Is Gorilla Glass echt onbreekbaar?

Ben je een echte smartphonekenner? Dan heb je vast wel eens van Gorilla Glass gehoord. Dit smartphoneglas is onwijs sterk, net als een gorilla. Maar wat is Gorilla Glass nu eigenlijk? En is het echt onbreekbaar? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat is Gorilla Glass?

Gorilla Glass is ontwikkeld door Corning. Dit glas is chemisch versterkt en beschermt je telefoon daardoor optimaal tegen krassen en valpartijen. Ideaal voor de onhandige smartphonegebruikers onder ons! Gorilla Glass werd oorspronkelijk ontworpen voor de auto- en luchtvaartmaatschappij, maar werd pas écht een begrip toen Apple het voor haar eerste iPhone modellen ging gebruiken. Tegenwoordig zijn veel smartphones voorzien van dit glas, zowel aan de voorkant als over de lens van de camera. Zo schiet je dankzij Gorilla Glass plaatjes van topniveau!

Heb je toch een krasje op je smartphonescherm te pakken? Zó verwijder je krassen van je smartphonescherm!

Welke soorten Gorilla Glass zijn er?

Tegenwoordig zijn veel smartphones uitgerust met Gorilla Glass. Grote kans dat ook het toestel in jouw broekzak voorzien is van dit glas. Benieuwd welke soorten Gorilla Glass er zijn? Wij zetten de verschillende soorten voor je op een rijtje.

Gorilla Glass 1

De allereerste versie van Gorilla Glass wordt gepresenteerd in 2005 en vergaart wereldwijde bekendheid wanneer het in 2007 voor de eerste iPhone wordt gebruikt. Dit glas is 1,5 millimeter dik en heeft een speciale coating, waardoor je minder vingerafdrukken en vegen achterlaat op je beeldscherm.

Gorilla Glass 2

In 2012 komt de tweede versie van Gorilla Glass uit. Het grootste verschil met zijn voorganger is dat deze versie 20% dunner is. Hierdoor kunnen smartphonefabrikanten dunnere en lichtere telefoons ontwerpen. Daarnaast kan dit glas meer druk aan: maar liefst 50 kilo zonder te barsten of breken!

Gorilla Glass 3

Een jaar later wordt Gorilla Glass 3 uitgebracht. Dit glas kan zelfs drie keer zoveel druk aan als zijn voorganger. Daarnaast is het ultragoed bestand tegen krassen: maar liefst vier keer beter dan normaal glas! Hiermee voorkomt het ongeveer 35% van de krassen op je beeldscherm. Tegenwoordig vind je dit Gorilla Glass bij telefoons in de budgetcategorie, zoals de Xiaomi Redmi Note 10 en Samsung Galaxy S20 FE

Gorilla Glass 3+

Begin 2014 komt Corning met een update van Gorilla Glass 3. Deze versie is twee keer beter bestand tegen een valpartij dan andere soorten smartphoneglas. Maar wat houdt dit in de praktijk in? Als je smartphone vanaf je middel op een keiharde vloer valt, dan komt een toestel met Gorilla Glass 3+ er in 70% van de gevallen zonder krassen en barsten vanaf.

Gorilla Glass 4

In hetzelfde jaar presenteert Corning Gorilla Glass 4. Dit glas is maar liefst twee keer zo sterk als zijn voorganger en bovendien beter bestand tegen water. Dat laatste is niet voor niks: veel schade aan smartphones wordt veroorzaakt door water.

Gorilla Glass 5

In 2016 komt Gorilla Glass 5 uit. Deze versie is (je raadt het al) nóg sterker dan zijn voorganger. Gorilla Glass 5 is vier keer beter bestand tegen een valpartij dan Gorilla Glass 4. Je vindt dit glas onder meer op de OPPO Reno6 Pro, Samsung Galaxy A52S en Xiaomi 11 Lite NE.

Gorilla Glass 6

Gorilla Glass 6 wordt in 2018 gelanceerd. De afgelopen twee jaar heeft Corning niet stilgezeten: deze nieuwe versie overleeft zelfs valpartijen van 1 meter. Daarmee is het glas twee keer zo sterk als zijn voorganger. Gorilla Glass 6 wordt onder andere voor de Samsung Galaxy S20-serie gebruikt.

Gorilla Glass Victus

In 2020 presenteert Corning haar nieuwste aanwinst. Deze versie heet geen Gorilla Glass 7, maar Gorilla Glass Victus. Dit glas is twee keer beter bestand tegen krassen dan zijn voorganger. Daarnaast kan het goed tegen een stootje en overleeft het valpartijen van maar liefst 2 meter. Anno 2022 vind je Gorilla Glass Victus op toestellen als de Samsung Galaxy Z Flip3, Samsung Galaxy Z Fold3 en Xiaomi 11T Pro.

Gorilla Glass Victus+

In februari 2022 presenteert Samsung de nieuwe Galaxy S22-serie. De Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22 Plus en Samsung Galaxy S22 Ultra zijn uitgerust met Gorilla Glass Victus+. Over deze nieuwste versie van Gorilla Glass is verder nog niks bekend, dus in welk opzicht dit glas beter is dan zijn voorganger blijft nog even een mysterie. 

Heb jij de release van de nieuwste Galaxy reeks gemist? Lees hier alles over de Samsung Galaxy S22-serie!

Is Gorilla Glass nu écht onbreekbaar?

Gorilla Glass biedt je smartphone de beste bescherming tegen valpartijen en krassen. Maar de brandende vraag is natuurlijk: is dit glas echt onbreekbaar? Wat dat betreft moeten we je helaas teleurstellen. Hoewel Gorilla Glass het sterkste smartphoneglas op de markt is, is het niet geheel onbreekbaar. Wees daarom zuinig op je toestel! Wil je je smartphone optimaal beschermen? Gebruik dan een screenprotector en smartphonehoesje. Better safe than sorry, right?

Gerelateerde artikelen