Het speelveld van de digitale transformatie

De golf aan nieuwe technologieën van de afgelopen jaren is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Toch verwachten analisten dat de innovaties en disrupties van de afgelopen 10 jaar slechts een voorproefje zijn van wat ons de komende tijd te wachten staat. Hoe ziet het speelveld er nou precies uit? En wat is de impact op uw organisatie?

De digitale transformatie wordt gedreven door maatschappelijke ontwikkelingen als de toenemende globalisering, de focus op de veranderende behoefte van de klant of gebruiker, de verschuiving van  een producteconomie naar een diensteconomie, een groeiende behoefte aan efficiëntie en de opkomst van disruptieve initiatieven. In 2020 is naar verwachting 75% van alle bedrijven volledig digitaal. Althans van alle bedrijven die dan nog bestaan, want experts verwachten dat meer dan 40% van de bedrijven de digitaliseringsslag niet zal overleven. De laatste keer dat we werden overspoeld door zoveel technologische innovaties, was in de tijd van de industriële revolutie. Een periode waarin nieuwe machines commercie, kapitalisme en de maatschappij volledig op zijn kop zetten.

 

De 3 kansen van de digitale transformatie

Digitaal transformeren biedt drie belangrijke kansen: op het gebied van klantervaring, slimmere operationele processen en bedrijfsgroei. Vaak raken initiatieven binnen de digitale transformatie meerdere kansen. Door op deze sweet spots in te zetten, spelen organisaties maximaal in op de uitdagingen in de steeds veranderende wereld. Maar wat komt er precies kijken bij een digitale transformatie?

De elementen van de digitale transformatie

De digitale transformatie lijkt over technologie te gaan. Natuurlijk speelt technologie een grote rol, maar de echte verandering die plaatsvindt in de organisatie is die van mensen. Met een digitale strategie als leidraad gaan zij op een nieuwe manier waarde creëren in processen, geholpen door technologie. De samenhang tussen 3 elementen – mensen, processen en technologie – bepaalt het  succes van de transformatie.

 

  1. Mensen
    Zoals bij elke verandering, zijn het de mensen die het moeten doen. En het verschil kunnen maken. Draagvlak voor de transformatie en het creëren van een digital-first-cultuur zijn dan ook een belangrijke succesfactoren. Misschien wel de belangrijkste. Digitaal volwassen   organisaties weten de juiste mensen met de juiste skills aan zich te binden om hun digitale strategie te realiseren. Ze besteden voortdurend aandacht aan de adoptie van nieuwe technologieën en digitale vaardigheden. Ook belangrijk is een duidelijke rolverdeling en voldoende autonomie van verschillende projectteams: zij hebben de expertise om keuzes te maken en de organisatie verder te helpen in zijn digitale transformatie.
  2. Processen
    Om succesvol te transformeren, moet je als organisatie wendbaarder – oftewel meer agile – worden. Zo verschuift je focus van risico’s mijden naar kansen grijpen. Digitale  meesters zijn namelijk in staat om steeds de nieuwste technologische ontwikkelingen in te zetten om de klantervaringen en processen te optimaliseren. Dat lukt alleen als de hele organisatie snel en makkelijk kan meebewegen. Geen silo’s dus, maar een uitstekende samenwerking tussen afdelingen. Agile werken vraagt onder andere om minder hiërarchie, meer autonomie van teams en dienend leiderschap. Specifiek voor ICT in grote organisaties biedt bimodal IT een uitkomst. Hierbij laten organisaties naast hun traditionele ICT-ontwikkeling ook een of  meerdereteams agile ontwikkelen. Elk team heeft zijn eigen focus: stabiliteit en efficiëntie voor kritische systemen, en snelheid en innovatie voor nieuwe initiatieven.
  3. Technologieën
    De belangrijkste technologische beweging achter de digitale transformatie is Gartners ‘Nexus of Forces’ – het samenspel tussen social, mobile, (big) data en de cloud. Daarnaast maken ook opkomende technologische ontwikkelingen deel uit van de digitale  transformatie. Denk aan Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI), 3D-printing en augmented en virtual reality. En ondersteunend spelen ook datamanagement en cyber security een rol. Een van de grootste uitdagingen voor organisaties is de slimme integratie van technologieën en de overstap van legacysystemen naar flexibele bouwblokken.


Whitepaper: Digitaal Meesterschap

Wilt u meer lezen over wat de impact is van de digitale transformatie en hoe u die voor uw organisatie kunt vormgeven? Lees onze whitepaper ‘Digitaal Meesterschap: pak de kansen van de digitale transformatie’.

Download whitepaper


Over Medhane Mengistu

Medhane is Digital Transformation Consultant bij KPN Consulting. Vanuit zijn rol faciliteert hij organisaties in het creëren van een digitale visie en strategie. Daarnaast adviseert hij waar en hoe organisaties de maximale waarde uit digitalisering kunnen halen.

- Auteur: Medhane Mengistu


Gerelateerde artikelen