De nieuwste manier van verbinden voor IoT-apparatuur

Het LTE-M-netwerk van KPN is speciaal ontwikkeld voor Internet of Things-toepassingen en is gebaseerd op het betrouwbare en veilige 4G netwerk van KPN. De dekking van LTE-M is sterker dan de 2G-netwerken van KPN. Via LTE-M kan op een energiezuinige manier snel data worden verzonden, waardoor het overal gebruiken van draadloos Internet of Things-toepassingen binnen handbereik komt. LTE-M is geschikt voor verschillende toepassingen die nu met GPRS of 2G werken. Daarnaast is het ook geschikt voor toepassingen die nu nog niet ‘slim’ zijn. Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden van LTE-M zijn slimme meters, geluidsmeters, frisdrankautomaten en track & trace oplossingen. Maar ook bij slimme en duurzame energienetwerken en draagbare apparaten kan LTE-M in de toekomst mogelijk een rol vervullen.

Wat is LTE-M?

LTE-M is het IoT netwerk dat apparaten met een batterij direct verbindt met het 4G netwerk, zonder gateways, om een breed scala aan IoT toepassingen mogelijk te maken, die nu met 2G/GPRS, LoRa of M2M werken of voorheen niet mogelijk waren.
Vanwege de vele opties binnen het LTE-M netwerk is de technologie breed inzetbaar en op maat in te zetten voor elke IoT toepassing.
De opties die op dit moment live zijn in ons LTE-M netwerk zijn:

 • Power Save Mode (PSM) + Extended Discontinuous Reception (e-DRX) – verlaagt het batterijverbruik
 • Coverage Enhancement Mode A (CE-A) – verbetert de indoor dekking
 • Roaming met geselecteerde partners – waaronder VS, Belgie, Frankrijk en Zwitserland.

Hoe werkt LTE-M?

Een LTE-M systeem bestaat uit sensoren of apparaten die via een LTE-M simkaart en module data uitwisselen met de cloud. Deze data wordt vervolgens verwerkt door een softwareapplicatie met als doel om een bepaalde actie uit te voeren, zoals het verzenden van een waarschuwing of notificatie of het automatisch aanpassen van een sensor of apparaat zonder tussenkomst van een gebruiker. Als tussenkomst van een gebruiker toch nodig is, of als de gebruiker het systeem wilt bekijken, kan een gebruikersinterface daarvoor zorgen.

Hoe onze klanten LTE-M toepassen
‘In Breda kijken we steeds meer informatiegestuurd naar veiligheid’

Daan Quaars, wethouder Gemeente Breda -

Het akoestische detectiesysteem van IoT-solution provider Munisense verzendt via het LTE-M netwerk van KPN snel, effectief én met grote precisie informatie over de afsteeklocatie en het aantal decibellen van vuurwerk.

Welke verbinding heb jij nodig?
LTE-M, 5G, LoRa of M2M (4G)?

Zowel LoRa als LTE-M hebben hun sterke punten. Voor nationale of internationale dekking zou LTE-M waarschijnlijk de voorkeur krijgen vanwege de flexibiliteit en het vermogen om bestaande infrastructuur te gebruiken.

LTE-M is de beste keuze voor grensoverschrijdende connectiviteit, aangezien roaming-overeenkomsten voor LTE-M erg snel vorderen in vergelijking met LoRa-roaming. LTE-M modules kunnen in een diepe, energiezuinige slaapstand gaan (Power Save Mode - PSM) of worden alleen actief (Extended Discontinuous Reception - eDRX) als de module verbinding moet maken met het netwerk om data te verzenden. Dit resulteert in een aanzienlijke batterijbesparing.

*Op dit moment haalt het LTE-M-netwerk van KPN maximaal 300 kbit/s. De hoeveelheid data kan gelimiteerd worden per aansluiting. Dit is afhankelijk van de afgenomen bundel en de configuratie die je kiest.

Daarom LTE-M van KPN


 • Speciaal ontwikkeld voor IoT
  Batterijduur tot 5 jaar, sterke indoordekking en in de toekomst ondersteuning van spraak.
 • Betaalbaar
  Voordelige modems en op 4G gebaseerde snelheden, in combinatie met ons intelligente netwerk, maken LTE-M een betaalbare draadloze oplossing.
 • Doorlopend 2-richtingsdataverkeer
  Voor apparaten die hoge data snelheden nodig hebben, veel data versturen en daarnaast ook veel data ontvangen voor bijvoorbeeld updates.
m2m connectivity

Gratis LTE-M Developer Kit

Ontvang volledige connectiviteit en maak direct verbinding met je eigen hardware.

 • Twee LTE-M SIM-kaarten met wereldwijde dekking, 20MB data en 6 maanden lang toegang tot uitgebreide API
 • Toegang tot het Jasper Control Center om jouw verbindingen te managen
 • Support vanuit de community
Ontvang gratis test-simkaarten


Bekijk de dekking van het LTE-M netwerk met onze LTE-M coverage checker*

KPN werkt altijd aan verbetering van het LTE-M netwerk, zodat je overal in Nederland eenzelfde dekking ervaart. De LTE-M dekking, zoals in de coverage checker weergegeven, is gebaseerd op een theoretisch model. De LTE-M dekking kan onderhevig zijn aan veranderingen.

LTE-M netwerk
 • 1 tot 300 kbit/s
 • 10 tot 300 kbit/s
 • 1 tot 300 kbit/s
 • 10 tot 300 kbit/s
 • 1 tot 300 kbit/s
 • 10 tot 300 kbit/s

De snelheden die bij de kaart zijn vermeld zijn minimum snelheden. Voor de ondergrens (1 kbit/s) is dit de snelheid die op de randen van het gekleurde dekkingsgebied naar alle waarschijnlijk nog haalbaar is. De maximum snelheid die haalbaar is in ideale omstandigheden, ligt rond de 300 kbit/s voor half-duplex devices. Klik hier voor meer informatie.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontvangst, zijn onder andere:

 • Het LTE-M device zelf.
 • De locatie van het device, binnen- of buitenshuis, boven- of ondergronds.
 • Het aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruik maakt van het LTE-M netwerk.
 • De afstand tussen het device en de zendmast.
 • Obstakels tussen het device en de zendmast, waaronder muren en gebouwen.Nieuwsgierig welke connectiviteit bij jouw IoT-vraagstuk past?

Wij helpen je graag de juiste connectiviteitsoplossing te vinden.

Ontvang persoonlijk advies