Wat is een connected drone?

Professionele drones zullen, zodra de wetgeving dat toestaat, veel vaker BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) vliegen. Er ontstaan dan nieuwe mogelijkheden voor inspectie, bewaking en calamiteitenoverzicht op afstand. Een drone verbinden met mobiele netwerktechnologie, zoals 4G en 5G, maakt dit mogelijk. Daarmee is het ook mogelijk om direct videobeelden of sensordata te versturen naar verschillende eindpunten of meldkamers. De transitie van VLOS naar BVLOS is in volle gang en KPN zet zich hier, samen met partners, voor in. Op korte termijn zullen meerdere (nieuwe) toepassingen worden getest.


5 voordelen van een connected drone
via 4G en 5G

Wanneer niet de zender–droneverbinding leidend is, maar een IoT-telecomnetwerk de verbinding faciliteert, ontstaat er een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Denk hierbij aan command en control van de drone, real time video streaming, positie communicatie voor UTM-systemen, onafhankelijke positiebepaling via het mobiele netwerk en drone corridors met voldoende netwerkdekking om een veilige vlucht te garanderen.

Streaming data vanuit je drone over 4G en 5G

De mobiele IoT-verbinding van jouw drone maakt streaming data mogelijk naar bijvoorbeeld de cloud. Zo kan op je verschillende locaties live meekijken, assets detecteren en inspecties uitvoeren op bijvoorbeeld gewassen. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) kun je real time data-analyses uitvoeren. Hierdoor krijgen meldkamers pas een waarschuwing als het echt nodig is en kun je de bemesting van jouw gewassen optimaliseren.Probeer het zelf

Ervaar zelf wat een 4G of 5G connected drone voor jou kan betekenen. Vraag onze Testkit aan en ga direct aan de slag met een test-sim van KPN.AirHub als KPN partner

Drone operators over de hele wereld gebruiken de oplossingen van AirHub voor hun drone operaties, van SORA-tool tot drone operations center. AirHub, samen met KPN, maakt werk van het aansturen van drones op afstand over 5G, razendsnelle gegevensoverdracht en verwerking, en om oplossingen te ontwikkelen voor Unmanned Traffic Management en Remote Identification. AirHub en KPN leveren samen de oplossingen voor veilige en efficiënte drone operaties.

Connected drone cases  ANWB Medical Air Assistance

KPN is als technologiepartner verbonden aan de Medical Drone Service van de ANWB. De betrokken partijen werken hierbij aan medisch spoedtransport met gebruik van drones. Zo dragen wij bij aan het ondersteunen van de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment. Op dit moment wordt al BVLOS gevlogen tussen Meppel en Zwolle. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over zo’n lange afstand vliegt boven een dunbevolkt gebied.

Port of Rotterdam

Vanuit de Dutch Drone Delta-samenwerking ondersteunen we drone delivery-vluchten in de Rotterdamse haven en onderzoeken we hoe drones verder kunnen worden ingezet en toegepast in het havengebied. Eerder hebben we al dronevluchten uitgevoerd richting de Pioneering Spirit en de Duancis. De komende tijd gaan we weer een stap verder: dan vliegen we van het vasteland naar een ankerpunt met een connected drone die wordt aangestuurd via 4G/5G.

Pats drones

Als het ‘s avonds donker wordt, zet Pats Drones, in samenwerking met KPN, speciale drones in die in de kassen op zoek gaan naar motten en deze verdelgen. Zo beschermen we de gewassen van de telers. De drones zijn verbonden met 4G en worden “op pad gestuurd” door slimme camera’s die de motten detecteren en de locatie doorgeven.

Nieuwsgierig hoe je jouw drone via KPN Internet of Things kan verbinden? 
Onze IoT-experts beantwoorden je vragen graag.