Schiphol als beste digitale luchthaven ter wereld

Schiphol wil de beste digitale luchthaven ter wereld worden met nieuwe technologische Internet of Things toepassingen.

Door Christiaan Hen, Innovatiemanager Schiphol

'Wij willen de beste digitale luchthaven ter wereld worden. Om die ambitie waar te maken zijn we bij Schiphol continu bezig met nieuwe technologische toepassingen. Toepassingen in Internet of Things (IoT) met LoRa-technologie staan hoog op onze agenda. Met LoRa- technologie kunnen we enorm versneld innoveren en IoT een vlucht laten nemen.'


'Samen met KPN en het ecosysteem van KPN testen we dan ook talloze interessante toepassingsmogelijkheden van LoRa. We hebben bewust gekozen voor een aantal kleine projecten die we op een agile manier aanpakken. Laat eerst maar eens zien dat het werkt, dan zetten we daarna de vervolgstap naar schaalbaarheid. Het is voor ons een proces van identificeren en uitproberen: werkt het? Werkt het op Schiphol? En werkt het in de praktijk? Dat laatste is misschien wel het belangrijkst, want juist in de praktijk moet een innovatie zijn waarde bewijzen.'

Slimme prullenbak

Eén van de IoT-toepassingen die Schiphol samen met KPN als pilot doet is ‘de slimme prullenbak’. We weten dat een rommelige omgeving een negatieve invloed heeft op de perceptie van passagiers. Onze schoonmakers lopen nu controlerondes langs alle prullenbakken om te checken of deze vol zijn. Dankzij sensoren en het LoRa-netwerk hoeven ze straks alleen in actie te komen bij de prullenbakken die vol zijn.

Een andere pilot betreft de lampen die op de luchthaven worden gebruikt om werkzaamheden af te bakenen op het landingsterrein. Het landingsterrein is een heel groot gebied, collega’s maken nu rondes om alle 144 lampen aan en uit te zetten. Ze checken daarbij ook de batterijen. Met LoRa- technologie zetten we een IoT-oplossing in waarmee we op afstand kunnen schakelen, waarmee we kunnen checken hoe vol een batterij nog is en waarmee we kunnen vaststellen waar een lamp precies staat.

Technologie moet het werk van mensen leuker en makkelijker maken, waardoor ze tijd hebben om een andere waarde aan hun werk toe te voegen. Je moet medewerkers laten zien dat de technologie werkt en je moet ze enthousiasmeren voor de positieve effecten van technologische verandering.

Voorspellen met datamanagement

In eerste instantie willen we het werk van onze schoonmakers en engineers aangenamer maken. Maar uiteindelijk zal dataverzameling en -analyse leiden tot veel meer innovatie. Met datamanagement kun je oorzaken inzichtelijk maken en met slimme software kun je realtime voorspellen en scenario’s inrichten. En data nog slimmer combineren, met bijvoorbeeld passagiersaantallen.

Zo kunnen we straks op basis van data voorspellen wanneer welke lamp gaat uitvallen en welke prullenbak wanneer vol is. Met die informatie kunnen we dan realtime actie ondernemen en op een efficiënte manier zorgen voor een opgeruimde, prettige omgeving voor onze klanten. Want daar gaat het ons uiteindelijk om: maximale tevredenheid bij onze passagiers en de airlines. De technologie is er, we gaan het nu gewoon doen.

Met Internet of Things wil Schiphol de beste digitale luchthaven worden

Brochure: Schiphol als beste digitale luchthaven

Schiphol timmert aan de weg als beste digitale luchthaven ter wereld met IoT-toepassingen op KPN's LoRa-netwerk.

Download de brochure

Gerelateerde artikelen