KPN draagt bij aan blockchain technologie

KPN ziet blockchain als een logische volgende technologische stap in digitaal zakendoen. In de jaren 90 is het internet van informatie & communicatie ontstaan en nu staan we aan het begin van het internet van waarde & vertrouwen. We volgen de ontwikkelingen en kijken naar hoe we hier een rol in kunnen spelen zodat we blockchain waardevol kunnen maken voor toepassingen voor onze klanten.

Eén van de prjecten waar we als KPN naar kijken is het hosten van een blockchain consensus node van NEO. Dit is een (softwarematig) knooppunt waar de transacties in de blockchain opgeslagen worden. Het vervult daarmee een grootboekfunctie, samen met andere knooppunten. De visie van NEO op Smart Economy sluit goed aan op de visie van KPN om het leven (en de wereld) leuker, vrijer en makkelijker te maken. Om dit soort innovaties optimaal te ondersteunen organiseren we ook regelmatig blockchain events zoals hackathons en meetups.

KPN ontwikkelt zelf ook vele blockchain toepassingen. Een voorbeeld hiervan is een digitale decentrale marktplaats voor IoT-gedreven onderhoud. Tijdens een succesvolle pilot bij Gemeente Alphen aan den Rijn werd een prototype ontwikkeld waarbij werkorder- en facturatieproces voor onderhoud van lichtmasten wordt geautomatiseerd. De lichtmast heeft een sensor die registreert of de lamp kapot is. Wanneer dit zo is, wordt er via een smart contract een opdracht uitgezet bij een monteur en krijgt automatisch betaald zodra de lichtmast het weer doet.

Internet van waarde & vertrouwen

Blockchain gaat verder dan alleen de technologie. Het gaat hier namelijk over de opkomst van het 'internet van waarde & vertrouwen'. We zien het internet zich razendsnel ontwikkeld op het gebied van user experience, maar niet op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Als digitale beschaving bevindt het huidige internet zich ongeveer in de middeleeuwen zou je kunnen zeggen.  

De belangrijkste bouwblokken van het ‘internet van waarde & vertrouwen’ zijn identiteit en transacties. Onze jarenlange ervaring in deze wereld, maar ook van netwerken en applicaties kunnen we hierbij optimaal inzetten om met dit soort nieuwe innovaties onze klanten nog beter te bedienen.

Wat levert het op?

Het 'internet van waarde & vertrouwen' is nog in opkomst en de verwachting is dat daar talloze toepassingen en ketens op aangesloten zullen worden. Wij willen het voor onze klanten mogelijk maken hier nu op in te spelen, onder andere door onderdeel te zijn van de blockchain ecosystemen en met blockchain workshops (download de factsheet onder dit artikel) waarbij we klanten helpen toepassingen te ontwikkelen en hun kennis te ontwikkelen – vergelijkbaar met onze IoT academy en Cyber Central.

Meer informatie

Blockchain is meer dan de technologie die gebruikt wordt voor de digitale munteenheid bitcoin. Wil je weten welke kansen er liggen? Neem dan contact op met het KPN Blockchain team, via: dlt@kpn.com of vul het contactformulier in.

Neem contact met ons op

Meer over Blockchain

Lees ook de artikelen van Redmer Huizinga over blockchain:

Download: factsheet blockchain workshop

Gerelateerde artikelen