiële transacties tot hybride zorg en geautomatiseerde productieprocessen: alles draait op onderling verbonden ketens. Hapert één schakel, dan zijn de gevolgen groot. Hoe krijg je met ketenmonitoring grip op de hele digitale én operationele keten?

Een storing kan een kettingreactie met grote gevolgen veroorzaken. Een recent voorbeeld deed zich voor in november 2024, toen de Britse supermarktketen Morrisons te kampen had met ernstige tekorten aan verse producten. De oorzaak: een ransomware-aanval op Blue Yonder, de softwareleverancier van het voorraadbeheersysteem. De verstoring in deze ene digitale schakel leidde tot lege schappen en ontevreden klanten in honderden winkels. Zo zie je dat het uitvallen van 1 component kan leiden tot uitval van een gehele keten.

Dat besef vertaalt zich nu ook in wet- en regelgeving. Nieuwe kaders zoals DORA en de NIS2-richtlijn/Cyberbeveiligingswet stellen strenge eisen aan ketenweerbaarheid. DORA verplicht financiële instellingen om cyberrisico’s grondig in kaart te brengen. De Cyberbeveiligingswet gaat nog breder: ook organisaties met industriële processen of vitale infrastructuur moeten nu proactief maatregelen nemen tegen cyberdreigingen en operationele verstoringen. Monitoring is daarmee niet alleen een slimme keuze, maar steeds vaker een wettelijke vereiste.

Volledig inzicht in ketens

Problemen wil je niet pas signaleren als ze zich al voordoen. Volledig inzicht in zowel digitale applicaties en infrastructuur (IT) als operationele systemen (OT) is cruciaal om de continuïteit te waarborgen. Of het nu gaat om een ERP-systeem dat stilvalt of een PLC die onregelmatig functioneert: zonder geïntegreerde monitoring blijven onderliggende verbanden onzichtbaar.

Bij veel organisaties staan IT- en OT- monitoring nog los van elkaar. Terwijl je juist inzicht nodig hebt in de hele keten: van datacenter tot productielijn en van cloudapplicatie tot SCADA-systeem. Pas als je storingen in context kunt plaatsen, kun je effectief reageren of zelfs voorspellend optreden.

Ketenmonitoring: voor een betrouwbare dienstverlening

In deze visiepaper lees je hoe ketenmonitoring grip geeft op IT- en OT-omgevingen, welke waarde dit biedt voor je bedrijfsvoering en hoe onze modulaire, integrale aanpak jouw processen versterkt.
Download

Geïntegreerde aanpak

Voor een effectieve monitoringaanpak is een goed doordachte strategie nodig. KPN hanteert een stapsgewijze methode die helpt om meer inzicht en controle te krijgen over de IT-keten:

  • De huidige situatie en ambities verkennen: Een goed begin is het in kaart brengen van de beschikbare tools, processen en databronnen. Ook is het waardevol om te kijken welke kennis en vaardigheden al binnen de organisatie aanwezig zijn. Door heldere doelen op te stellen voor IT-kwaliteit, veiligheid, compliance en efficiëntie, ontstaat een stevige basis voor monitoring. Meetbare KPI’s, gericht op jouw bedrijfsprocessen, kunnen helpen om de voortgang te volgen.
  • Een strategie ontwikkelen die aansluit bij de organisatie:Op basis van een risicoanalyse wordt duidelijk welke componenten en processen van cruciaal belang zijn voor de bedrijfsvoering. Vaak is Component Monitoring een logische eerste stap, die kan worden uitgebreid met Application Performance Monitoring (APM) en Business Process Monitoring (BPM) om een compleet beeld te krijgen. Een flexibele en schaalbare aanpak biedt ruimte om mee te groeien met de organisatie.
  • Data veilig beheren en toegankelijk maken: Grip houden op data is een belangrijk aspect van monitoring. Een centrale datahub, zoals de KPN Data Services Hub (DSH), kan helpen om data op een veilige manier te ontsluiten voor monitoring, analyse en compliance. Zo kun je je data inzetten voor meerdere doeleinden, terwijl je de controle over jouw data behoudt.
  • De juiste tools selecteren op basis van behoeften: Niet iedere tool past bij elke organisatie. Het kan daarom waardevol zijn om monitoringtools te kiezen die aansluiten bij specifieke eisen. Door te werken met open standaarden en technologieën blijft de flexibiliteit behouden en wordt vendor lock-in voorkomen.
  • Een soepele implementatie en goed beheer waarborgen: Een zorgvuldige implementatie helpt verstoringen te minimaliseren. Door monitoringoplossingen goed te laten aansluiten op bestaande systemen en duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden, blijft de oplossing effectief en up-to-date.
  • Monitoring continu verbeteren en optimaliseren: Monitoring is geen eenmalig proces, maar blijft zich ontwikkelen. De wensen die je nu hebt voor jouw organisatie, zijn veranderlijk en evolueren continu. Door regelmatig de KPI’s te evalueren en inzichten uit de monitoring te benutten, kunnen verbeteringen worden doorgevoerd die bijdragen aan de betrouwbaarheid en effectiviteit van de IT- en OT-ketens.

Benieuwd hoe je met KPN je ketenmonitoring stapsgewijs verbetert? Download dan onze visiepaper.

Illustratie van vrouw op een wolk met laptop

Altijd als eerste op de hoogte

Ontvang relevante praktijkvoorbeelden en uitnodigingen voor onze webinars en events.
Schrijf je nu in
Artikel delen
Tags