De topcamera’s van de iPhone 13

Sinds de keynote van Apple heeft de hele techwereld het nergens anders meer over: de nieuwe camera’s van de iPhone 13. Wat is er nieuw aan de camera’s van de nieuwe iPhones? En waarom zijn de camera’s zo bijzonder? We bekijken wat er nieuw is en wat de specificaties zijn van de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max.

De nieuwe iPhone 13-lijn is misschien niet heel anders dan de iPhone 12, maar op één vlak zijn de toestellen flink verbeterd: de camera’s en de nieuwe software. De camera’s van de iPhone 13 en de mini zijn hetzelfde, net als die van de Pro en de Pro Max. Die laatste hebben uiteraard ook die nieuwe software, maar hebben ook nog eens technische upgrades gekregen. We duiken in de nieuwe cinematografische modus, bewerkingsopties en de fotografische stijlen. En daarna kijken we natuurlijk ook naar specificaties van de camera’s zelf. 

Scherpe beelden met Sensor-shift stabilisation

Alle nieuwe iPhone-modellen hebben een bewegende sensor in de camera. De sensor vangt het licht dat door de lens valt en legt het vast in een foto. Deze sensor kan in de nieuwe iPhone modellen een beetje bewegen, om jouw trillende handjes te compenseren bijvoorbeeld. Zo schiet je altijd de scherpste beelden, ook in het donker en ook als je lopend filmt. 

Cinematografische modus met de iPhone 13 camera

De grootste verbetering van de iPhone 13 camera’s zit hem in de software en de snellere en betere chips. Met alle iPhone 13-modellen kun je nu in cinematography-mode filmen. Deze modus vervaagt de achtergrond en houdt de focus op het belangrijkste onderwerp in beeld. Als het belangrijkste onderwerp verandert, bijvoorbeeld als iemand in de voorgrond zijn gezicht van de camera wegdraait om iemand achter hem aan te kijken, stelt de iPhone zelf scherp op de persoon achter hem. 

Revolutionair: focus veranderen in video met de nieuwe iPhone

En mocht de focus in een video nou niet naar wens zijn: je kunt het in de nabewerking nog veranderen! Dat is helemaal nieuw en kunnen zelfs dure professionele camera’s niet. Dat komt doordat de iPhone 13 camera’s met verschillende lenzen en kunstmatige intelligentie werken. Zo neemt de iPhone alles scherp op - zowel de voor- als de achtergrond- en schat hij de afstand tussen objecten in. Met die informatie kan hij in de nabewerking dus de achtergrond scherp maken, of juist de voorgrond. 

ProRes-video’s maken

ProRes is de professionele bestandsvorm van video’s. Het is vergelijkbaar met Raw-foto’s die fotografen gebruiken. Apple’s iPhone kwam al met de mogelijkheid om ProRaw-foto’s te maken en heeft nu ook de mogelijkheid om ProRes-video’s te schieten. Dat geeft een hoop extra mogelijkheden in de nabewerking van video’s en is vooral voor fanatieke filmers een nuttige functie. De ProRes-bestanden nemen wel aardig wat bestandsruimte in. Maar goed dat de iPhone 13 Pro en Pro Max beschikbaar zijn met 1TB aan ruimte. Deze functie is op dit moment nog niet beschikbaar, maar komt later met een software-update. 

Fotografische stijlen op de iPhone 13

Een ander nieuwigheidje van de iPhone 13-modellen, zijn de fotografische stijlen. Dat zijn presets voor je camera, die je zelf in kan stellen of aan kunt passen. Dan kun je tijdens het fotograferen kiezen voor bijvoorbeeld een warme gloed, of juist koele kleuren. Het is eigenlijk een soort filter, maar dan terwijl je de foto maakt. En een belangrijk verschil met filters is dat de fotografische stijlen met kunstmatige intelligentie werken. Dus als je een warme gloed wil, eindig je niet met een oranje gezicht zoals bij een filter nog wel eens gebeurt. 

Cameraspecificaties van iPhone 13 en iPhone 13 mini

De iPhone 13 en iPhone 13 Mini hebben weer 2 mooie camera’s. Aan de lenzen is weinig gewijzigd sinds de iPhone 12, maar toch zijn ze een stukje beter. Dat komt vooral door de nieuwe sensor, de sensor shift-stabilisatie en de software. Door de nieuwe sensor vangt de groothoekcamera 47% meer licht. Door de nieuwe stabilisatie-techniek zijn je foto’s nog scherper. Dat betekent dat je beter in het donker foto’s kunt maken. De specificaties van de camera van de iPhone 13 en iPhone 13 mini:

- 12 megapixel groothoeklens met f/1.6
- 12 megapixel ultragroothoeklens met f/2.4
- 2x optische zoom
- 5x digitale zoom

Cameraspecificaties van de iPhone 13 Pro en Pro Max

Al het bovenstaande krijg je natuurlijk ook op de iPhone 13 Pro en Pro Max. De lenzen en specificaties van deze telefoons zijn wel anders dan die van de iPhone 13 en Mini. Bovendien hebben de Pro en de Pro Max 3 camera’s: 

- 12 megapixel groothoeklens met f/1.5
- 12 megapixel ultragroothoeklens met f/1.8
- 12 megapixel telelens met f/2.8
- 6x optische zoom
- 15x digitale zoom

Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de iPhone 12 Pro: de ultragroothoeklens vangt nu wel 94% meer licht. Waar de iPhone 13 en iPhone 13 mini dus al heel erg goed fotograferen in het donker, maken de iPhone 13 Pro en Pro Max nóg veel betere kiekjes in de nacht! 

Macrofotografie met iPhone 13 Pro en Pro Max

De ultragroothoek-camera van de iPhone 13 Pro en Pro Max kan al scherpstellen op een afstand van 2 centimeter. Dat was altijd 8 cm. Zo kun je prachtige close-up foto’s maken van insecten, bloemen en blaadjes. Of van waterdruppels op paddenstoelen natuurlijk, zoals op dit voorbeeld van Apple.

Lees ook: Zo maak je mooie foto’s met je smartphone: 7 fotografietips

Gerelateerde artikelen