De 3 grootste misvattingen over digitaal transformeren

De digitale transformatie is hot. De term vliegt dan ook over menig directietafel. Toch zijn er nogal wat misvattingen over wat digitale transformatie nu precies is. Moet je een disruptor worden om écht digitaal te transformeren? En is digitalisering hetzelfde als digitale transformatie? We zetten de 3 grootste misvattingen op een rij.

1: Digitalisering is hetzelfde als digitale transformatie

Veel mensen gebruiken de begrippen digitalisering en digitale transformatie door elkaar. Onderzoeksbureau Gartner omschrijft de digitale transformatie als het gebruik van digitale technologieën als hefboom om de innovatie van operationele processen, klantervaringen en businessmodellen te optimaliseren. Digitalisering is puur het digitaal maken van een bepaald bedrijfselement, zoals het oprichten van een webshop of het bouwen van een app voor klantloyaliteit. Hoewel digitalisering en digitale transformatie zeker niet hetzelfde zijn, hebben ze wel alles met elkaar te maken. In zekere zin is een digitale transformatie het eindproduct van een aantal strategisch onderbouwde digitalisaties. Voor veel organisaties is digitalisering dan ook een eerste stap naar digitaal meesterschap.

2: Je moet disruptor worden om digitaal te transformeren

Een groot misverstand is dat je als organisatie per se de volgende Spotify of Uber moet worden om succesvol digitaal te transformeren. Of dat je volledig ‘digitaal moet gaan’. Niet ieder bedrijf kan een sector volledig op zijn kop zetten en de status quo veranderen, zeker gevestigde namen niet. En dat hóeft ook helemaal niet. Naast disruptors ligt er namelijk ook een grote kans voor transformers: bedrijven die slim inspelen op de nieuwe ontwikkelingen die disruptors veroorzaken. Dat kunnen zowel nieuwe als bestaande bedrijven zijn. Denk aan Coolblue, dat een bestaand digitaal verdienmodel (de webshop) adopteerde en verder verbeterde. Of aan Wehkamp, dat zijn bestelcatalogusmodel verruilde voor een succesvol online platform.

3: Digitale transformatie draait om technologie

Veel organisaties benaderen de digitale transformatie puur vanuit technologie. Ze investeren in specifieke technologieën, online diensten en toepassingen, maar ‘vergeten’ grondig te kijken naar hoe deze investeringen bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Zonder overkoepelende digitale strategie is het haast onmogelijk om succesvol te transformeren. Want de digitale transformatie is een bedrijfsbrede verandering. Daarom is het zaak eerst een stap terug te doen en, onafhankelijk van de technologie, te kijken waar voor uw organisatie kansen en behoeften liggen. Vervolgens bekijkt u wat uw bedrijf nog moet doen om hierop in te spelen. Het kiezen van een technologie is slechts een onderdeel. De implementaties, procesveranderingen en het overtuigen van de mensen die ermee moeten werken, zijn minstens zo belangrijk. U kiest technologie die past bij de kracht, kernwaarden en visie van uw bedrijf. Niet andersom!

Whitepaper: 'Digitaal meesterschap - Pak de kansen van de digitale transformatie'

Het is momenteel een kenmerk van de Nederlandse economie: grote bedrijven die vasthouden aan de oude wereld vechten om te overleven terwijl kleinere, slagvaardige bedrijven met innovaties stappen maken naar de nieuwe digitale wereld. Pak ook de kansen van de digitale transformatie en download het whitepaper.

Download

Over Medhane Mengistu

Medhane is Digital Transformation Consultant bij KPN Consulting. Vanuit zijn rol faciliteert hij organisaties in het creëren van een digitale visie en strategie. Daarnaast adviseert hij waar en hoe organisaties de maximale waarde uit digitalisering kunnen halen.

- Auteur: Medhane Mengistu

Gerelateerde artikelen