Ondernemer Floor Schmeets is freelancer van het jaar geworden

Tijdens een feestelijk prijsuitreiking op New Business Radio is bekend gemaakt dat Floor Schmeets de publiekswinnaar van de Freelancer of the Year Awards is geworden. Zij won de prijs met haar bedrijf Insight Aut.

De FOTY Awards zijn een initiatief van ZZP Nederland waarbij gezocht wordt naar de leukste, beste en meest bijzondere freelancers van Nederland. Ondernemers konden zichzelf aanmelden middels te nomineren, daarna reviews te verzamelen en een pitch video. Er werden prijzen verdeeld in 3 categorieën. Marketeer Martin van Kranenburg won de prijs Freelancer of the Year en videomaker Joery Mooijman werd beste starter. Deze beide prijzen werden door een jury gekozen en autismecoach Floor Schmeets ging er met de publieksprijs vandoor.

Het bedrijf van Floor (30), Insight Aut, helpt mensen met (kenmerken van) autisme. Als coach helpt zij mensen tussen de 16 en 40 jaar die graag meer inzicht willen krijgen in hun autisme en beter om willen gaan met situaties zoals stress, hun werk of de omgang met anderen. Ook geeft ze voorlichting aan bedrijven en ouders.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


Mensen helpen met (kenmerken van) autisme

Floor: “Bij mijzelf werd de diagnose autisme pas op late leeftijd gesteld, rond mijn 18e. Voor die tijd waren er wel symptomen maar nog geen diagnose. Daardoor worstelde ik op school en ook tijdens mijn eerste stage vanuit mijn MBO-opleiding. Na de diagnose autisme maakte ik hele duidelijke afspraken met leraren en mijn stage-werkgevers. Die afspraken gaven mij de mogelijkheid om beter te functioneren. Dit zijn ervaringen die ik graag wil inzetten om anderen te helpen.”

Na het succesvol afronden van haar opleiding MBO bedrijfsadministratie was Floor eerst een tijdlang op zoek naar een loopbaan die paste bij haar diagnose, dromen en ambities. “De combinatie van voor het eerst zelfstandig wonen en het afronden van mijn studie was zwaar. Maar mijn familie stimuleert me om door te zetten, ook als het tegenzit. Via AutiTalent vond ik uiteindelijk een leuke baan met fijne collega’s die ook bij mij past. Dit werd later een vast contract bij AWVN. Na een tijdje wilde Floor meer uren werken, alleen dat kon niet. Toen ging Floor bedenken wat ze naast haar werk kon doen en dat werd een opleiding voor autismecoach om andere mensen met autisme te helpen en tot bloei te laten komen.

De cursus inspireerde Floor uiteindelijk tot het oprichten van haar eigen bedrijf naast haar vaste baan. “De tools die bij deze opleiding horen gaven mij het gevoel dat ik andere mensen met (kenmerken van) autisme kan helpen. Wat ik ook fijn vind is dat ik in mijn eigen bedrijf mijn eigen visie kan behouden en zelf mijn tijd kan indelen. Dus helemaal zoals ik het wil.”

Haar bedrijf Insight Aut bestaat inmiddels ruim een jaar en ze heeft al talloze klanten geholpen met het beter begrijpen van hun autisme. “Doordat mijn klanten hun autisme beter begrijpen kunnen ze ernaar handelen wat ze nodig hebben. Daardoor hebben ze uiteindelijk minder last van hun autisme.”

Alhoewel het bedrijf nog in de kinderschoenen staat, is Floor druk bezig met de werving van nieuwe klanten. “Dat doe ik bijvoorbeeld door blogs en webinars op mijn website te publiceren in de hoop dat mensen zich hierin herkennen en bij me aankloppen voor hulp”.

Een tip voor startende ondernemers

Een tip voor andere startende ondernemers heeft ze trouwens ook: “Focus je echt op één ding en neem daar de tijd voor. Voor mensen mét en zónder autisme kan het houden van overzicht een extra struikelblok zijn bij het ondernemen. Kijk daarom goed wat je aankan en zet realistische doelen. Je hoeft je bijvoorbeeld niet direct in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Begin eerst eens met de website, wees zichtbaar op social media en kijk wat er dan gebeurt. Stap voor stap beginnen dus.”

Gerelateerde artikelen