Hou je social media-accounts veilig tegen hackers

Wist je dat social media een serieus risico kan vormen voor de beveiliging van je online accounts? Een groot deel van de online inbraken gebeurt via social media. Bescherm je media tegen ransomware, identiteitsfraude en gevoelige informatiediefstal met onze 9 tips.

Belangrijk, maar extra risico

Social media zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun online leven. Via platforms zoals LinkedIn, X (voorheen Twitter), Facebook, Instagram en TikTok deel je je leven met anderen, blijf je op de hoogte van nieuwtjes en deel je misschien zelfs persoonlijke momenten. Tegelijkertijd vormen ze ook een extra risico voor je online veiligheid. Een groot deel van de cyberincidenten is terug te leiden naar social media. Ook interessant: geschat wordt dat phishing-berichten via social media drie keer zo vaak worden geopend als phishing-mails.

Zo gaan hackers te werk

· Phishing: Via nepwebsites worden inloggegevens buitgemaakt.

· Social engineering: Hackers doen zich voor als supportmedewerkers en vragen gebruikers om inloggegevens te delen.

· Credential stuffing: Hackers proberen eerder gelekte inloggegevens op andere accounts. Ze hopen dat je dezelfde wachtwoorden gebruikt voor je accounts.

· Brute-force aanvallen: Hackers proberen geautomatiseerd zwakke wachtwoorden uit, zoals 'Welkom123'.

De gevolgen van een gehackt account

Als hackers in staat zijn om een van je social media-accounts over te nemen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld spam, malware en links naar kwaadaardige websites plaatsen op je tijdlijn of versturen in privéberichten. Ook hebben ze natuurlijk inzage in al je posts, privéberichten en afbeeldingen. Vinden ze de juiste informatie om bijvoorbeeld je e-mailadres over te nemen? Dan loop je het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude: de oplichters kunnen bijvoorbeeld bestellingen plaatsen op jouw naam. Omdat ze beschikken over zoveel informatie, kunnen ze je ook chanteren: betaal je geen 'losgeld', dan lekken ze alle informatie.

Manieren om je social media-accounts veilig te houden

Met de juiste maatregelen wordt de kans bijna nihil dat je social media-accounts worden gehackt:

1. Wachtwoorden
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en verander ze regelmatig. Beheer uw wachtwoorden veilig met een wachtwoordmanager, zoals de KPN Veilig Wachtwoordmanager.

2. Tweefactorauthenticatie (2FA)
Voeg een extra code toe bovenop je wachtwoord. Die code wordt verstuurd via SMS, e-mail of een app op je smartphone. Met een Tweefactorauthenticatie heeft een hacker niks aan je gebruikersnaam en wachtwoord.

3. Inlognotificaties

Zet notificaties voor inloggen aan, zodat je altijd weet wie er inlogt op je accounts en vanaf welke locatie. Zie je iets verdachts? Dan kun je daar direct op reageren.

4. Gebruik je gezond verstand

Wees voorzichtig met contactverzoeken, aanbiedingen, bijlagen en links. Vermijd het delen van inloggegevens.

5. Beperk toegang en rechten

Zorg dat zo min mogelijk mensen toegang hebben tot je social media-accounts. Beheertools als Hootsuite en Buffer helpen je daarbij. Geef mensen alleen noodzakelijke rechten.

6. Verwijder ongebruikte accounts

Minder accounts betekent minder risico. Verwijder accounts die je niet meer gebruikt.

7. Een mailadres speciaal voor social media

Beperk schade bij een hack door een apart e-mailadres voor social media te gebruiken.

8. Antivirussoftware
Gebruik een betrouwbaar antivirussoftware, zoals de KPN Veilig Virusscanner. Het beschermt tegen virussen en verschillende vormen van schadelijke software

9. Blijf op de hoogte over internetcriminaliteit
Verhoog je kennis van online dreigingen zoals phishing en malware. Neem eens een kijkje op veiliginternetten.nl. Door op de hoogte te zijn, verklein je de kans op aanvallen op social media.

Gerelateerde artikelen