5G bij KPN Zakelijk

5G is de nieuwste generatie mobiele telecommunicatie. Dit maakt het de opvolger van het 4G-netwerk. Met 5G kunnen we nog sneller internetten, bestanden delen en in de cloud werken.

De zakelijke internetbehoefte in Nederland stijgt met de dag. Van eenvoudig een offerte digitaal verzenden tot complexe IoT-oplossingen. Om de digitalisering van Zakelijk Nederland te waarborgen is een sneller mobiel netwerk nodig met een hogere betrouwbaarheid.

Field Labs: 5G in Nederland

In onze Field Labs tonen we de praktische toepassingen van 5G in Nederland.

Stedelijk

Amsterdam Zuidoost beschikt sinds eind vorig jaar over een 5G-netwerk. Samen met partners onderzoekt KPN hoe deze technologie het wonen, werken en recreëren in de buurt leuker en veiliger kan maken.

Platteland

Hoe nauwkeuriger een boer zijn aardappelplanten kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is. Vanuit Drenthe komt hulp van een drone en een supersnel netwerk met 5G-technologie.

Mobiliteit

Geautomatiseerd rijden is maar één aspect van mobiliteit met 5G-technologie. In het Field Lab in Helmond stort KPN zich op de communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en hun omgeving.

Industrie

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis. KPN legde er een 5G-netwerk neer en ontwikkelde samen met partners robots en helmen, die het werk nog veiliger en efficiënter maken.

Waarom 5G?

Mobiele telefoons en andere (IoT) apparaten worden steeds intensiever gebruikt. Het dataverbruik groeit elk jaar. Oók zien we dat digitalisering een waardevolle bijdrage levert aan grote maatschappelijke vraagstukken. Het huidige 4G-netwerk is voor deze nieuwe toepassingen een beperkende factor. Om de groei en verandering aan te kunnen is het 5G-netwerk nodig.

Wat als u niet alleen mensen met elkaar verbindt, maar een hele samenleving? Van fabrieken tot huizen, auto’s of landbouwvoertuigen. Zo maken we onze leefomgeving schoner, de weg veiliger en de economie krachtiger. 5G is het platform waarop nieuwe oplossingen voor de stad, zorg, industrie en mobiliteit worden gerealiseerd.

Veelgestelde vragen

Vanaf 2020 start de uitrol van 5G. Op dit moment wordt het 5G-netwerk nog volop getest. Zodra het netwerk klaar is, kunt als als zakelijke klant direct profiteren van beter bereik en later ook de hogere snelheden.

In belangrijke mate wordt de 5G bedekking door de zendmasten én de constructie van gebouwen bepaald. De technologie (2G, 3G, 4G, 5G) heeft hier weinig invloed op. Als op een zendmast zowel 4G als 5G is gerealiseerd, zal de bedekking dus vergelijkbaar zijn.
Om 5G-internet te ervaren moet uw smartphone klaar zijn voor 5G-netwerk. Tot heden zijn er nog geen 5G-telefoons geschikt voor de Nederlandse markt. Zodra 5G-smartphones leverbaar zijn, kun u het bij KPN Zakelijk bestellen.

5G vraagt van KPN intensievere samenwerkingen met partners van start-up tot aan multinational die onderscheidende componenten aanbrengen in de oplossingen voor klanten. KPN werkt met vele partijen samen op reguliere basis, maar ook in de fieldlabs.

5G partner worden?

Start-up en scale-up samenwerkingen

De Nederlandse overheid stelt strenge normen en voorschriften aan het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een radionetwerk.

We blijven met onze netwerken altijd ruim binnen de gestelde stralingsnorm. Daarbij nemen we een grotere veiligheidsmarge dan de overheid voorschrijft. Zo zorgen we voor een veilige overgang van 4G naar 5G.


The Digital Dutch
Lees ons blog voor uw 5G inspiratie