De 5 beste kleine smartphones in 2022

Een grote smartphone is niet altijd even handig. Zo is het bijna onmogelijk om met één hand een appje te versturen en past hij vaak niet in je broekzak. Je ziet het: groter is niet altijd beter. Ben jij op zoek naar een goede kleine smartphone? Wij vertellen je alles over deze kleine krachtpatsers en zetten de 5 beste modellen van dit jaar voor je op een rijtje. Let’s go!

Wat is een kleine smartphone?

Een kleine smartphone: wat is dat nu precies? De één doelt hiermee op een telefoon die korter is dan 15 centimeter, terwijl de ander een smartphone met een scherm van 4,7 inch of kleiner bedoelt. Voor ons is een kleine smartphone vooral een compacte telefoon die gemakkelijk te bedienen is met één hand. Tegenwoordig worden smartphones met het jaar groter, maar gelukkig zijn er voor de liefhebber ook nog wat kleinere toestellen op de markt. 

Wanneer kies je voor een kleine smartphone?

Een kleine smartphone past dus eenvoudig in je broekzak en is met één hand te bedienen. Zo heb je altijd een hand vrij om andere dingen te doen. Ideaal voor de echte multitaskers onder ons. Daarnaast zijn kleine smartphones vaak een stuk goedkoper dan hun grotere broers. Ben je op zoek naar een telefoon die perfect is voor eindeloos Netflixen of gamen? Dan is een kleine smartphone misschien niet de beste optie voor jou. De schermen van deze telefoons zijn namelijk wat kleiner dan die van de gemiddelde smartphone. Ook zijn de camera’s en batterij in veel gevallen niet van hetzelfde niveau als die van grotere smartphones.

Hoe vind je de beste kleine smartphone voor jou?

Wanneer je op zoek bent naar een kleine smartphone, wil je natuurlijk de perfecte match voor jou vinden. Maar waar moet je nu op letten? Eigenlijk is het kiezen van een goede kleine smartphone hetzelfde als een normale smartphone. Kijk dus naar de dingen die jij het belangrijkst vindt. Denk aan het besturingssysteem – ga je voor iOS, of toch voor Android? –, de schermresolutie, processor, camera’s, batterijduur en natuurlijk de opslagcapaciteit. 

De beste kleine smartphones van 2022

Het kiezen van een nieuwe smartphone kan knap lastig zijn. Met alle verschillende merken en modellen zie je soms door de bomen het bos niet meer. KPN helpt je graag op weg! Daarom zetten wij hieronder de vijf beste kleine smartphones van dit jaar voor je op een rijtje. Zo vind jij zeker de kleine smartphone die het beste bij jou past. 

1. iPhone 13 mini: een kleine smartphone die alles kan

Wil jij een toestel dat topprestaties levert, maar dan in een klein formaat? Dan is de iPhone 13 mini het perfecte toestel voor jou. Deze smartphone heeft afmetingen van 131,5 x 64,2 x 7,7 millimeter en is daarmee erg compact. De iPhone 13 mini heeft een 5,4 inch scherm dat altijd en overal helder beeld geeft, zelfs in de felle zon. De iPhone 13 mini heeft dezelfde razendsnelle chipset als de iPhone 13, waardoor hij met gemak zware apps aankan. Verder is hij uitgerust met twee scherpe camera’s aan de achterkant en een selfiecamera aan de voorkant. Goed voor het schieten van mooie beelden of natuurlijk om te facetimen. De iPhone 13 mini is verkrijgbaar met 128GB, 256GB of 512GB geheugen en is dus ideaal wanneer je veel opslagruimte wilt. 

2. Samsung Galaxy S22: Samsungs kleinste topmodel

Ben je meer fan van Android dan van Apple, dan is de Samsung Galaxy S22 ideaal voor jou. Met afmetingen van 146 x 70,6 x 7,6 millimeter en een 6,1 inch scherm is de Galaxy S22 een tikje groter dan de iPhone-modellen in dit lijstje. Maar wees gerust: ook deze smartphone kun je prima met één hand bedienen. Deze kleine smartphone is het nieuwste Samsung-model op de markt en is daarom voorzien van alle specs die je van een topmodel mag verwachten. Het beste van beide werelden dus! Zo is de Galaxy S22 uitgerust met de snelste chipset in een Galaxy ooit. Daarnaast heeft deze smartphone maar liefst drie goede camera’s aan de achterkant en natuurlijk een selfiecamera aan de voorkant. Ideaal wanneer je op zoek bent naar een compacte smartphone die plaatjes van professionele kwaliteit schiet. Bovendien heeft de Galaxy S22 een batterij die de hele dag meegaat. Is hij een keertje leeg? Dan laad je hem binnen 30 minuten weer helemaal op. De Galaxy S22 is verkrijgbaar met 128GB of 256GB geheugen. 

Lees ook: Samsung S21 vs. S20: wat is nieuw? 

3. iPhone 12 mini: goed én goedkoper

Op zoek naar een smartphone die goedkoper is dan de iPhone 13 mini, maar toch bijna hetzelfde kan? Kies dan voor de iPhone 12 mini. Dit toestel is een jaar ouder dan de iPhone 13 mini en komt daarom met een kleiner prijskaartje. Wel zo fijn, natuurlijk. Deze smartphone heeft afmetingen van 131,5 x 64,2 x 7,4 millimeter en een 5,4 inch scherm, vergelijkbaar met zijn opvolger. De iPhone 12 mini is nét iets minder verfijnd dan de iPhone 13 mini, maar je kunt nog steeds rekenen op een goed en helder scherm, een krachtige processor en scherpe camera’s. Hij is verkrijgbaar met 64GB, 128GB of 256GB geheugen. 

4. iPhone SE: een topper in de budgetklasse

Nog een iPhone in dit rijtje? Jazeker! Apple is nu eenmaal een pro in het ontwikkelen van goede, kleine smartphones. De iPhone SE is de nieuwste iPhone in de budgetklasse en de meest betaalbare iPhone in deze lijst. Met afmetingen van 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter is hij ook de grootste, terwijl het 4,7 inch scherm dan weer kleiner is. De iPhone SE heeft dezelfde fantastische chipset als de iPhone 12 en 13 mini, waardoor het openen van en switchen tussen apps op toptempo gaat. Ook is deze smartphone uitgerust met een mega goede accu, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je zonder batterij komt te zitten. Ben je fan van de homeknop? Dan hebben wij goed nieuws: de iPhone SE is uitgerust met deze handige feature. Net als de iPhone 12 mini is de iPhone SE verkrijgbaar met 64GB, 128GB of 256GB geheugen. 

5. Samsung Galaxy Z Flip 3: het beste van beide werelden

Dacht jij dat klaptelefoons verleden tijd waren? Well, think again! De Samsung Galaxy Z Flip 3 kun je namelijk gewoon dichtklappen, net als je mobieltje van vroeger. Uitgeklapt heeft dit toestel afmetingen van 166 x 72,2 x 6,9 millimeter en een groot scherm van 6,7 inch. Niet bepaald een kleine smartphone, dus. Maar wanneer je hem dichtklapt heeft hij afmetingen van 86,4 x  72,2 x 17,1 millimeter. Zo past hij perfect in je broekzak. Deze smartphone heeft een beeldscherm met een verversingssnelheid van maar liefst 120Hz. Hierdoor zijn de beelden super vloeiend. Ideaal tijdens het gamen of streamen! De Samsung Galaxy Z Flip 3 is verkrijgbaar met 128GB of 256GB geheugen. 

Lees ook: Samsung Galaxy A53: de nieuwe budgetkoning? 

Gerelateerde artikelen