Help! Ben ik gehackt? Tips en tricks

Hoe weet je of je gehackt bent? Je computer ratelt ineens harder dan normaal en is erg traag. Daarnaast krijg je vreemde meldingen op je scherm… ‘Shit, ben ik misschien gehackt?’ In de digitale wereld van vandaag, waarin technologie een grote rol speelt, vormt het risico om gehackt te worden helaas een reëel gevaar. Of je nu een doorgewinterde internetgebruiker bent of net begint met het verkennen van het online universum; het is belangrijk om te weten waar je op moet letten, wat te doen als je gehackt bent en, nog belangrijker, hoe je het kunt voorkomen.

Hoe weet je of je gehackt bent?

Het herkennen van een mogelijke hack vereist scherpzinnigheid en aandacht voor ongewone signalen. Maar hoe weet je dan eigenlijk of je gehackt bent? Let op vreemde wijzigingen in wachtwoorden, verdachte e-mails, of onbekende activiteiten op je accounts. Merk je dat je computer langzamer werkt zonder duidelijke reden? Zie je onbekende programma's opduiken of ontvang je plotseling ongewone meldingen? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een mogelijke inbraak. Monitoring van bankafschriften op ongeautoriseerde transacties en het regelmatig controleren van apparaat- en software-updates zijn eveneens essentieel. Zorg ervoor dat je bewust let op de signalen die je kunt krijgen als je gehackt bent, zo ben je er in het geval van een hack altijd vroeg bij en kan de eventuele schade beperkt worden.

Wat moet je doen als je gehackt bent?

Denk je dat je slachtoffer bent geworden van een hack? Vervelend! Maar wat te doen nu je denkt dat je gehackt bent? Allereerst, houd je hoofd koel. In veel gevallen gaat het gelukkig om een lichte vorm van paranoia en zijn er andere redenen waarom je computer traag is of je een melding krijgt. Toch ongerust? Onderneem de volgende stappen:

Tip 1: Reset je router en modem naar fabrieksinstellingen

Het KPN-modem is standaard al beveiligd. Wanneer je geen grote wijzigingen hebt gemaakt in de configuratie van het KPN-modem, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Voor de zekerheid kun je het modem resetten naar de fabrieksinstellingen. Dit doe je door met een paperclip op een klein knopje aan de achterkant van het apparaat te drukken. Je weet na deze reset zeker dat alle instellingen weer op de goede manier in het apparaat staan.

Tip 2: Voer een virusscan uit

Een malwarebesmetting kan ervoor zorgen dat criminelen je computer gebruiken als tussenstation voor het versturen van spamberichten of het uitvoeren van DDOS-aanvallen. Dit verklaart ook waarom je computer nog ratelt terwijl je niets doet. Veel antivirus leveranciers hebben een gratis scantool online staan bijvoorbeeld: Sophos, Eset, F-Secure en Malwarebytes. Of gebruik de KPN Veilig Virusscanner Het is in dit geval altijd verstandig om een virusscan uit te voeren om te kijken waar de risico’s liggen.

Tip 3: Reset je computer

Vertrouw je het nog steeds niet? Dan kan je ook je computer resetten. Door de computer volledig leeg te maken en het besturingssysteem opnieuw te installeren weet je zeker dat een eventuele virusbesmetting ongedaan is gemaakt. Het is vooraf wel belangrijk dat je de bestanden die je wilt bewaren zoals waardevolle foto's, eerst in veiligheid brengt. Dit doe je door deze bijvoorbeeld te kopiëren naar externe schijf of USB-stick. Na een reset van je computer zullen alle oude bestanden op de harde schijf van je computer verdwenen zijn en begin je met een schone lei.

Hackers & hackpogingen melden

Als je bewijs hebt dat je computer gehackt is, zoals logbestanden, is het verstandig hiervan zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie; zeker op het moment dat je waardevolle gegevens kwijt denkt te zijn. Vraag of er bij de aangifte een digitale expert aanwezig kan zijn en neem zoveel mogelijk digitale sporen mee. Naast je computer kan het ook zijn dat bijvoorbeeld je social media-account is gehackt; ook dan is het verstandig om je hack te melden bij de politie. Wanneer je voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, loop je het gevaar dat deze gegevens in handen van hackers vallen. Daarnaast kan de hacker via sociale media zien wie je vrienden zijn en deze benaderen met vreemde voorstellen. Of nog erger: met jouw gegevens identiteitsfraude plegen. Is dit het geval? Wijzig dan zo snel mogelijk je wachtwoorden en neem eventueel contact op met het bedrijf zodat ook zij kunnen kijken of er gekke dingen onder jouw naam zijn gebeurd.

Hoe kan je hacken voorkomen?

Om hacken te voorkomen, is het essentieel om actieve maatregelen te nemen voor de bescherming tegen hackers. Begin met het regelmatig wijzigen van wachtwoorden en maak gebruik van complexe combinaties met cijfers, letters en symbolen. Gebruik altijd up-to-date beveiligingssoftware en installeer regelmatig updates om potentiële kwetsbaarheden te dichten. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi voor gevoelige transacties en wees alert op verdachte e-mails, phishing-pogingen of vreemde links. Het bewustzijn van de nieuwste cyberdreigingen is eveneens cruciaal; informeer jezelf over de laatste ontwikkelingen op het gebied van beveiliging tegen hackers. Als je software op je computer up-to-date is, je een virusscanner hebt geïnstalleerd en onze online tips erbij houdt, dan is de kans klein dat er een virus op je computer komt.

Gerelateerde artikelen