De 5 voordelen van Connected drones

Steeds meer bedrijven en overheidsinstanties zetten drones in voor hun bedrijfsvoering. Een drone die met een mobiele netwerkverbinding over een 4G- of 5G-netwerk verbonden is biedt veel voordelen, van besturing op afstand tot real time beeldoverdracht. Wij verwachten dan ook dat de connected drone de nieuwe (commerciële) standaard zal worden.   


Command & Control

De communicatieverbinding tussen de drone en de (remote) controler is cruciaal voor de uitvoering van een veilige drone operatie, zeker als het om een BVLOS operatie gaat. Zo faciliteert KPN onder andere de besturing van de ANWB Medical Drone Service. Om nog meer zekerheid in te bouwen bieden we ook nog onze value added service Application Priority, zo krijgt de cruciale communicatieverbinding met de drone voorrang t.o.v. ander netwerkverkeer. Zo zijn we in staat om veilige BVLOS vluchten over het mobiele netwerk te ondersteunen.

Real time videostreaming

In ons agrarische 5G FieldLab is uitgebreid getest hoe we gewassen beter kunnen monitoren. De drone-beelden worden via 4G en 5G verstuurd (real time videostreaming) zodat boeren direct inzicht hebben in de staat van hun gewas. Zo weten zij nauwkeurig op welke plekken bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen of additieven nodig zijn, waar de grond rijker is aan mineralen of waar het extra droog is. Hoe sneller de boer de beelden heeft, hoe sneller hij kan reageren. Zo kan voorkomen worden dat gewassen verloren gaan, terwijl tegelijkertijd overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen of additieven wordt voorkomen.

Remote ID

Om onbemand vliegverkeer veilig in het Nederlandse luchtruim te integreren is identificatie van drones belangrijk. Ze hebben als het ware een digitale kentekenplaat nodig. Een network-based Remote ID-oplossing maakt het mogelijk om drone-identificatie richting UTM-systemen te realiseren, ongeacht de afstand tussen (remote) controler en de drone. Het landelijk dekkend KPN netwerk en onze sim-registratiesysteem zouden oplossingen kunnen zijn voor de digitale kentekenplaat van drones.Remote Positioning

Altijd weten waar je drone is, is natuurlijk belangrijk. Net als het continu en betrouwbaar kunnen doorgeven de positie van jouw drone(s). Alleen zo houd je drone-operaties veilig. KPN ondersteunt je hierbij met het doorsturen van telemetriedata, waaronder positiebepalingen, via 4G/5G. Daarnaast kunnen positiebepalingen via de simkaart en het mobiele netwerk (het berekenen van de positie van het apparaat door triangulatie van het ontvangen signaal) als onafhankelijke verificatiebron dienen. Zo worden veilige BVLOS vluchten ondersteund via het mobiele netwerk. KPN experimenteert momenteel met network-based Remote Positioning-oplossingen.

Drone corridors

Connectiviteitsdata spelen een cruciale rol in het faciliteren van vluchten buiten het zichtveld van de piloot, zogenaamde Beyond Visual Line of Sight of BVLOS-vluchten. Voordat een vlucht plaatsvindt en door de plaatselijke instanties geautoriseerd wordt, zal eerst bekeken moeten worden wat de status van het netwerk is op de desbetreffende route. Daar zijn connectiviteitsdata voor nodig. KPN werkt aan het beschikbaar stellen van dit soort databronnen voor luchtvaartpartijen en drone operators.

Lees hier meer over onze samenwerking met TEOCO AirborneRF.

Zelf aan de slag met onze gratis Testkit

Ervaar zelf wat een connected drone voor jou kan betekenen. Vraag onze gratis Testkit aan en experimenteer zelf met de KPN test-sim.

Nieuwsgierig hoe u uw drone via KPN Internet of Things kan verbinden? 
Onze IoT-experts beantwoorden uw vragen graag!