3 tips om van UC-beleid een succes te maken

Communicatiemiddelen die in samenhang gebruikt worden, zo op elkaar aansluiten noemen we Unified Communications (UC). Dankzij UC kunnen medewerkers altijd en overal met elkaar samenwerken. Maar een goede implementatie vraagt een serieuze planning en duidelijke visie. Volg deze 3 tips om van jouw UC-beleid een succes te maken.

1. Kies voor een holistische visie

Bekijk communicatie en samenwerking in jouw organisatie als 1 geheel. Er zijn talloze mooie oplossingen die communicatie in je organisatie mogelijk maken. Het loont om eerst te kijken wat je de komende jaren verwacht van samenwerking binnen jouw organisatie. Kijk ook wat jouw visie is op (de integratie van) ICT en telecom, voordat je deze investering doet. Vergeet daarbij niet te benoemen welke applicaties je op den duur over wilt brengen naar de cloud. Een simpele visie met een eenvoudige roadmap kan je al helpen om een desinvestering te voorkomen.

2. Denk goed na over de implementatievorm

UC-toepassingen kun je in verschillende vormen implementeren: van applicaties die volledig in het bedrijfsnetwerk draaien, tot cloudoplossingen. Voor sommige features geldt dat ze alleen on-premise of alleen in de cloud beschikbaar zijn, dus een overzicht van de gevraagde functionaliteiten is geen overbodige luxe. Naast de 2 uitersten van on-premise en de cloud zijn er uiteraard ook tussenvormen, zoals als (private) hostingoplossingen en hybride cloud-oplossingen.

3. Zorg dat je oplossing in ieder geval voldoet aan deze 3 gebruikerswensen:

A. Een intuïtieve en consistente ervaring op alle devices en platformen. Zorg dat er een gelijkwaardig design en een brede beschikbaarheid van functionaliteiten is, zodat het niet uitmaakt of iemand een desktop, laptop, tablet of smartphone gebruikt.

B. Zorg dat je UC-oplossing altijd en overal beschikbaar is. Of het nu in de browser is of in de boardroom. Binnen of buiten het bedrijfsnetwerk. Iedereen moet er altijd mee kunnen werken.

C. Eenvoudig in gebruik. Kies een oplossing die eenvoudig integreert bij de bestaande applicaties, workflows en manier van werken.

Wil je meer weten over Unified Communications en hoe je dit toepast in jouw organisatie? Lees de whitepaper ‘Het is tijd om de belofte van Unified Communications waar te maken.’

Gerelateerde artikelen