iPhone 11 komt in drie versies

Betere camera’s, krachtiger chips en een langere accuduur zijn Apple’s voornaamste troeven bij het nieuwe trio iPhone’s die vanaf nu te verkrijgen zijn in de KPN shop. Hoewel sensationele nieuwe aankondigingen uitbleven, zullen de betere specificaties toch veel trouwe Apple-fans verleiden tot vervanging van hun huidige iPhone.

Apple-topman Tim Cook legde in een volgepakt Steve Jobs Theater in Cupertino alle nadruk op de technische verbeteringen. ‘By innovation only’ stond er op de uitnodiging voor dit jaarlijkse evenement in september. Met de A13 Bionic heeft Apple naar eigen zeggen de krachtigste chip in huis. Door de hele iPhone 11 heen wordt geavanceerde machine learning gebruikt en al dit vernuft maakt het mogelijk één biljoen operaties per seconde uit te voeren. De processor wordt aangevuld met de krachtigste grafische chip die ooit in een smartphone werd ingebouwd.

iPhone 11 en 11 Pro (Max)

Bestel nu

Drie versies

Uiterlijk zijn de drie nieuwe modellen van de iPhone vrijwel identiek gebleven, maar onder de motorkap zijn de toestellen weer helemaal up-to-date. Het nieuwe vlaggenschip is de iPhone 11 Pro Max met een 6,5 inch oled-scherm, mat glas aan de achterkant en een camera met drie lenzen. De iPhone Pro moet het doen met een oled-scherm van 5,8 inch en een iets kleinere accu. Voor de rest zijn de specificaties nagenoeg gelijk. Onder deze twee modellen komt de budgetversie iPhone 11. Door ‘gewoon’ lcd in plaats van het superieure oled te gebruiken en een camera met een lens minder in te bouwen werd een lagere prijs mogelijk.

Niet alleen de prestaties zijn volgens Cook aanzienlijk omhoog gegaan, maar ook de batterijduur is sterk verbeterd. Zakelijke gebruikers zullen met genoegen vaststellen dat het instapmodel iPhone 11 het een uur langer uithoudt dan de voorganger XR. De iPhone 11 Pro heeft een vier uur langere accuduur dan de XS, terwijl het topmodel 11 Pro Max zelfs vijf uur langer is te gebruiken dan de XS Max. Cook verzekerde zijn gehoor ervan dat je de nieuwe iPhone 11-modellen de hele dag kunt gebruiken zonder deze te hoeven op te laden.

Beter camera

Maar de meeste aandacht ging uit naar de verbeterde cameratechniek. Beide Pro-modellen hebben een groter camerasysteem. De camerabult oogt anders dan bij voorgaande iPhones, de verticale dubbele lens is vervangen door een vierkant met drie lenzen. Aan de telelens en groothoeklens is een ‘supergroothoek’ toegevoegd die het gezichtsveld tot 120 graden uitbreidt. Het optische zoombereik is nu 4x. Ook de topmodellen van fabrikanten als Samsung hebben zo’n ultrawide lens. Apple claimt dat de video is verbeterd (4K video met 60 frames per seconde). Bovendien kan nog beter bij slecht licht worden gefotografeerd.

Vanaf het najaar gaat Apple ook 'deep fusion' toepassen. Dankzij machine learning kan nu het beste uit negen opnames in één foto worden gecombineerd. De voorbeelden die tijdens de presentatie werden getoond, waren overtuigend. Ook de selfie-liefhebber is niet vergeten. Aan de voorkant zit nu een 12 megapixel camera voor fraaiere selfies in een hogere resolutie. De ‘budgetversie’ iPhone 11 bezit aan de achterkant een twee-camerasysteem. Nieuw is een nachtmodus voor foto’s. Dankzij een verhoogde waterbestendigheid is deze iPhone beter bestand tegen de elementen.

iPad

Apple Arcade en Apple TV+ zijn twee nieuwe loten aan de stam van Apple’s uitgebreide dienstenpakket. Verder werd de zevende generatie iPad geïntroduceerd met een 10,2 inch retina scherm. De nieuwe Apple Watch Series 5 heeft een scherm dat altijd aanstaat.

Het nieuwe besturingssysteem iOS 13 op de nieuwe iPhone 11-serie kent tal van verbeteringen. Nieuw zijn onder meer de Donkere modus, een beter afgeschermde inlogmethode voor apps en websites en een volledig nieuwe Kaarten-ervaring. iOS 13 is vanaf 19 september beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwere modellen. Op 30 september komt iOS 13.1 uit met nog meer nieuwe softwarefeatures.

iOS 13

Het besturingssysteem iOS 13 kent speciale snufjes voor het bedrijfsleven. Speciaal voor Bring Your Own Device introduceert Apple een beheertool, User Enrollment genaamd. De gebruikers behoudt zijn privacy, terwijl bedrijfsdata beschermd blijven. Beheerde accounts, apps en data blijven door een versleuteling gescheiden van de rest van het toestel.

Apple Business Manager stelt bedrijven in staat om voor hun werknemers Apple ID’s te creëren en te beheren. Daarbij wordt toegang verleend tot diensten zoals iCloud Drive en iCloud Notes. Beheerde Apple ID’s zijn verbonden met Microsoft Azure Active Directory, waardoor gebruikers met hun zelfde zakelijke e-mail en wachtwoord kunnen inloggen die ze al voor andere bedrijfsdiensten gebruiken.

Prima tool

iPhones zijn geliefd onder zakelijke gebruikers. Veel werknemers waarderen het als ze van hun baas de beschikking krijgen over Apple-apparatuur. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dat een handenbindertje. Samen met de iPad en Mac staat de iPhone bekend als een prima tool voor het bedrijfsleven. Vooral in de creatieve industrie heeft Apple een vaste, trouwe aanhang.

Ook de lange batterijtijd, de solide constructie en de waterdichte behuizing van sommige modellen vormen een pre. Voor de iPhone bestaan er ook veel, goedwerkende zakelijke apps. Menig bedrijf heeft voor de Apple-omgeving apps op maat gebouwd.

De nieuwe iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone Pro Max zijn te bestellen bij KPN.

Bestel nu

Gerelateerde artikelen