Bekijk de uitleg over je factuur. De kosten op je factuur zijn in 3 soorten opgedeeld:

 • Abonnementskosten
 • Verbruikskosten
 • Eenmalige kosten
Bekijk je factuur in MijnKPN

Uitleg over de kosten op je factuur

Heb je een Alles-in-1 pakket? Dan zie je op jouw factuur Alles-in-1 staan waar je in het voorbeeld Internet en TV ziet.

 • Je betaalt je vaste abonnementskosten altijd één maand vooruit.
 • Was jouw bestelling onderdeel van een actie, met bijvoorbeeld een tijdelijke korting, dan vind je deze korting terug onder ‘Abonnement’.
 • Heb je extra opties, zoals een zenderpakket, aan je abonnement toegevoegd, dan vind je de kosten van de extra opties onder ‘Abonnement’.

De verbruikskosten heb je gemaakt in de afgelopen maand. Je betaalt de verbruikskosten altijd achteraf.

 • Onder 'Verbruik' vind je onder andere je gesprekskosten terug. Als een telefoonnummer, in het overzicht van gesprekskosten, eindigt op vijf sterretjes, dan is dit een geheim nummer.
 • Als je een film hebt aangeschaft via Interactieve tv of bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd hebt besteld, dan vind je deze kosten onder 'Verbruik'.
Eenmalige kosten
De eenmalige kosten zijn de kosten die je 1 keer betaalt na het activeren van je abonnement. Bijvoorbeeld aansluitkosten, verzendkosten, kosten voor apparatuur en eventuele monteurskosten. Ook eenmalige kortingen worden vermeld bij 'eenmalige kosten'. Deze vind je terug op je eerste factuur onder 'Eenmalig'.

Eenmalige activatiekosten
De kosten om je pakket aan te zetten. Deze kosten worden ook berekend als je overstapt van het ene naar het andere pakket.
Heb je gebruik gemaakt van een actie waarbij de verzend- of de installatiekosten gratis zijn? Dan staat de actie hier vermeld.

Eenmalige kosten voor apparatuur: de kosten van de door jou gekochte apparatuur, bijvoorbeeld een draadloze verbindingsset.

Eenmalige monteurskosten: onder monteurskosten vallen de kosten voor installatie, hardware en meerwerk.

Meerwerk is alles wat buiten de standaardinstallatie door de monteur wordt gedaan. Afhankelijk van de datum van de afspraak met de monteur kunnen de monteurskosten ook op de volgende factuur staan.

Je kan Netflix en Spotify betalen via je KPN-factuur. Dit staat op je factuur als 'Aankopen derde partijen'.

Lees alles over Netflix op je factuur.

Mijn factuur is hoger dan verwacht

Hogere Netflix kosten op je factuur?
Zie je hogere Netflix kosten op je factuur? We hebben Netflix vorige maand niet kunnen factureren, dus staan deze kosten deze maand twee keer op je factuur. Kijk in MijnKPN voor een specificatie van je factuur.

Wat vervelend dat je factuur hoger is dan je had verwacht. Bekijk hieronder de meest voorkomende redenen waardoor je factuur onverwacht hoger kan zijn:

Als je je abonnement hebt gewijzigd, verandert het bedrag. Bijvoorbeeld: je hebt je Premium pakket gewijzigd naar een Standaard of Instap pakket. Je 'Bel Onbeperkt Altijd' is nu komen te vervallen.

Vanaf nu ga je kosten betalen voor het bellen. Je volgende factuur is dan hoger dan je gewend bent.

Als je ‘extra diensten’ hebt gekocht, betaal je deze apart. De betaalde extra diensten vallen dus niet in je abonnement. Extra betaalde diensten zijn bijvoorbeeld:

 • Spotify premium
 • Films en series (in de uitleg op je factuur vind je de kosten per film of serie)
 • Betaalde 'uitzending gemist’ programma’s
De korting op je abonnement is afgelopen. Je betaalt vanaf nu het normale tarief voor je abonnement. Je volgende factuur is dan hoger dan je gewend bent.
Je kunt op je factuur bij de uitleg zien of je kortingsperiode is afgelopen.

Als je naar het buitenland of naar een Servicenummer (0900 nummers) belt, betaal je deze apart. Het bellen naar het buitenland of naar een Servicenummer valt buiten je abonnement. Dit geldt ook als je Bel Onbeperkt Altijd hebt.

Zo blokkeer je 0900-nummers.