Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

De meeste bedrijven staan er niet bij stil, maar social media kunnen een serieus cybersecurityrisico vormen. Een groot deel van alle hacks vindt plaats via social media. Wil je je social-media-accounts beter beschermen om bijvoorbeeld ransomware, identiteitsfraude en diefstal van gevoelige gegevens te voorkomen? Dat kan aan de hand van deze negen manieren.

Belangrijke asset maar ook een extra securityrisico

Social media zijn voor veel bedrijven een belangrijke asset in hun marketing en communicatie. Via platforms als LinkedIn, X (voorheen Twitter), Facebook, Instagram en TikTok kun je klanten op de hoogte houden, potentiële nieuwe klanten enthousiasmeren voor je producten en mooie advertentiecampagnes voeren.

Tegelijkertijd vormen ze ook een extra cybersecurityrisico. Een groot deel van de cyber-incidenten is terug te leiden tot social media. Ook interessant: geschat wordt dat phishing-berichten via social media drie keer zo vaak worden geopend als phishing-mails.


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


Hoe hackers je accounts compromitteren

Cybercriminelen hebben verschillende manieren om je social-media-accounts te ‘compromitteren’, zoals dat in vaktermen heet. Denk aan:

Phishing: via bijvoorbeeld een valse website worden inloggegevens buitgemaakt.

Social engineering: een beproefde manier is dat een hacker zich voordoet als een medewerker van de supportafdeling en aan een gebruiker vraagt om zijn inloggegevens te delen.

Credential stuffing: hackers voeren eerder gelekte inloggegevens in bij andere accounts, in de hoop dat mensen dezelfde gegevens gebruiken voor verschillende platformen.

Brute-force aanvallen: hierbij proberen hackers op geautomatiseerde wijze verschillende zwakke wachtwoorden uit (zoals ‘Welkom123’).

De consequenties van een gehackt account

Zijn hackers in staat om één van je social-media-accounts over te nemen? Dat kan vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld spam, malware en links naar kwaadaardige websites plaatsen op je feed of versturen in privéberichten.

Ook hebben cybercriminelen natuurlijk inzage in al je posts, privéberichten en afbeeldingen. Vinden ze de juiste informatie om bijvoorbeeld je e-mailadres over te nemen? Dan word je mogelijk slachtoffer van identiteitsfraude: de oplichters kunnen bijvoorbeeld bestellingen plaatsen bij webwinkels op jouw naam. Omdat ze beschikken over zo veel informatie, kunnen ze je ook chanteren: betaal je geen ‘losgeld’, dan lekken ze alle informatie.


Extra Veilig Mobiel
KPN EEN MKB

Zorgeloos en veilig mobiel internet voor jou en je medewerkers. Met Extra Veilig Mobiel van KPN EEN MKB ben je direct vanuit ons netwerk extra beschermd tegen cyberdreigingen bij gebruik van mobiel internet.


Manieren om je social media accounts veilig te houden

Met de juiste maatregelen wordt de kans bijna nihil dat je social-media-accounts worden gecompromitteerd:

1. Wachtwoorden

Zorg dat je overal sterke en unieke wachtwoorden gebruikt. Verander de wachtwoorden bovendien periodiek, voor het geval ze worden buitgemaakt bij een hack. Met simpele wachtwoorden maak je het hackers wel heel makkelijk. Een Nederlandse ethische hacker kreeg bijvoorbeeld ooit toegang tot het Twitter-account van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump door het wachtwoord ‘maga2020!’ (make America great again) uit te proberen.

Met een wachtwoordmanager kun je snel en gemakkelijk sterke wachtwoorden maken en veilig op een centrale plek bewaren.

2. Tweefactorauthenticatie

Tweefactorauthenticatie (2FA) is één van de effectiefste manieren om je accounts te beschermen. Bij 2FA breidt je de beveiliging uit met een extra code bovenop je wachtwoord. Die code wordt verstuurd via SMS of e-mail of gegenereerd in een app op je smartphone.

Zonder die tweede factor, kom je het account niet in. Oftewel: een hacker heeft niks aan alleen buitgemaakte gebruikersnamen en wachtwoorden.

Altijd veilig online
KPN Kleinzakelijk Internet

Zakelijk Internet van KPN is standaard extra beveiligd. Dankzij het gratis malwarefilter en DNSSEC blijf je via ons netwerk veilig online verbonden.

3. Instellingen voor inloggen

Handig: zet notificaties voor inloggen aan, zodat je altijd weet wie er inlogt op je accounts en vanaf welke locatie. Zie je iets verdachts? Dan kun je daar meteen op reageren. Met bijvoorbeeld je Facebook- en LinkedIn is het vaak mogelijk om in te loggen op diensten van derde partijen. Bedenk of dit slim is. Immers: wordt je Facebook- of LinkedIn-account gecompromitteerd, dan kan de hacker ook op die andere applicaties inloggen.

4. Gebruik je boerenverstand

Vreemde contactverzoeken? Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn? Een bijlage in een privébericht van iemand die je niet kent? Een link naar een site waar je een raar onderbuikgevoel van krijgt? Een verzoek om inloggegevens te delen? Gebruik je boerenverstand. Laat ze links liggen of wees extra goed op je hoede.

5. Zo min mogelijk mensen, zo min mogelijk rechten

Zorg dat zo min mogelijk mensen toegang hebben tot je social-media-accounts. Beheertools als Hootsuite en Buffer helpen je om de accounttoegang te centraliseren en de toegangsrechten te beheren: per medewerker stel je in welke rechten hij of zij heeft. Tip: geef medewerkers alleen de toegang en machtigingen die ze echt nodig hebben voor hun werk.

6. Verwijder accounts die je niet meer gebruikt

Toch dat Instagram-account maar bewaren omdat je er mogelijk ooit nog wat mee gaat doen? Beter van niet. Gebruik je een bepaald sociaal medium al een tijd niet meer, verwijder dan je account. Minder accounts betekent minder risico. Plus: als je nooit meer op het platform komt, is het ook lastiger om te detecteren dat je account is gecompromitteerd.

7. Creëer een mailadres speciaal voor social media

Wanneer je een e-mailadres creëert voor alleen de socials, dan blijft de schade beperkt tot social media wanneer dit e-mailadres wordt gecompromitteerd. Bovendien: als iedereen weet dat het mailadres alleen voor social media is, dan krijgt een phishing-mailtje van ‘de Belastingdienst’ of ‘de CEO’ sneller een rode vlag.

8. Algemene securitymaatregelen

Algemene securitymaatregelen zoals anti-virussoftware, netwerksegmentatie en een incidentresponsplan zorgen ervoor dat je cyberaanvallen via social media voorkomt dan wel zo snel mogelijk in de kiem smoort.

9. Security-awareness-training voor je medewerkers

Hebben je medewerkers een security-awareness-training gehad? Dan hebben ze kennis van cyberdreigingen zoals phishing en malware, kennen ze het belang van veilige wachtwoorden hanteren en nooit gevoelige gegevens delen. Daardoor minimaliseer je de kans op cyberaanvallen en -ongelukken op social media.

Is jouw social media account gehackt of ben je op zoek naar meer tips om dit te voorkomen? Download ons eBook Gehackt! en lees wat je kunt doen.

Gerelateerde artikelen