“Bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verrichten we reddingsoperaties op het water, op zee en ruim binnenwater”, steekt Jeroen Kodde van de KNRM van wal. “In 2020 hadden we een drukke zomer. Onze hulpverleners rukten honderden keren uit om zwemmers, surfers en andere watersporters te redden. We maakten daarbij gebruik van onze 75 boten en helikopters van de kustwacht.”

KNRM en partners testen de inzet van drones bij reddingsoperaties

Drones als extra hulpmiddel bij drenkelingdetectie

“Om een extra hulpmiddel te hebben voor de opsporing van drenkelingen testen we, in samenwerking met onze partners TNO, KPN, Skytools, Delft Dynamics en Proeftuin op de Noordzee, hoe we drones kunnen inzetten voor drenkelingdetectie vanuit de lucht.”

Onder de drones hangen 2 camera’s; een gewone daglichtcamera voor het maken van hogeresolutiebeelden en een warmtebeeldcamera voor het detecteren van lichaamswarmte. Op basis van de data die de camera’s genereren ontwikkelt TNO een algoritme waarmee de drone uiteindelijk automatisch mensen zal kunnen detecteren in het water.

5G-connectiviteit

Voor de besturing van de drone en voor het verwerken van de grote hoeveelheid data uit de camera’s is een goed en betrouwbaar netwerk cruciaal. Het 5G-netwerk van KPN heeft voldoende bandbreedte en kan dankzij ‘slicing’ prioriteit geven aan missiekritische communicatie, zoals in dit geval tijdens een reddingsoperatie. Zo hebben we de maximale controle en kunnen we de veiligheid waarborgen.

Eerste test in Scheveningen

Voor de kust van Scheveningen is een eerste proef gedaan met de drenkelingdetectie per drone. Vanuit een speciale commandowagen werd de reddingsactie gecoördineerd en de drone bestuurd. De test was geslaagd, we zijn een aantal keer uitgevaren om zo veel mogelijk waarnemingen te doen. Die data gaan we nu analyseren en verwerken.

Bekijk hier de video van de testdag:

Het samenspel van alle partners maakt deze innovatie op zee mogelijk. Iedere partner heeft zijn eigen rol, maar hebben allemaal hetzelfde doel: de kans op een geslaagde reddingsoperatie vergroten met de “extra ogen” van de drones. Kodde: “Ik kijk uit naar het moment dat de drones rondvliegen aan de kust en ons gaan helpen bij onze reddingsacties!”

Gerelateerde klantcases