Een simlockvrije telefoon: wat is dat precies?

Met een simlockvrije telefoon ben je niet meer gebonden aan één provider. Erg handig toch? Tegenwoordig zijn de meeste smartphones gelukkig simlockvrij. Maar wat is een simlockvrije telefoon nu precies en hoe kom je erachter of jouw toestel simlockvrij is? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten.

Wat is een simlockvrije telefoon?

Je hebt vast wel eens van de term ‘simlockvrij’ gehoord, maar wat betekent het? Simlockvrij houdt in dat er geen softwareblokkade op je simkaart zit. Deze blokkade zorgt ervoor dat je niet zomaar een simkaart van elke provider kunt gebruiken. Met een simlockvrije smartphone kun je dus elke simkaart gebruiken die je maar wilt! Zo kun je gemakkelijk switchen van provider, of van een abonnement naar sim only. Zorg er dan wel voor dat je abonnement al afbetaald is, anders kom je met dubbele kosten te zitten.

Maar waarom zit er eigenlijk een simlock op sommige smartphones? Je ziet dit alleen bij telefoons die je in combinatie met een abonnement koopt. Je kunt dan voor de duur van het abonnement alleen het netwerk van die specifieke mobiele provider gebruiken. Daar krijg je dan wel korting op je toestel voor terug. Wel zo fijn, natuurlijk. 

Een simlockvrije telefoon is dus erg handig. Bij KPN snappen we dat goed. Daarom vind je bij ons alleen maar simlockvrije smartphones. Van Samsung tot Apple, er zit vast een toestel voor jou tussen. Ideaal in combinatie met een Sim Only abonnement.

Lees ook: Sim Only abonnement bij KPN

Hoe check ik of mijn smartphone simlockvrij is?

Tegenwoordig kun je bijna overal een simlockvrije telefoon kopen. Maar hoe weet je nu zeker of een bepaald toestel simlockvrij is? Dit kun je op verschillende manieren ontdekken, zoals via het IMEI-nummer van je smartphone. Dit is het nummer dat je toestel identificeert. Je checkt dit als volgt:

  1. Bel het volgende telefoonnummer: *#06#.
  2. Het IMEI-nummer van je smartphone verschijnt vervolgens op je scherm.
  3. Ga naar www.imei.info en toets je IMEI-nummer in.
  4. Klick op ‘Check’.
  5. Rechtsonder in het scherm verschijnt dan de status van van je simlock.

Er zijn ook andere mogelijkheden om dit te checken:

  1. Wil je een nieuw toestel in de winkel kopen? Vraag het dan aan een medewerker. Hij of zij kan je dit zeker vertellen.
  2. Wil je online een telefoon kopen en twijfel je of het toestel dat je op het oog hebt simlockvrij is? Bel dan voor de zekerheid de klantenservice.
  3. Heb je al een smartphone en wil je van simkaart wisselen? Stop dan de nieuwe simkaart in je toestel. Krijg je een foutmelding? Dan zit er een simlock op je toestel. Wanneer je de nieuwe simkaart gewoon kunt gebruiken, is je smartphone simlockvrij.

Hoe haal je de simlock van je telefoon?

Ai, heb je toch een simlock op je toestel? Geen paniek: je kunt na afloop van je abonnement een speciale code bij je provider aanvragen waarmee je je smartphone simlockvrij maakt. Je provider is na een jaar verplicht om deze ‘unlockcode’ gratis te geven. Je vraagt hem eenvoudig aan op de website van je provider, of ga hiervoor langs bij een smartphoneshop bij jou in de buurt.

Lees ook: Is Gorilla Glass echt onbreekbaar? 

Gerelateerde artikelen