Hoe je digitale transformatie tot een succes maakt

Zonder digitale transformatie wordt het heel moeilijk om als bedrijf of instelling overeind te blijven. Ondernemend Nederland is er inmiddels van overtuigd dat het gebruik van digitale tools nodig is. Nieuwe technologie stelt organisaties in staat hun producten, diensten of zelfs hun hele bedrijfsmodel te innoveren. Maar wat zijn de beste manieren om digitale transformatie te laten slagen? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Tijdens The Digital Dutch 2022, hét evenement van KPN voor zakelijk Nederland dat op 21 april voor de 7e keer plaatsvond, stonden deze vragen centraal. Ruim een uur lang werd ingezoomd op bijna alle relevante vraagstukken waar ondernemers van groot tot klein mee te maken krijgen. Niet de technologie is het grote struikelblok, maar vaak de eigen organisatie. Die moet namelijk ook transformeren. Strateeg en leiderschapsexpert Menno Lanting vertelde precies wat ervoor nodig is om dat proces te laten slagen. Volgens hem moet je niet al te veel kijken naar wat je directe concurrenten doen. “Het meeste valt te leren van andere sectoren”, aldus Lanting. Daarom biedt The Digital Dutch een kijkje achter de schermen bij een grote variëteit aan organisaties.

Amsterdam UMC

Op uitnodiging van Marieke Snoep, Chief Business Market en lid van de RvB van KPN, vertelde cardio-anesthesioloog Lotte Terwindt hoe Amsterdam UMC live verbindingen wil realiseren tussen ambulances en de spoedeisende hulp. Doel is de hulpverleners snel alle informatie te geven die ze nodig hebben om een patiënt optimaal te kunnen helpen. Dat gaat nog niet zo makkelijk, want er blijken liefst 5 overdrachtsmomenten te zijn. Het team in de ambulance en de artsen in het ziekenhuis zitten niet altijd op 1 lijn. Bovendien krijgt het opvangteam de informatie vaak vertraagd door.

Voordat het innovatieproject zijn beslag kon krijgen, was het nodig de problemen scherp te stellen. Terwindt zei dat bij het project ook is gekeken naar andere sectoren, zoals de luchtvaart. De projectleider gaf daarnaast een aantal tips. Als de randvoorwaarden niet in orde zijn, is de slaagkans minimaal. Belangrijk is het alle betrokkenen mee te krijgen. Ook ondersteuning van de hoogste leiding is cruciaal.

Damen Shipyards

Inspirerend ook is de omslag die Damen Shipyards maakt van een klassieke scheepbouwer naar een maritiem dienstverlener. Vessel-as-a-service heet het nieuwe businessmodel, waarbij extra waarde wordt toegevoegd zoals het ontzorgen van de klant. Damen garandeert een bepaalde ‘uptime’. Sensoren laten zien wanneer het schip onderhoud nodig heeft. Onderdelen worden proactief vervangen. Aart Rupert (Chief Digital Officer): “Digitalisering vormt hierbij de basis. Maar de veranderingen gaan verder dan een stukje techniek. De hele bedrijfscultuur dient te transformeren.” Ervaren mensen met veel kennis van de scheepsbouw moeten bepaalde gewoontes loslaten. “Ze moeten samenwerken met jongere medewerkers die de digitale wereld kennen.”

Host Jim Stolze, tevens tech-ondernemer en AI-specialist, was ook benieuwd hoe Damen weet te voorkomen dat digitaliseringsprojecten in het stadium van een ‘proof-of-concept’ blijven steken, zoals zo vaak in Nederland gebeurt. De scheepsbouwer doet dat door alle projecten aan te sturen vanuit 1 centraal dataplatform.

Yource

De cases van Amsterdam UMC en Damen Shipyard tonen aan hoe belangrijk de menselijke factor bij digitale transformatie is. De case rond Yource, de Nederlandse marktleider op gebied van customer experience, laat zien hoe digitalisering bedrijven in staat stelt klantcontacten weer warmer en menselijker te maken.

Door routinevragen door bots te laten afwikkelen kunnen medewerkers van contactcenters weer werkelijke aandacht aan de klant geven. Volgens Willem Hendrik Jakobs, tech & innovatiemanager bij Yource, is de techniek al zo ver gevorderd dat de bot goed aanvoelt wanneer een mens beter de conversatie kan overnemen.

Cybersecurity

The Digital Dutch draait dit jaar niet alleen om innovatie op verschillende vlakken en nieuwe manieren van samenwerken, maar ook om de security-uitdagingen in de online wereld. Professor Lokke Moerel, hoogleraar Global ICT Law en lid van de Cyber Security Raad, ging daarover in gesprek met cybercrime-specialist Gina Doekhie. Moerel zei dat de cyberdreigingen steeds groter worden. Rusland en China stelen niet alleen onbeschaamd intellectueel eigendom, ze proberen ons ook tegen te werken. Ze pushen samenzweringstheorieën om de Covid-response te ondermijnen. En het wordt nog erger. Met artificial intelligence (AI) worden kwetsbaarheden opgespoord. China verzamelt momenteel enorme hoeveelheden informatie en slaat die op. Wanneer hun quantum computers straks krachtig genoeg zijn, gaan de Chinezen de encrypties verbreken.

Elk bedrijf moet zijn cyberdefense naar een hoger niveau tillen. Dat kan door samenwerking in de branche of het ecosysteem waar men deel van uitmaakt. Groot moet klein daarbij helpen. Technisch zijn er ontwikkelingen die de EU minder afhankelijk maken van Big Tech. 5G leidt tot meer decentrale opslag. Informatie kan straks in de cloud edge worden geplaatst. Marieke Snoep schaarde zich achter Moerel’s oproep aan bedrijven de eigen security, al dan niet met hulp van anderen, te vergroten. “Ieder moet zijn eigen verantwoordelijkheid pakken”, zei Snoep.

The Digital Dutch gaat dit jaar ook het land in. Op 24 mei start een digital tour door innoverend Nederland: The Digital Dutch On Tour. Kijkers krijgen dan allerlei voorbeelden te zien van digitalisering in de praktijk. Ben jij erbij?

Gerelateerde artikelen