4G bellen (Voice over LTE)

Nu ook razendsnel bellen via het 4G netwerk van KPN

Wij maken als eerste aanbieder in Nederland 4G bellen voor klanten mogelijk. Met 4G bellen, ook wel Voice over LTE genoemd (VoLTE), heb je een snellere en een stabielere verbinding tijdens je gesprek. Vanaf november 2016 is deze techniek beschikbaar voor klanten van KPN. Hiervoor kon je alleen bellen via het langzamere 2G en 3G netwerk.

Razendsnel gesprek

Je profiteert continu van een hogere verbindingssnelheid. Van een telefoonnummer draaien totdat de telefoon overgaat, gebeurt in slechts één à twee seconde.

Betere geluidskwaliteit

Met het nieuwe 4G bellen hoor je de stem aan de andere kant van de lijn luid en duidelijk, alsof je er naast staat!

Tegelijk 4G bellen én internetten

Terwijl je belt, kun je gewoon blijven internetten op het betrouwbare en stabiele 4G netwerk. Lekker multitasken noemen we dat!

Beter bereik in heel Nederland

Zowel in de randstad als in de dorpen; overal kun je nu bellen via het 4G netwerk van KPN. Geen gedoe meer met je telefoon in de lucht houden voor bereik.

Zo bel jij via 4G

Zorg dan dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je hebt een privé abonnement van KPN
 • Je hebt een geschikte Samsung of iPhone telefoon
 • Je hebt de nieuwste software op je telefoon geïnstalleerd
 • Samsung Galaxy S6 (SM-G920F)
 • Samsung Galaxy S6 Edge (SM-G925F)
 • Samsung Galaxy S7 (SM-930F)
 • Samsung Glaxy S7 Edge (SM-935F)
 • Samsung Galaxy A3 2017 (SM-A320FL)
 • Samsung Galaxy A5 2017 (SM-A520F)
 • Samsung Galaxy S8 (SM-G950F
 • Samsung Galaxy S8+ (SM-G955F)
 • Apple iPhone 6 (Model A1586)
 • Apple iPhone 6 Plus (Model A1524)
 • Apple iPhone 6s (Model A1688)
 • Apple iPhone 6s Plus (Model A1687)
 • Apple iPhone 7 (Model A1778)
 • Apple iPhone 7 Plus (Model A1784)
 • Apple iPhone SE (Model A1723)

Heb je een iPhone? Wijzig eenmalig je instellingen

Om via het 4G netwerk te bellen met je iPhone, wijzig je een keer je instellingen:

 1. Installeer de update iOS 10.3.1
 2. Ga naar instellingen > Mobiel Netwerk > Opties mobiele data
 3. Klik op 'Schakel 4G in'
 4. Klik vervolgens op 'Gesprekken en data'.
 5. Zodra er een vinkje verschijnt, kun je na 24 uur bellen via het 4G Netwerk.

Benieuwd naar de toestellen met 4G?

Zoek hier alvast je nieuwe abonnement en toestel uit en maak gebruik van het betrouwbare 4G netwerk van KPN.

Bekijk de telefoons

Veelgestelde vragen

Om te kunnen bellen over 4G moet je telefoon de juiste software hebben. Je hebt een consumenten abonnement van KPN nodig. Zorg ook dat je de laatste software update op je telefoon hebt geïnstalleerd. Momenteel zijn de Samsung S6 en S6 Edge al geschikt voor 4G bellen.Houd de site in de gaten voor updates van de telefoons die geschikt zijn voor 4G bellen. Naast een geschikte telefoon is het noodzakelijk dat je 4G dekking hebt. Op de dekkingskaart van KPN kun je vinden hoe de dekking op jouw locatie is.
Aan je belkosten verandert niets. 4G bellen wordt betaald uit je belbundel en zie je dus ook zo terug op de factuur. Er worden geen datakosten voor in rekening gebracht.
KPN zal in de periode vanaf november geleidelijk aan alle klanten met een consumenten abonnement en een geschikt toestel omzetten zodat ze via 4G kunnen gaan bellen. Als je bent omgezet word je hiervan per sms op de hoogte gebracht. Dit omzetten is een geautomatiseerd proces, hierdoor is het niet mogelijk na te gaan wanneer jouw aansluiting wordt omgezet.
We zijn ook hard bezig om 4G bellen beschikbaar te maken voor onze zakelijke abonnementen. We verwachten dat bellen over het 4G netwerk ook beschikbaar is begin 2017 voor onze zakelijke klanten.
Als jouw toestel geschikt is voor 4G bellen dan ‘schakelt’ jouw telefoon tijdens een gesprek niet terug naar 2G of 3G (zie de icoontjes bovenaan je telefoon). Verder kun je controleren of je telefoon geschikt is door te kijken of de optie VoLTE-oproep aan staat. Ga naar: Instellingen > Mobiele netwerken > VoLTE-oproep en zet het schuifje naar rechts.
Als er op jouw locatie geen 4G dekking is, belt je telefoon automatisch via het 3G of 2G netwerk van KPN. Hier hoef je niets voor te doen. Zodra er weer 4G dekking beschikbaar is, schakelt je telefoon automatisch naar het 4G netwerk en kun je weer 4G Bellen.
Indien je problemen ervaart met 4G bellen, kun je de ‘VoLTE’ schakelaar uitzetten. Deze vind je bij Mobiele netwerken (Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken).
4G bellen en 3G beeldbellen werkt niet samen. Indien je heel graag gebruik wil maken van 3G beeldbellen, moet je 4G bellen laten verwijderen. Dit kan via onze klantenservice. KPN komt in 2017 met Videobellen via 4G.
Nee. Op dit moment heeft KPN geen 4G bellen in het buitenland.