Dit zijn de beste wachtwoordmanagers voor zakelijk gebruik

Het gros van de cyberincidenten bij bedrijven en zzp’ers komt door zwakke wachtwoorden of buitgemaakte inloggegevens. Met een wachtwoordmanager kun je op een eenvoudige manier voor al je diensten een uniek en sterk wachtwoord instellen. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste wachtwoordmanagers voor zakelijk gebruik?

Maak van je business een digitaal fort

Unieke en sterke wachtwoorden zijn niet dé sleutel tot optimale cybersecurity, maar wel een belangrijke bouwsteen. Uit een recent wereldwijd onderzoek blijkt dat 75 procent van de mensen geen goede wachtwoordhygiëne hanteert en dat 80 procent van de security-incidenten voortkomt uit gestolen of geraden wachtwoorden.

De wijze les: je moet overal een ander sterk wachtwoord hebben.

Het is bijna ondoenlijk om al deze wachtwoorden te onthouden of op te schrijven. Zie daar het nut van wachtwoordmanagers. Niet alleen genereren deze apps met één klik een uniek en bijna onkraakbaar wachtwoord, die in een goed versleutelde ‘kluis’ worden opgeslagen. Dankzij browserplug-ins en dedicated apps worden de opgeslagen wachtwoorden overal meteen ingevuld. Daardoor hoef je nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: van je wachtwoordmanager.


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


Wachtwoordmanagers voor zzp of mkb

De onderstaande wachtwoordmanagers bieden, op KeePass na, allemaal speciale abonnementen aan voor ondernemers. Ze bevatten standaard de mogelijkheid om wachtwoorden te delen, wat bijvoorbeeld handig is voor (social) accounts waar meerdere medewerkers bij moeten kunnen.

Vaak omvatten ze ook zaken als audit logs, gebruikersbeheer en integraties (bijvoorbeeld met single sign-on- of directory-diensten). In een enkel geval krijg je er zelfs ‘gratis’ diensten bij zoals dark web-inzichten, een VPN en phishing-waarschuwingen.  

1Password: topveiligheid en ultiem gebruiksgemak

1Password is waarschijnlijk de meestgeprezen wachtwoordmanager op aarde. De loftrompet wordt vooral gestoken over de gebruiksvriendelijkheid: ook voor nieuwelingen is het gebruik een eitje. Daarnaast is de app, onder meer door de hoogwaardige encryptie, bijzonder veilig – zo blijkt ook uit de vele onafhankelijke audits die het bedrijf laat houden.

De functie Watchtower identificeert onder meer wachtwoorden die zwak zijn, al vaker worden gebruikt en die bij een hack zijn buitgemaakt. Vooral handig bij de mobiele app van 1Password: naast met je hoofdwachtwoord kun je ook inloggen via biometrie. 1Password is beschikbaar op alle platformen (Windows, macOS, ChromeOS, iOS, iPadOS, Android en als plug-in voor de gebruikelijke webbrowsers).

Via KPN Veilig Wachtwoordmanager kun je 1Password tegen een scherpe prijs aanschaffen, waarbij je de eerste maand bovendien gratis krijgt.


eBook: 15 Security Basics voor het MKB

Voorkom dat je bedrijf slachtoffer wordt van deze 15 meest gebruikte trucs door cybercriminelen.

Download


Bitwarden: uitstekende gratis wachtwoordmanager

Het bijzondere van Bitwarden: de gratis versie is uitstekend en kent geen limiet voor het aantal wachtwoorden of apparaten. Naast standaardfuncties krijg je ook bijvoorbeeld ondersteuning voor tweefactorauthenticatie, inloggen via biometrie en het delen van wachtwoorden met iemand anders. De betaalde versie, die relatief goedkoop is, biedt extra’s als wachtwoordcheck-up, beveiligde opslag voor gevoelige documenten, noodtoegang voor een collega of geliefde en geavanceerde securityrapporten. Ook deze app is beschikbaar op alle platformen.

Dashlane: top-notch, maar niet goedkoop

Dashlane doet niet (veel) onder voor 1Password op het gebied van gebruiksgemak en veiligheid, alleen is ‘ie een stukje duurder. Er is weliswaar een gratis versie, maar die ondersteunt slechts één apparaat. Niet handig, aangezien praktisch iedereen tegenwoordig (minimaal) een pc en een smartphone heeft.

De manager heeft geen speciale app voor Windows en macOS, maar in de praktijk is dat doorgaans niet zo’n probleem omdat je op je desktop toch vooral de browserplug-in gebruikt.

KeePass: meer veiligheid door offline opslag

Enkele wachtwoordmanagers slaan de wachtwoorden op de harde schijf van je laptop of mobiele apparaat op. Dit wordt als veiliger gezien dan opslag in de cloud, onder meer omdat gegevens van grote hoeveelheden gebruikers in één keer in vreemde handen kunnen komen als de cloudomgeving van de wachtwoordmanager wordt gehackt.

De bekendste ‘offline’ wachtwoordmanager is KeePass (voor Windows, voor macOS en Linux heet de app KeePassXC). Het grote nadeel van deze app: vanaf een ander apparaat kun je niet zomaar bij de opgeslagen wachtwoorden.

Browsers en Sleutelhangeropslag

Dan nog twee bonusopties. De meeste populaire webbrowsers zoals Chrome, Safari en Firefox hebben een ingebouwde ‘wachtwoordmanager light’.

Over het algemeen kun je daar, simpel gezegd, niet veel meer mee dan je wachtwoorden opslaan en automatisch invullen. De wachtwoordmanager van Chrome is overigens behoorlijk uitgebreid de laatste jaren, maar haalt het niet bij dedicated wachtwoordmanagers.

Nog een groot nadeel: deze tools werken, in tegenstelling tot reguliere wachtwoordapps, niet voor apps buiten de browser.

Sleutelhangertoegang van Apple tot slot is een wachtwoordmanager die is voorgeïnstalleerd op iPhones en MacBooks. Op macOS is ‘ie beschikbaar als aparte applicatie, op iPhones via instellingen. Sleutelhangertoegang werkt voor wachtwoorden binnen Safari, het systeem zelf en binnen andere applicaties. Heb je alleen maar Apple-apparaten? Dan is het een mooie gratis optie. Zo niet, dan ligt een reguliere wachtwoordmanager meer voor de hand.

Gerelateerde artikelen