Onze wereld wordt steeds digitaler. Niet alleen wij mensen, maar ook de dingen om ons heen zijn steeds meer verbonden. Machines, auto’s, koelkasten en zelfs landbouwgronden, dijken en gebouwen. Zo’n beetje alle ‘dingen’ kunnen verbonden worden met het internet. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van sensoren en andere speciale hardware. Zodra deze ‘dingen’ online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met organisaties en andere verbonden partijen. Dat is het internet der dingen, oftewel the Internet of Things (IoT).

Alle verbonden ‘dingen’ produceren data. Deze data leveren een grote hoeveelheid nieuwe informatie op, die voor gebruikers en organisaties nuttig kan zijn. De data geven namelijk niet alleen inzicht in het huidige gebruik of proces, maar kunnen ook worden ingezet om voorspellingen te doen over gebruik in de toekomst. Verschillende datastromen kunnen namelijk met elkaar vergeleken worden, waardoor patronen herkend kunnen worden. Ook kan de integratie van mensen, machines, processen en gegevens productieprocessen en klantervaringen verbeteren. Zo kun je met Internet of Things nieuwe businessmogelijkheden en oplossingen creëren die tot nu toe onmogelijk leken.

De 4 business drivers van IoT-projecten


  • Efficiënter werken
    Bespaar tijd en kosten door jouw bedrijfsproces slimmer te maken.
  • Betere klantrelatie
    Gebruik informatie uit de processen of producten om vaker contact te hebben met jouw klanten en hen een betere service te bieden en te ontzorgen.
  • Duurzame kansen
    Dankzij slimmere bedrijfsprocessen kun je efficiënter omgaan met jouw middelen en energie.
  • Nieuwe businessmodellen
    Je kunt dankzij en met IoT-oplossingen nieuwe businessmogelijkheden en oplossingen creëren die tot nu toe onmogelijk leken.




IoT-keten in bouwblokken

Internet of Things (IoT) genereert heel erg veel informatie waarmee je jouw bedrijfsprocessen slimmer, sneller en efficiënter inricht, of nieuwe diensten en businessmodellen ontwikkelt. Er zijn 6 bouwblokken die de basis vormen van een succesvolle IoT-oplossing. Ze bieden een structuur, waardoor iedereen er gemakkelijk mee aan de slag kan.

  1. Organisatie
  2. Hardware
  3. Connectiviteit
  4. Datamanagement
  5. Applicaties
  6. Security

Hoe onze klanten Internet of Things inzetten

ANWB: Sneller een fiets terug 

De ANWB Blijven Fietsen Verzekering is een goed voorbeeld van een verbeterde klantrelatie. Door fietsen connected te maken, kunnen ze na vermissing worden opgespoord. Fietsenbezitters zijn er zo van verzekerd dat zij na diefstal niet een som geld krijgen overgeboekt, maar binnen 48 uur hun eigen vertrouwde fiets terugkrijgen. Bijvangsten hiervan zijn het detecteren van fietsenbendes en een duurzamere vorm van verzekeren kunnen aanbieden.

B Medical Systems: Slimme gekoelde opslag- en transportsystemen waarborgen kwaliteit van vaccins die beschermen tegen infectieziekten

B Medical Systems is gespecialiseerd in apparatuur voor de koelketen waarmee vaccins veilig opgeslagen en getransporteerd kunnen worden. Met KPN’s IoT-connectiviteit ontwikkelde B Medical Systems een logger die wereldwijde realtime monitoring van de conditie van vaccins in koelsystemen mogelijk maakt.

WUR-proefboerderij: 30% minder gewasbeschermingsmiddel

Op de proefboerderij van de Wageningen University & Research wordt, als een onderdeel van het 5G fieldlab van KPN, een onkruid-drone ingezet. Deze scant de akker op onkruid, waardoor er alleen gewasbeschermingsmiddel ingezet wordt waar het nodig is. Dit geeft een besparing tot 30% van de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel, wat ten gunste komt van het milieu.  

Nieuwsgierig wat Internet of Things voor jouw organisatie kan betekenen?
Onze IoT-experts beantwoorden graag je vragen

Ontvang persoonlijk advies