Interactieve TV afgestemd op jouw wensen

Ontvang reclame op maat en kijktips

Wij willen jouw tv-beleving persoonlijker en relevanter maken met onder andere:

  • Persoonlijke kijktips op basis van je eerder bekeken films en series
  • Reclame afgestemd op jouw interesses

Bij reclame op maat ontvang je voor jou relevantere reclame.

Samenwerking met Talpa

De test met Talpa Network en KPN-medewerkers verloopt succesvol. Vanaf nu kun je toestemming geven om reclame op maat te ontvangen. In de loop van 2019 zal de dienst starten op SBS6. Daarbij wordt dus een deel van de bestaande reclames vervangen door reclames op maat. Zo zullen bijvoorbeeld sportliefhebbers meer sport gerelateerde reclames ontvangen. Later zal de dienst ook op Veronica, Net5 en SBS9 beschikbaar zijn.

Ja, dat wil ik! Hoe doe ik mee?

Voor reclame op maat en kijktips moet je toestemming geven. Vanaf nu kun je op iOS toestellen via jouw iTV app toestemming geven. Android en de tv-ontvanger volgen later. Uiteraard zullen we jouw persoonlijke gegevens nooit met derden delen!

Veelgestelde vragen

De profielen komen tot stand op basis van het kijkgedrag en administratieve gegevens zoals, adres, leeftijd, geslacht en abonnementen op zenderpakketten. De verschillende profielen worden gekoppeld aan specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld ‘huishouden met mensen die de pensioenleeftijd bereikt hebben’. Zo kunnen adverteerders dus gerichter een specifieke doelgroep bereiken. Daarnaast zal KPN gebruik maken van externe databronnen die de profielen verder verrijken om zo de demografische en economische gegevens van groepen huishoudens aan te vullen.

Alle individuele klantdata die gebruikt worden voor het maken van een klantprofielen, zijn alleen bij KPN bekend en worden nooit ter beschikking gesteld aan derden, zoals adverteerders of televisiezenders. Klanten kunnen hun toestemming op elk moment ook weer eenvoudig intrekken.

De overgangen van programma’s en advertenties blijven er hetzelfde uitzien. In plaats van ‘gewone’ reclame zie je persoonlijke reclame. Je krijgt geen extra reclame te zien.

Krijg ik alleen nog maar reclame te zien die relevant voor mij is?

Niet alle reclame wordt afgestemd op jouw profiel. Je blijft ook nog reclames zien die de rest van Nederland ook te zien krijgt.

Wij mogen jouw data alleen inzetten om profielen op te stellen voor reclames op maat en het geven van kijktips. Bovendien moet je hier expliciet toestemming voor geven. Je kunt sinds 20 februari toestemming geven via de iTV app via iOS. Later volgt ook Android. Als je geen toestemming geeft, verwerken we jouw gegevens niet tot een profiel.

Alle gegevens die gebruikt worden voor het aanmaken van een profiel zijn alleen bekend bij KPN en worden nooit ter beschikking gesteld aan derden (bijvoorbeeld adverteerders of tv-zenders). Op basis van je profiel wordt je ingedeeld in een groep van minimaal 100 huishoudens. Hiermee is je privacy gegarandeerd. Later in 2019 kun je toestemming geven via de iTV app met een Android toestel en de tv-ontvanger.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw gegevens niet verwerken tot een profiel om advertenties op maat te laten zien. Je krijgt dan de reguliere advertenties te zien.

Via jouw privacy-instellingen kun je de toestemming intrekken. Dat doe je door de gegeven toestemming uit te vinken in het KPN product waar je de toestemming hebt gegeven. Momenteel kan dat nog alleen via de iTV app en later volgt de tv-ontvanger.  

Nee, je krijgt niet meer reclames te zien. Een deel van de bestaande reclames wordt vervangen door reclames op maat. Dat zijn reclames die aansluiten bij jouw profiel. Zo zullen bijvoorbeeld sportliefhebbers meer sport gerelateerde reclames ontvangen.

De eerste tests met medewerkers lopen succesvol en KPN wil dit in de loop van 2019 op grotere schaal gaan aanbieden. Klanten die interesse hebben in een persoonlijkere tv-beleving met daarin kijktips en reclame op maat, kunnen KPN hier dan expliciet toestemming voor geven (de zogenoemde opt-in) via de iTV app.

Nee, wij hechten veel waarde aan de privacy van onze klanten. Je kunt erop rekenen dat de klantgegevens bij KPN veilig zijn en dat wij ons houden aan de wet. We zullen nooit jouw persoonlijke gegevens delen met derden. Zoals ook in ons privacy statement is opgenomen verstrekken wij enkel gegevens in geanonimiseerde en geaggregeerde vorm. Dat betekent dat de gegevens op geen enkele manier meer te herleiden zijn tot een individu. Je blijft dus onbekend. KPN beheert de techniek voor reclame op maat. Wanneer je bent ingedeeld in een profiel zendt KPN reclame op maat naar jouw tv-ontvanger. Talpa Network ontvangt geen gegevens die naar individuele klanten zijn te herleiden. Jij blijft dus onbekend. 

KPN zal beginnen met reclame op maat aan te bieden op de tv-ontvanger. Daarnaast zijn we van plan om het op termijn uit te breiden naar de iTV app. KPN zal beginnen met de opt-in uit te vragen via de iTV app waarmee je ook toestemming geeft voor het ontvangen van reclame op maat via op de tv-ontvanger.

Om de profielen beter aan te laten sluiten bij jouw interesses, gebruiken wij externe data van het dataportaal van de overheid (https://data.overheid.nl/). Hier gebruiken wij openbaar beschikbare data zoals demografische gegevens en economische gegevens. Daarnaast maken we gebruik van Whooz data (https://www.whooz.nl/). Hiermee krijgen wij inzicht in bijvoorbeeld inkomens per groepen huishouden op basis van postcodes (NB: uitsluitend de cijfers van de postcodes).