Hét 5G netwerk van zakelijk Nederland

Ontdek 5G zakelijk bij KPN

5G is een belangrijke ontwikkeling voor zakelijk Nederland. We werken daarom hard aan het ontwikkelen van het 5G netwerk. Wilt u op de hoogte blijven over de 5G ontwikkeling en zakelijke toepassingen?

We houden u graag op de hoogte van de 5G netwerkbijeenkomsten die KPN in 2020 organiseert.


Wat is zakelijk 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiele telecommunicatie. Dit maakt het de opvolger van het 4G-netwerk. Met 5G kunnen we nog sneller internetten, bestanden delen en in de cloud werken.

Met 5G wordt het makkelijk en goedkoop om massaal apparaten met te verbinden met het netwerk. Denk aan sensortoepassingen in bijvoorbeeld de landbouwsector of openbare ruimte.

Field Labs: 5G in de praktijk

In onze Field Labs tonen we de praktische toepassingen van 5G in Nederland.

Stedelijk

Amsterdam Zuidoost beschikt sinds eind vorig jaar over een 5G-netwerk. Samen met partners onderzoekt KPN hoe deze technologie het wonen, werken en recreëren in de buurt leuker en veiliger kan maken.

Platteland

Hoe nauwkeuriger een boer zijn aardappelplanten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie.

Mobiliteit

Geautomatiseerd rijden is maar één aspect van mobiliteit met 5G-technologie. In het Field Lab in Helmond stort KPN zich op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving.

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. KPN legde er een 5G-netwerk neer en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.


Waarom 5G?

De zakelijke internetbehoefte in Nederland stijgt met de dag. Van eenvoudig een offerte digitaal verzenden tot complexe IoT-oplossingen. Om de digitalisering van Zakelijk Nederland te waarborgen is een sneller mobiel netwerk nodig met een hogere betrouwbaarheid. Mobiele telefoons en andere (IoT) apparaten worden steeds intensiever gebruikt. Het dataverbruik groeit elk jaar. Oók zien we dat digitalisering een waardevolle bijdrage levert aan grote maatschappelijke vraagstukken. Het huidige 4G-netwerk is voor deze nieuwe toepassingen een beperkende factor. Om de groei en verandering aan te kunnen is het 5G-netwerk nodig.

Wat als u niet alleen mensen met elkaar verbindt, maar een hele samenleving? Van fabrieken tot huizen, auto’s of landbouwvoertuigen. Zo maken we onze leefomgeving schoner, de weg veiliger en de economie krachtiger. 5G is het platform waarop nieuwe oplossingen voor de stad, zorg, industrie en mobiliteit worden gerealiseerd.

Wanneer 5G?

KPN neemt je mee de toekomst in en houdt je op de hoogte van de stappen naar een toekomstbestendig, veilig en betrouwbaar 5G netwerk. De komende twee jaar maken we 5G beschikbaar voor heel Nederland. Bij dagelijks gebruik van je mobiele telefoon zal je daar nog niet zoveel van merken. De eerste verbindingen zijn niet veel sneller dan 4G. Pas in 2022, als de hoge snelheids-frequenties worden geveild aan Nederlandse providers, wordt een grote verbetering in snelheid mogelijk. Dit betekent niet dat 5G in de tussentijd nog geen waarde toevoegt. KPN werkt al met meerdere bedrijven en organisaties samen in zogenoemde ‘fieldlabs’: locaties waar 5G in de praktijk getest wordt voor nuttige toepassingen. Zoals de Johan Cruijff Arena, waar KPN samen met de gemeente Amsterdam een werkende 5G verbinding heeft opgezet. Daar voorzien we bezoekers tijdens evenementen van een goede verbinding en helpen we veiligheidsdiensten om beter verbonden te zijn en nieuwe technieken toe te passen - dit is op drukke plekken met 4G niet mogelijk.

Het belang van 5G voor Nederland

5G biedt dus meer dan alleen een betere internetervaring. Dankzij de capaciteit en betrouwbaarheid van het netwerk worden nieuwe toepassingen en oplossingen mogelijk. Innovaties op het gebied van veiligheid, gezondheidszorg en duurzaamheid bijvoorbeeld, waar we als samenleving veel aan hebben. Ook voor het Nederlandse bedrijfsleven speelt 5G een sleutelrol om te kunnen blijven innoveren en steeds slimmer te werken.

Zo werkt KPN momenteel samen met boeren die we via 5G helpen om heel gericht gewas te bespuiten, waardoor er minder schadelijke stoffen in het grondwater komen en de oogst gezonder blijft.

In Nederland heeft iedereen altijd kunnen rekenen op de beschikbaarheid van hoogwaardige connectiviteit. Om dit te kunnen blijven garanderen, is het belangrijk dat we werken aan de digitale snelweg van morgen, namelijk 5G. Zodat we samen aansluiting blijven vinden op een snel veranderende wereld.

The Digital Dutch
Lees ons blog voor uw 5G inspiratie

Veelgestelde vragen

Vanaf 2020 start de uitrol van 5G. Op dit moment wordt het 5G-netwerk nog volop getest, onder andere op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Zodra het netwerk klaar is, kunt als als zakelijke klant direct profiteren van beter bereik en later ook de hogere snelheden.

Wilt u zelf toch al 5G ervaren? Dit kan nu ook in de KPN XL winkel in Rotterdam Alexandrium

In belangrijke mate wordt de 5G bedekking door de zendmasten én de constructie van gebouwen bepaald. De technologie (2G, 3G, 4G, 5G) heeft hier weinig invloed op. Als op een zendmast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn.
Om 5G-internet te ervaren moet uw smartphone klaar zijn voor 5G-netwerk. De Samsung Galaxy S20 is de eerste 5G-ready telefoon op de markt en is nu te bestellen bij KPN Zakelijk.

5G vraagt van KPN intensievere samenwerkingen met partners van start-up tot aan multinational die onderscheidende componenten aanbrengen in de oplossingen voor klanten. KPN werkt met vele partijen samen op reguliere basis, maar ook in de fieldlabs.

5G partner worden?

Start-up en scale-up samenwerkingen

De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk.

We blijven met onze netwerken altijd ruim binnen de gestelde stralingsnorm. Daarbij nemen we een grotere veiligheidsmarge dan de overheid voorschrijft. Zo zorgen we voor een veilige overgang van 4G naar 5G.