Realtime grip op transport met LoRa

Suez stelde aan KPN de vraag: 'Kunnen jullie onze secure containers tracken en tracen met sensoren en LoRa, zodat we altijd weten waar welke container zich bevindt?

En zo dat we kunnen uitlezen of een container vol of leeg is, en of zijn deur open of dicht is?’

Door: Raymond de Schrevel, Director Business Development bij SUEZ Recycling & Recovery

Bij Secure Containers gaat het om de vertrouwelijke vernietiging van producten en goederen. Onze klanten willen er 100% van verzekerd zijn dat hun producten en goederen niet worden misbruikt en op de markt komen.

In deze video legt Raymond uit hoe dat in zijn werk gaat.

Geen drempel meer

Technologische innovaties, zoals Internet of Things, kunnen van grote waarde zijn bij het tracken en tracen van onze Secure Containers. Wij volgden Internet of Things (IoT) natuurlijk al een tijd, maar door de komst van goedkopere sensoren en het LoRa-netwerk van KPN verdwijnt onze drempel om te innoveren met IoT.

Voorheen kostte een sensor met een 3G-abonnement een paar honderd euro. Dat loopt aardig in de kosten voor het aantal containers dat wij hebben. Nu beweegt de markt  naar sensoren voor een paar tientjes of nog minder, en dat in combinatie met een goedkoop LoRa abonnement maakt innovatie met IoT een reële business case voor SUEZ. LoRa biedt niet alleen een kostenvoordeel, met LoRa hoeven we ook geen batterijen meer te vervangen en hebben we overal een goed bereik.

Pilot

KPN had direct een antwoord: ‘Ja, dat kunnen we, laten we direct starten met een pilot!’

We beginnen klein. De samenwerking heeft een pragmatische insteek. Als het werkt gaan we het groots aanpakken. Als driver en eigenaar van het LoRa-netwerk heeft KPN een adviserende rol. Deze LoRa-pilot met de Suez Secure Container loopt nu.

Door toepassing van een sensor met LoRa- technologie kunnen we een container continu tracken en tracen. Het belangrijkste is dat óók onze klanten weten waar hun container is, zodat ze er zeker van zijn dat hun afval op de juiste plek op de juiste manier wordt vernietigd.

Dat geeft een hoop rust. KPN brengt alles bij elkaar: het netwerk, het goed ophangen van de sensoren, het testen en de meetdata. We kunnen met de IoT-innovaties die het LoRa-netwerk mogelijk maakt onze efficiency verhogen, een betere dienst aan onze klant leveren en daarmee onze klantbetrokkenheid verhogen.

Als de pilot slaagt dan gaan we de innovatie breed uitrollen. Dat levert veel toegevoegde waarde op. Niet alleen voor SUEZ, maar ook voor onze klanten, de samenleving en het milieu in het algemeen. Daar teken ik voor!

Meer weten over wat LoRa voor uw organisatie kan beteken? Kijk op: kpn.com/iot

Gerelateerde artikelen