Ben je klaar voor 4G?

De technologie om ons heen verandert continu en we bellen en internetten allemaal steeds meer. Daarom groeit ons netwerk mee. Op 31 maart 2022 zijn we gestopt met 3G. Met die vrijgekomen netwerkruimte maken we ons 4G- en 5G-netwerk groter en beter. Zo kan iedereen nog sneller, veiliger en stabieler internetten en bellen. Lees hieronder wat dit voor jou betekent.

Maak je al gebruik van ons 4G-netwerk?

Je hebt 3 dingen nodig voor 4G: de goede simkaart, een 4G-toestel en de juiste instellingen in jouw toestel.

1. De goede simkaart

Hele oude simkaarten kunnen niet op ons 4G-netwerk. Controleer daarom of je simkaart geschikt is voor ons 4G-netwerk.

2. Een 4G-toestel

Om te kunnen internetten en bellen op ons 4G-netwerk heb je een 4G-geschikt toestel nodig. Er zijn ook toestellen waarmee je wel kunt internetten op ons 4G-netwerk maar niet kunt bellen via het 4G-netwerk. Controleer daarom of je toestel geschikt is voor ons 4G-netwerk *).

3. De juiste toestelinstellingen

Heb je een geschikt toestel? Controleer dan nog even deze 2 instellingen met onze toestelhulp:

  • Staat 4G bellen aan? Dit zorgt ervoor dat je belt over ons 4G-netwerk.
  • Kiest je toestel automatisch het beste netwerk? Je kunt dit controleren via onderstaande link 'Instellen netwerk' *) of kijk bij 'Veelgestelde vragen over het netwerk'.

*) We doen ons best om alle 4G-geschikte toestellen op deze lijst weer te geven. Twijfel je of jouw toestel geschikt is voor internetten en/of bellen via ons 4G-netwerk? Vraag dit dan na bij de verkoper van je toestel.

Ben je een zakelijke klant?
Kijk dan op deze pagina.

Nieuw toestel nodig?

Heb je nog geen geschikt toestel? Geen probleem. Je kunt tot december 2025 gewoon blijven bellen zoals je gewend bent. Wil je toch graag 4G bellen? Dan hebben wij 2 mogelijkheden voor je. Koop een nieuw los toestel bij ons of kies voor verlengen met toestel.

Een nieuw toestel kopen zonder abonnement

Bekijk onze veel verkochte toestellen. Je kunt natuurlijk ook ergens anders een los toestel kopen. Controleer of deze geschikt is voor 4G bellen (VoLTE) en of het ook geschikt is voor ons netwerk. Soms verkopen winkels of webshops namelijk heel goedkoop toestellen die niet geschikt zijn voor ons netwerk. Dus controleer dit goed!

Verlengen met toestel

Wil je jouw huidige abonnement verlengen met een nieuw toestel? Klik op de knop en bekijk jouw verlengaanbod.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Er zijn verschillende situaties afhankelijk van je simkaart, toestel en instellingen.

Dan bel en internet je via ons 2G-netwerk. Hierdoor kun je nauwelijks internetten. Ook kun je niet bellen en internetten tegelijk.
Dan blijf je internetten zoals je gewend bent via ons 4G-netwerk. Maar je belt nu via ons 2G-netwerk. Ook kun je dan niet bellen en internetten tegelijk.
Dan val je terug naar ons 2G-netwerk. Dit kun je makkelijk voorkomen door je toestelinstellingen aan te passen.
Nee, je bent zeker niets verplicht. Maar we raden je aan om ons advies op te volgen, zodat je van ons optimale netwerk gebruik maakt.

Veelgestelde vragen

Vragen over het netwerk

Tot december 2025 is het 2G-netwerk beschikbaar en kun je nog bellen en sms'en. Op 2G kun je alleen kleine berichten versturen.

Dat weten we nog niet. Maar dit netwerk blijft in elk geval tot december 2025 aan staan.

Een 3G-dongel is geschikt voor ons 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen, kan dus prima over het 2G-netwerk. Maar als je de dongel gebruikt met je laptop om te surfen of streamen, dan is 2G niet genoeg. Je hebt dan het 4G-netwerk en een 4G-dongel nodig. Gebruik je een 3G-dongel voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

Als je toestel geschikt is voor 4G internetten en bellen, dan merk je niks. Maar als je toestel alleen geschikt is voor 4G internetten, dan bel je nu via ons 2G-netwerk.

Hoe je dit controleert op je iPhone of je Android toestel lees je hieronder. Blijkt je toestel niet geschikt voor 4G, dan kun je bij los toestel kijken naar een 4G-toestel die aan jouw wensen voldoet.

De netwerkcheck op Android
Stap 1:
Ontgrendel je Android toestel en ga naar Instellingen.

Stap 2:
Kies in de lijst voor Verbindingen en klik dan op Mobiele netwerken.

Stap 3:
In de lijst bij de Netwerkmodus zie je nu de opties voor jouw toestel staan.

Stap 4:
Selecteer 4G / 2G (automatisch verbinden) als je dit nog niet gedaan hebt. Zie je dat dit al blauw gearceerd is? Dan ben je al verbonden met 4G.

Stap 5:
Blijf in het menu van Mobiele netwerken en controleer of Bellen via 4G ook aan staat. Zo niet? Schuif dan het schuifje naar rechts, totdat deze blauw wordt.

De netwerkcheck op iPhone
Stap 1:
Ontgrendel je iPhone en ga naar Instellingen.

Stap 2:
Selecteer Mobiel netwerk in de lijst en vervolgens Opties voor mobiele data.

Stap 3:
Klik vervolgens op Gesprekken en data. Nu zie je staan of je toestel op 2G of 4G draait.

Vragen over het gebruik

Nee je gaat niet meer betalen voor het gebruik van het 4G-netwerk. Het kan wel zo zijn dat je meer data gaat gebruiken omdat je het gebruik fijner en sneller vindt.

Of je gebruik kunt maken van het 5G-netwerk is afhankelijk van je toestel en van de beschikbaarheid van het 5G-netwerk van KPN in Nederland.

Nee, als je gebruikt maakt van het 2G-netwerk is het niet mogelijk om gelijktijdig te bellen en data te gebruiken.

Jazeker, op 2G kun je nog gewoon bellen en gebeld worden. De gesprekskwaliteit zal wel minder zijn dan op 4G.

Jazeker, echter de datasnelheid zal wel een stuk lager zijn dan op 4G.

Nee, je huidige bundel is geschikt voor het netwerk van KPN (2G, 4G en 5G onafhankelijk). Wel is de snelheid op 4G hoger, waardoor je sneller geneigd bent je dataverbinding op je toestel te gebruiken. Je ziet in de MijnKPN app heel makkelijk hoeveel data je nog hebt.

Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kun je hier gebruik van blijven maken.