Praktische stappen naar een succesvol connected product

Van slim koffiezetapparaat tot traceerbare fiets: connected products komen in alle vormen en maten. De realisatie van een connected product kan echter een behoorlijke uitdaging zijn. Het idee ligt er, maar welke stap moet als eerste worden gezet? En welke keuzes moeten er worden gemaakt? In het stappenplan ‘Praktische stappen naar een succesvol connected product’ leert u antwoord te geven op al deze vragen.

Waarde bepalen

‘Wat is de waarde van het connected product?’ Om van het IoT-project een succes te maken, moet deze vraag als eerste worden beantwoord. Dit kan bijvoorbeeld procesoptimalisatie zijn, maar ook toegevoegde waarde voor klanten, nieuwe businessmodellen of MVO. Of een combinatie van alle vier. Zodra u dit weet, kunt u invulling geven aan de realisatie van het connected product.

Voorbereiding & productaanpassingen

Het product zal in veel gevallen aanpassingen moeten ondergaan om connected te worden. Het is daarom belangrijk om te weten welke data u nodig heeft, zodat u weet welke technische aanpassingen nodig zijn om van uw product een databron te maken. Met een handig vragenschema in het stappenplan wordt de conversatie tussen de commerciële en technische afdeling gestart.

De verbinding

Waar en wanneer moet uw product verbonden zijn? Door vast te stellen wat er van de connectiviteit verwacht wordt, ontdekt u welke connectiviteitsvorm de juiste is voor uw connected product.

Omgaan met data

De vierde stap draait om het omgaan van data. Levert een product data, dan moet dit natuurlijk op de juiste manier geïnterpreteerd kunnen worden. Net als andersom, als u data zoals commando’s naar het product wilt versturen. Daarnaast heeft u met een goed ingericht datamanagementsysteem inzicht in uw connected product, zoals instellingen en status. Praktische informatie leidt u naar de juiste inrichting van uw datamanagement.

Eindgebruiker(s) & inzicht

Stap vijf draait om inzicht krijgen in de eindgebruiker en de benodigde interface. Zo heeft het invloed op de keuze voor de applicatie wie met de data aan de slag gaat: de klant, eigen medewerkers of derde partijen.

Partnerships

Met welke partijen kunt, of moet u, samenwerken om de dienst te leveren? Het kan zijn dat u hulp nodig heeft van derde partijen om uw connected product te realiseren. Maar misschien zijn er ook mogelijkheden om, tegen een vergoeding, uw data te delen met derde partijen – waarbij er kansen liggen voor nieuwe businessmodellen.

Organisatie

Bij een nieuw connected product – en een eventueel bijbehorend nieuw businessmodel – horen nieuwe werkzaamheden. Stel uzelf daarom de vraag: ‘Hebben we alle disciplines en capaciteit binnen onze organisatie om de IoT-oplossing te kunnen uitrollen?’.

Nieuwsgierig wat Internet of Things voor uw organisatie kan betekenen?
Onze IoT-experts beantwoorden graag uw vragen