Zo vind je de IMEI-code van jouw telefoon

Iedereen is bekend met de toegangscode en de pukcode van je telefoon, maar ken je de IMEI-code ook? Misschien niet, terwijl deze code toch best belangrijk is! Wil je weten wat het IMEI-nummer precies is, wat je ermee kan en hoe je jouw IMEI-nummer kan checken? Lees dan even verder en doe er je voordeel mee!

Wat is een IMEI-nummer?

IMEI is de afkorting van ‘International Mobile Equipment Identity’. De IMEI-code is te omschrijven als een soort burgerservicenummer, maar dan voor je telefoon. Het is een 15-cijferige code die voor elke telefoon uniek is. Je kan het IMEI-nummer van je telefoon niet zelf kiezen of veranderen. Bij aankoop krijgt iedere nieuwe telefoon een IMEI-nummer, en deze twee blijven altijd aan elkaar gekoppeld. Ook wanneer je een telefoon doorverkoopt, blijft het IMEI-nummer gewoon bestaan. En dan nu de vraag: wat kun je dan met de IMEI-code?

De IMEI-code is handig voor mogelijke garantie

Gaat je telefoon niet meer aan? Of kun je helemaal niks meer zien op je scherm? Dan kan de IMEI-code zeker van pas komen! Je fabrikant kan via het IMEI-nummer controleren hoe oud je toestel is en of je nog aanspraak kan maken op de garantie. Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Je kunt er trouwens ook voor kiezen om je telefoon te verzekeren tegen schade.

Je telefoon traceren via het IMEI-nummer

Ben je je telefoon kwijt? Neem contact op met je provider of blokkeer zelf direct je simkaart via MijnKPN. Je kunt ook een gestolen telefoon traceren via het IMEI-nummer. Maak een melding van diefstal bij de politie en geef tegelijkertijd ook de IMEI-code van je telefoon op. De gestolen telefoon wordt op de zwarte lijst geplaatst. Mocht iemand een gebruikte smartphone willen kopen met dat IMEI-nummer, dan is duidelijk dat het om jouw gestolen telefoon gaat. Op deze manier kan de politie via het IMEI-nummer de gestolen telefoon traceren.

IMEI-nummer controleren op diefstal

Koop je een telefoon van iemand over, dan is ons advies om altijd het IMEI-nummer te controleren. Zoals gezegd kun je op deze manier de herkomst van de telefoon achterhalen. Via de website van Stop Heling kun je het IMEI-nummer controleren. Komt er een resultaat uit? Koop de telefoon dan niet. Je kan ervan uitgaan dat de telefoon gestolen is. Is er niets gevonden? Blijf dan toch alert. Helaas staan niet alle nummers geregistreerd op deze website. Ook zonder resultaat kan het zijn dat de telefoon gestolen is.

Hoe vind ik mijn IMEI-nummer?

Het is dus best handig om te weten wat de IMEI-code van je telefoon is. Heb je geen idee hoe je je IMEI-nummer vindt? We leggen het je uit!

IMEI-nummer van Apple iPhone checken

Het IMEI-nummer van iPhone heb je gelukkig zo gevonden. Dit is de kortste weg naar de code:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Klik op ‘Algemeen’ en kies vervolgens de optie ‘Info’
  • Scroll naar beneden en je ziet IMEI staan. Check de IMEI van je iPhone hier.

IMEI-nummer van Samsung checken

Check snel het IMEI-nummer van jouw Samsung:

  • Kies ‘Instellingen’
  • Ga naar ‘Over toestel’
  • Scroll naar beneden tot je het Samsung IMEI-nummer ziet

IMEI-nummer opvragen

Je kunt je IMEI-nummer ook opvragen. Dit doe je door te bellen naar *#06#. De IMEI-code komt dan op je telefoonscherm te staan. Handig!

Hoe vind ik mijn IMEI-nummer zonder telefoon?

Wat te doen als je geen telefoon meer hebt? Bijvoorbeeld als je ‘m kwijt bent of als het scherm zo kapot is dat je niets meer kunt lezen? Je kunt het IMEI-nummer ook vinden op de verpakking van je telefoon. Bekijk het doosje, ontdek het IMEI-nummer en bewaar ‘m goed. Je weet maar nooit wanneer je het eens nodig hebt…

Gerelateerde artikelen