Online criminaliteit komt steeds vaker voor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw computer kan beschermen. We geven je een aantal handige tips om je computer veilig te gebruiken.

Voorkom virussen

Door een virusscanner te installeren en regelmatig je computer te scannen, voorkom je een hoop narigheid. Een antivirusprogramma is vaak onderdeel van een compleet beveiligingspakket, dat je hele computer continu in de gaten houdt. KPN veilig is een voorbeeld van een compleet pakket waarmee KPN je internetverbinding beveiligt. .

Houd je computer up-to-date

Oudere versies van Windows en macOS bevatten vaak lekken die gebruikt worden om toegang tot je computer te krijgen. Zorg daarom dat je de updates voor je besturingssysteem altijd doet. Kijk op de websites van Microsoft of Apple hoe je dit kan instellen. Naast het besturingssysteem is het ook belangrijk dat je de andere software op je computer up-to-date houdt.

Veilig online bankieren

Als het om bankzaken gaat wil je natuurlijk veilig te werk gaan. Dit is vaak een kwestie van goed opletten. Controleer bijvoorbeeld of het juiste adres (URL) van de bank in de adresbalk van je browser staat en of de URL begint met HTTPS en een gesloten slotje. Gebruik de app van de bank in plaats van de website. Op de website veiligbankieren.nl kan je terecht voor meer tips en regels over veilig internetbankieren.

Kies een sterk wachtwoord

Wist je dat slechts een op de drie Nederlanders regelmatig zijn wachtwoord verandert? De volgende tips kunnen je helpen bij het bedenken van een sterk wachtwoord:

 • Kies een volstrekt willekeurig wachtwoord en gebruik geen namen of belangrijke datums.
 • Gebruik niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord.
 • Zorg dat je wachtwoord minimaal 8 tekens lang is.
 • Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
 • Verander je wachtwoorden regelmatig.

    Wees voorzichtig met onverwachte e-mails

    Cybercriminelen versturen virussen of Phishing links naar willekeurige mailadressen. Om deze narigheid te voorkomen is het aan te raden om mails van onbekende ontvangers te verwijderen, nooit onbekende bijlagen of links te openen, nooit je persoonlijke of bankgegevens door te geven en niet te reageren op spam of phishing e-mails.

    Onderwerpen die met veiligheid te maken hebben

    Tips voor mobiele beveiliging

    We geven je een aantal tips waarmee je jouw gegevens op je smartphone beter beveiligd.

    Veilig online op openbare wifi

    Tips om veilig openbare wifinetwerken te gebruiken.

    Gratis veilig online met KPN

    KPN beveiligt jouw PC, laptop, tablet of smartphone tegen virussen en malware.