SaaS: wat is het, wat zijn de voordelen en voor wie is het geschikt?

Software hoef je tegenwoordig niet meer in een doos of als licentie te kopen. Het wordt steeds meer gebruikelijk software te huren via een clouddienst. Microsoft 365 wordt bijvoorbeeld op basis van een abonnement beschikbaar gesteld. Vergelijk het met Netflix, video’s huur je niet langer, maar haal je via internet binnen. Zo is ook software online te gebruiken. Je werkt daarbij via de cloud. Het is niet langer nodig de software op je pc te zetten. SaaS is veruit de meest gebruikte publieke clouddienst.


Wat is SaaS? 

Bij Software as a Service (SaaS) huur je van een leverancier de software. De gebruiker logt in op een website en heeft toegang tot de applicatie.

Welke SaaS-diensten zijn er? 

Nagenoeg alle soorten software zijn als SaaS-dienst ‘on demand’ leverbaar. Microsoft, Salesforce en Oracle behoren tot de grootste leveranciers. De meeste kantoorsoftware en CRM (customer relationship management) wordt als SaaS beschikbaar gesteld. Maar ook DocuSign, Dropbox, Google Apps, Hubspot, MailChimp, Slack en ZenDesk zijn voorbeelden. 

Hoe werkt SaaS? 

Je maakt een account aan, regelt de betaling en stuurt je medewerkers een url. Die kunnen meteen aan de slag gaan. Omdat alles via internet werkt, moet je uiteraard wel online zijn. SaaS is daarom een vorm van public cloud.  Als software draait op eigen servers spreek je van private cloud. De verschillen tussen public cloud en private cloud zijn interessant om eens te bekijken.

Alleen dat wat je nodig hebt wordt geleverd. Je betaalt naar gebruik (pay-per-use) of via een abonnement dat recht geeft op een bepaald gebruik. De keuze bestaat doorgaans uit verschillende abonnementsvormen. De gebruiker kiest precies die functionaliteiten die hij nodig denkt te hebben. De leverancier, ook wel SaaS-provider genoemd, bezit de software, levert die af en zorgt voor beheer op afstand. 

Wat zijn de voordelen van SaaS? 

In principe hoef je nooit te veel te betalen, omdat je dus afneemt naar behoefte. Investeren in dure software blijft achterwege, voortaan wordt een vast bedrag per maand betaald. Een ander groot voordeel is dat je wordt ontzorgd. Het hele proces van aankoop, installatie, updates en onderhoud blijft je bespaard. De software wordt vervangen wanneer dat nodig is en de provider zorgt dat de software beschikbaar en toegankelijk is en dat deze tijdig upgrades en beveiligingspatches krijgt. Al dit vervelende werk wordt de gebruiker uit handen genomen. Ook hoeft hij zich niet druk te maken over de onderliggende infrastructuur. De provider regelt dit allemaal. 

Bovendien krijgt de gebruiker altijd de laatste versie. Medewerkers hoeven hun baas dus niet te vragen wanneer eindelijk eens die nieuwe editie beschikbaar wordt gesteld. Nieuwe functionaliteit is meteen voor iedereen beschikbaar. Dit betekent dat je als bedrijf heel snel kunt vernieuwen.  

Wie zijn de gebruikers van SaaS? 

Bijna alle bedrijven en instellingen zijn inmiddels overgegaan op SaaS of zijn van plan dat binnenkort te doen. Neem Microsoft 365. Die kantoorsoftware wordt van klein tot groot gebruikt in de vorm van een abonnement. Starters zijn dol op SaaS, ze hoeven immers geen investering vooraf te doen. Bij groei neem je gewoon meer abonnementen. Het tegenovergestelde kan ook: heb je, al dan niet tijdelijk, minder personeel dan stop je wat abonnementen. 

Welke SaaS-provider moet ik kiezen? 

Let vooral op het gebruiksgemak en de snelheid waarmee nieuwe functies worden uitgerold. Kijk ook naar de prijs/kwaliteitverhouding en de veiligheid van de data. De features waarmee leveranciers hun software uitrusten, kunnen verschillen. Hetzfpublelfde geldt voor de serviceniveaus die worden gegarandeerd. Belangrijk ook is dat je medewerkers prettig met bepaalde software kunnen werken. Als eenmaal een keuze is gemaakt, kan het lastig zijn op een andere leverancier over te schakelen. Als ‘huurder’ van software ben je wel flexibel maar in de praktijk ruil je niet zo gemakkelijk het ene ‘pakket’ voor het andere in. SaaS betekent niet zomaar wat software huren om bedrijfstaken te kunnen uitvoeren. SaaS-leveranciers dragen ook bij tot de digitale transformatie van je bedrijf. Hun software kan een bron worden van de innovatie die nodig is om als organisatie overeind te blijven in een wereld met steeds meer concurrentie. 

Gerelateerde artikelen