Hybride werken staat of valt met modern netwerk

Een haperende internetverbinding midden in een meeting: met stip op 1 de allergrootste ergernis in de coronaperiode. En hoewel we in de afgelopen 1,5 jaar al veel hebben verbeterd, is de ergernis over bevroren collega’s of gemiste cruciale informatie alleen maar toegenomen. Tijd dus voor het moderniseren van je bedrijfsnetwerk. Want kan je netwerk het hybride werken wel aan?

In de periode vóór corona namen de eisen die we aan het netwerk stelden al toe. Door de grotere inzet van cloudapplicaties bijvoorbeeld, waardoor het dataverkeer snel groeide. Maar toen namen we een hapering – die enkele keer dat we thuiswerkten of onderweg waren – nog voor lief. Nu we structureel overstappen naar fiftyfifty thuis en op kantoor werken, kan dat niet langer. We willen volledig kunnen vertrouwen op het netwerk, zodat we makkelijk en veilig bij onze applicaties kunnen. Want hoewel Teams – of een ander samenwerkingsplatform – doorgaans ‘de schuld’ krijgt van haperende meetings, is een ontoereikend netwerk doorgaans de ware schuldige. Wil je succesvol hybride werken, dan is een modern netwerk dus een basisvoorziening.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


Prioriteit toekennen

Hoe ziet zo’n modern netwerk er dan uit? Het is allereerst ‘slim’. Dankzij de inzet van software defined networking (aangevuld met andere netwerkdiensten) kunnen we het netwerk slim maken, zodat het zélf het dataverkeer kan controleren. Het netwerk kan zelfs prioriteit toekennen aan bepaald dataverkeer, zodat je zeker weet dat een Teams-meeting voorrang krijgt.

Waar veel bedrijven nu nog internet gebruiken voor het verkeer van en naar de cloud – met alle securityrisico’s, hoge latency (vertraging) en lage bandbreedtes van dien – biedt een modern netwerk een directe weg van en naar de cloud. Dat zorgt ervoor dat mensen makkelijk met SaaS- en bedrijfsapplicaties in de cloud kunnen werken. Overigens is lage latency en hoge bandbreedte ook voor de connectiviteit tussen een software defined netwerk en de cloud een must.

Vervang de sociale controle

Een modern netwerk is veilig. Dat regel je bijvoorbeeld met zero trust security en Security Access Service Edge (SASE). Het principe van zero trust security betekent dat je meerdere checks inbouwt, naast alleen een wachtwoordcontrole. Ook als medewerkers netjes zijn ingelogd, houd je ze alsnog in de gaten. Zo vervang je feitelijk de sociale controle in de fysieke werkomgeving: op het netwerk volg je de handelingen van een virtuele identiteit en controleer je of die overeenkomen met wat je van die identiteit mag verwachten.

Aan de rand van het netwerk

Met SASE gebeurt de beveiligingscontrole aan de rand van het netwerk of in de cloud. Het is op basis van identiteit: medewerkers, locaties, apparaten en zelfs diensten krijgen een eigen identiteit. Al het dataverkeer vanuit kantoor, thuiswerkplekken of andere locaties buiten de deur, gaat vervolgens via zo’n SASE-controlepunt. Het verkeer van buiten de kantoormuren hoeft daardoor niet meer via het centrale knooppunt van het bedrijfsnetwerk, maar kan direct via de beschikbare access (bijvoorbeeld het internet van de medewerker thuis) en SASE naar de applicaties in de cloud.

Overal op volle kracht

De applicaties die in de cloud of in het eigen datacenter draaien, wil je wel overal op volle kracht kunnen gebruiken. Daarom biedt een modern netwerk ook een directe koppeling tussen het thuis- en het bedrijfsnetwerk. Dankzij die koppeling kun je het zakelijk netwerkverkeer van je thuiswerkers volledig scheiden van hun privégebruik. En zelfs prioriteit geven, zodat het zakelijk verkeer thuis voorrang houdt op – bijvoorbeeld – het Netflix- en YouTube-gebruik van kinderen en andere huisgenoten.

Toegerust op deze tijd

Waar een traditioneel bedrijfsnetwerk vooral gekoppeld was aan het fysieke bedrijfspand, volgt een modern netwerk alle bewegingen van een organisatie – zowel die van de medewerkers, als van de applicaties in de diverse cloudomgevingen. Dat maakt een modern netwerk naast veilig en snel, ook flexibeler en beter schaalbaar. Zo ben je met je netwerk goed toegerust op het hybride werken en de eisen van deze tijd.

Meer weten over succesvol hybride werken?

Naast een modern netwerk, zijn er nog andere succesfactoren. Benieuwd? Download dan onze whitepaper: 'Hybride werken écht laten werken'.

Gerelateerde artikelen