Bekijk de uitleg over je factuur. De kosten op je factuur zijn in 3 soorten opgedeeld:

 • Abonnementskosten
 • Verbruikskosten
 • Eenmalige kosten (eerste factuur)
  Bekijk je factuur in MijnKPN

  Uitleg over de kosten op je factuur

  De abonnementskosten betaal je altijd voor de kalendermaand waarin je de factuur ontvangt. Op de factuur die je in oktober ontvangt, betaal je de abonnementskosten voor oktober. Onder het kopje 'Abonnement' zie je de onderdelen van jouw abonnement. De kortingen worden apart vermeld en de specificaties van de kosten staan op het tweede blad.

  Toestelkrediet Heb je een toestelkrediet bij KPN afgesloten dan zie je de maandelijkse aflossing hiervan als 'Toestel per maand' op je factuur. Bij de weergave van het openstaande termijnbedrag wordt er vanuit gegaan dat je alle voorgaande termijnbedragen hebt voldaan. Is dit niet het geval of twijfel je hieraan dan kun je het resterend kredietbedrag opvragen via gespreid betalen.

  Je verbruikskosten betaal je altijd achteraf. Op de factuur van oktober staan de verbruikskosten van september. Bij verbruikskosten staan de kosten vermeld die boven of buiten je bundel zijn.

  • kosten boven je bundel:maak je als je gebeld of gesms’t hebt nadat je maandelijkse belminuten of sms’jes op waren.
  • kosten buiten je bundel:zijn bijvoorbeeld het bellen met 0900-nummers of bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Heb je deze maand niet naar het buitenland gebeld maar staan er toch kosten voor het bellen naar het buitenland op je factuur? Dit zijn gesprekskosten die worden verrekend vanuit een eerdere periode.
  Bij het afsluiten van een nieuw abonnement betaal je eenmalig aansluitkosten. Deze vind je terug op je eerste factuur onder 'Eenmalig'. Ook de thuiskopieheffing, voor je nieuwe toestel, staat hier vermeld.

  Mijn factuur is hoger dan verwacht

  Wat vervelend dat je factuur hoger is dan je had verwacht. Bekijk hieronder de meest voorkomende redenen waardoor je factuur hoger dan verwacht kan zijn:

  • Als je je belminuten en sms'jes hebt opgemaakt, verandert het bedrag. Je betaalt voor bellen per minuut en per sms dan een hoger tarief.
  • Als je MB’s op zijn, word je internetsnelheid verlaagd in Nederland en in Europa.
  Als je een Extra bundel of extra MB’s hebt gekocht, betaal je deze apart. Een extra bundel of extra MB’s valt buiten je abonnement.
  Als je online een product of dienst hebt gekocht, dan betaal je deze apart. Deze aankopen vallen buiten je bundel. Op de factuur vind je de kosten van het product of dienst terug. Een voorbeeld van Online aankopen zijn apps, muziek of games uit online winkels zoals Google Play store, iTunes of Microsoft store. Lees alles over online aankopen.
  Als je naar het buitenland of naar een Servicenummer (0900 nummers) belt, betaal je deze apart. Het bellen naar het buitenland of naar een Servicenummer valt buiten je abonnement. Dit geldt ook als je Bel Onbeperkt Altijd hebt.

  Verblijf je buiten de EU en gebruik je internet, dan gelden er andere kosten. Buiten de EU betaal je per MB. Dat kan snel oplopen. Wij stoppen je internet als je meer dan €60,50 (incl. btw) hebt verbruikt. Deze limiet kan je zelf uitzetten.

  Ben je in een grensgebied?
  Bijvoorbeeld op Cyprus? Of op de grens tussen Griekenland en Turkije? Dan kan het zijn dat je telefoon verbinding maakt met een netwerk uit een buurland. Is dat een buurland in een andere zone, dan kan dat hoge kosten met zich meebrengen als je op dat moment belt of mobiel internet gebruikt. Je kunt dit voorkomen door handmatig een netwerk te kiezen.
  De korting op je abonnement is afgelopen. Je betaalt vanaf nu het normale tarief voor je abonnement. Je volgende factuur is dan hoger dan je gewend bent. Je kunt op je factuur bij de uitleg zien of je kortingsperiode is afgelopen.