Succesvolle test met dronebezorging op varend schip

Samen met Dutch Drone Delta en een ecosysteem van partners heeft KPN recent de eerste bezorging per drone op een varend schip gerealiseerd. In het havengebied van Rotterdam is een pakket op een binnenvaartschip, de Duancis, bezorgd, zonder dat het schip hiervoor een stop hoefde in te lassen.

Het doel van deze testvlucht is om te  kijken of en hoe dronetechnologie een bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van de  efficiëntie, het gemak en de klantvriendelijkheid voor schepen die de Rotterdamse haven aandoen.

De test met 5G-connectiviteit

Om veilige en efficiënte dronevluchten te kunnen garanderen, is een betrouwbaar en stabiel  mobiel netwerk op vlieghoogte nodig. Hiervoor is 5G-connnectiviteit van KPN heel geschikt. Een kenmerk van 5G is de lage vertraging in communicatie, de low latency. Dat is belangrijk, want een drone moet direct kunnen reageren als dat vereist is. Daarnaast zetten we netwerkprioritering, ‘Application Priority' in, waardoor de drone voorrang krijgt ten opzichte van ander netwerkverkeer in de haven. 

KPN werkt actief mee binnen de Dutch Drone Delta met de inzet en het testen van het KPN-netwerk. We testen de netwerksterkte op vlieghoogte en op een af te leggen grote afstand, tussen de 500 en 700 meter.

De test is nu uitgevoerd met waarnemers (EVLOS: Extended Visual Line of Sight), maar in de  toekomst willen we richting volledig geautomatiseerde vluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS: Beyond Visual Line of Sight). Een drone-operator kan dan plaats- en tijdonafhankelijk zijn of haar werk doen. 

Een geslaagde vlucht

Het was een geslaagde vlucht, met goede netwerkwaarden en snelheden, dat brengt ons een stap dichterbij volledig geautomatiseerde dronevluchten over ons 5G-netwerk. Je ziet nu nog niet elke dag een drone de lucht ingaan, maar dat beeld zal veranderen, drones maken het leven makkelijker, veiliger en duurzamer. Met ons nieuwe 5G-netwerk helpen we invulling te geven aan de toekomst: veilige en efficiënte  drone-operaties in het Nederlandse luchtruim.

Gerelateerde artikelen