Met deze actielijst maak je als ondernemer een frisse start in 2024

Niets is lekkerder dan een nieuw jaar te beginnen met een opgeruimd bureau en ruimte in je hoofd voor briljante plannen. Maar dat kan eigenlijk pas als je de basis goed op orde hebt. Hier zijn zeven tips om in 2024 nog aangenamer, veiliger en efficiƫnter te starten.

Controleer of veranderende regels gevolgen hebben voor jouw onderneming.

Ook de overheid heeft goede voornemens: vanaf januari veranderen een aantal wetten en regels. Dat kan invloed hebben op jouw onderneming.

Enkele opvallende wijzigingen vanaf 1 januari zijn onder andere:

ā€¢Het wettelijk minimumloon gaat omhoog en wordt voortaan per uur vastgesteld.

ā€¢Vergunningen aanvragen moet sneller en eenvoudiger worden door de nieuwe Omgevingswet.

ā€¢Horecabedrijven mogen geen voedsel en drank meer aanbieden in wegwerpbekers, -bestek of -maaltijdverpakkingen van plastic.

Bekijk hier een overzicht van deze en andere belangrijke veranderingen voor het komende jaar.

Optimaliseer je workflow, bijvoorbeeld met AI.

Een veelgehoord goed voornemen is efficiƫnter werken met meer focus en betere samenwerking, zelfs als niet iedereen in je team fysiek bij elkaar is.

Er zijn tegenwoordig talloze tools op de markt voor dit doel, waarvan Microsoft Teams de bekendste is. Het prettige daarvan is de integratie in andere Microsoft-platforms, wat de efficiƫntie bevordert. Bekijk hier alle voordelen, inclusief die van andere beschikbare tools.

Om meer werk te verzetten in minder tijd is AI ook in 2024 je beste vriend. Check hier wat AI-tools voor jou en je onderneming kunnen betekenen. Bovendien wil je het werk dat je doet nauwkeurig, snel en gefocust uitvoeren. Hoe doe je dat? Door prioriteiten te stellen, zorgen voor minimale afleiding en op tijd ontspannen.

Een goede planning is ook van levensbelang. De juiste to-do-app kan je daarbij helpen.


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


Verbeter je connectiviteit en versnel je internet

Gooi traag internet en slechte bereikbaarheid samen met de lege champagneflessen in de container. Op veel plaatsen in Nederland ligt momenteel al glasvezelinternet, en de dekking breidt zich snel uit.

Traag internet betekent verlies aan productiviteit. Glasvezel is ook nog eens een duurzame keuze. Laat KPN je op de hoogte houden van wat er al mogelijk is (of wordt) bij jou in de buurt.

Breng je boekhouding op orde

Het is waarschijnlijk niet je favoriete klus, maar weinig zaken ruimen zo lekker op als een bijgewerkte administratie. Bij het afsluiten van een boekjaar komt het nodige kijken.

Let bijvoorbeeld op wanneer je de laatste facturen van het jaar verstuurt. Als je dat in 2023 doet, worden ze volledig geboekt in dat jaar, zelfs als de betaling pas in 2024 plaatsvindt. Als je ze in januari verstuurt, boek je ze nog steeds voor het huidige jaar, behalve de btw, die gekoppeld is aan de factuurdatum.

Natuurlijk kun je voor je administratie een boekhouder of accountant inhuren. Zorg er echter voor dat je je eigen boekhouding begrijpt, want uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk. Er zijn ook veel tools beschikbaar waarmee je je administratie gemakkelijker kunt maken, zoals het verzenden en opslaan van facturen en complete boekhoudpakketten.


Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download


Controleer je website

Of je nu een webshop hebt of een site waarmee je voornamelijk leads wilt genereren, het is essentieel dat je bedrijfswebsite een veilige verbinding biedt, up-to-date content heeft en dat er geen dode links zijn.

Bovendien is het beter als het ontwerp niet verouderd is, wat het mogelijk onbetrouwbaar kan maken. Kijk of je voor jouw site al deze punten kunt afvinken of dat je ze als project in de planning voor 2024 moet zetten.

Creƫer een werkplek waar je blij van wordt

Je werkt pas echt prettig op een plek waar je graag bent, of het nu je thuiswerkplek of kantoor is. Studies tonen aan dat ruimte, kleur en geluid in werkomgevingen aanzienlijke invloed hebben op productiviteit en concentratie. Het kan zelfs het verschil maken in de keuze van een werknemer tussen jou en een andere werkgever.

Neem dus kritisch je interieur onder de loep. Misschien kunnen enkele kleine aanpassingen je werkgeluk al vergroten, zoals een stijlvolle accessoire of het volgen van een recente interieurtrend.

Als je meer inspiratie nodig hebt, is die ook in het nieuwe jaar volop te vinden op Instagram.

Zorg voor goede cybersecurity

Hoe heeft jouw onderneming het op het gebied van cybersecurity gedaan in 2023? Ben je niet gehackt en was je geen slachtoffer van phishing of andere cybercrime-acties? Toch is het belangrijk om scherp te blijven, want criminelen worden steeds geavanceerder, vaak met behulp van AI.

Het gaat niet alleen om je website of gevoelige zaken die je online regelt, maar ook om je sociale media-accounts. Een goed voornemen dat snel en gemakkelijk is af te vinken: maak voortaan gebruik van een wachtwoordmanager! Dan behoren wachtwoorden als 'Welkom2024' eindelijk tot het verleden.

Gerelateerde artikelen