Hoe verwijder ik virussen met de F-Secure Online Scanner?

Heb je last van een computer virus?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een virus van je computer of laptop te verwijderen. Wij leggen je uit hoe je dat doet met F-Secure Online Scanner. Volg het onderstaande stappenplan om jouw computer te controleren op virussen. Het gebruik van de scanner is gratis en verplicht je tot niets.

Let op: Je kunt dit alleen uitvoeren als je gebruik maakt van een Windows systeem. Apple computers, telefoons of tablets hoef je niet te scannen.

 1. Druk tegelijk op de 'Windows toets' en toets 'r'. Er verschijnt een scherm met de naam 'uitvoeren'. Vul hier in 'msconfig' en druk op 'enter' op je toetsenbord.

 2. Selecteer het tabblad 'computer opstarten' en zet een vinkje in de optie 'opstarten in veilige modus' en een stipje in de optie 'netwerk'. Klik daarna op 'ok'. Je computer zal daarna opstarten in de veilige modus.

Tip: Na het scannen kun je de bovenstaande procedure herhalen en het vinkje voor 'opstarten in veilige modus' weer verwijderen. Na een herstart zal je computer weer op de vertrouwde manier opstarten. 

 1. Start je computer opnieuw op en wacht tot je biosgegevens geladen zijn. Dit gebeurd wanneer je het zwarte scherm te zien krijgt voorafgaand aan het scherm met het Windows logo. Tijdens het laden van deze bios gegevens druk je een paar keer op de F8-toets. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Kies voor de optie 'veilige modus met netwerkmogelijkheden'.

 1. (Het is mogelijk dat er een melding van Internet Explorer volgt. Kies in dat geval voor 'Bestand downloaden') Mocht de download niet lukken, dan kun je deze alternatieve link gebruiken.
 2. Kies een map waarin je het bestand opslaat.
 1. Open de map waarin het bestand is opgeslagen

 2. Dubbelklik op het bestand. Het is mogelijk dat er een waarschuwing volgt. Klik op 'uitvoeren'.

 3. Klik op de blauwe knop 'Accepteren en scannen'.

 4. Het programma zal beginnen met scannen. Let op: de scan kan enige tijd duren. Breek de scan nooit vroegtijdig af.

 5. Zodra de scan voltooid is wordt een overzicht gegeven van de gevonden dreigingen.

 6. Aangezien de F-Secure scanner geen resultaten bijhoudt in een log, verzoeken wij je een schermafdruk te maken van deze resultaten, of nauwkeurig te noteren welke zaken er gevonden zijn.

 7. Klik hierna op 'Start uw computer opnieuw op'.

 8. Mogelijk volgt er een laatste scherm waarin staat dat jouw computer op dit moment niet beschermd wordt. Klik hier op 'doorgaan' en sluit het browservenster welke dan geopend wordt.

 9. Wanneer het programma aangeeft dat het nodig is om jouw computer opnieuw op te starten, doe je dit.

 10. Mail de schermafdruk (of notitie van de gevonden zaken) die je eerder opgeslagen hebt naar abuse@kpn.com

 11. Veel virussen worden veroorzaakt doordat de laatste Windows Updates niet zijn geïnstalleerd. Bezoek de speciale Windows Update pagina om te controleren of de laatste updates op jouw computer zijn geïnstalleerd.

Let op: Zorg dat andere, op jouw computer geïnstalleerde programma's, ook de laatste updates krijgen. Zoals: Acrobat Reader, Java, Adobe Flashplayer en browsers als Internet Explorer of Mozilla Firefox.