L'OUI maakt cocktailmachine connected met KPN Things

Binnen dertig seconden de perfecte Pornstar Martini, Mojito of Strawberry Daiquiri? Het kan met L’OUI, een connected capsulemachine voor cocktails. Horecaondernemers moeten dan wel altijd kunnen vertrouwen op deze nieuwe kracht achter de bar. Met dank aan KPN Things is L’OUI altijd verbonden en storingen altijd een stapje voor.

Met de ‘Nespresso-machine voor cocktails’ speelt L’OUI in op de groeiende vraag naar cocktails, én op het huidige personeelstekort in de horeca. “De cocktailmarkt groeit snel en neemt een stukje van de biermarkt over”, schetst ondernemer Edwin de Koeyer die L’OUI samen met Daan Gijbels op de markt bracht.

Voor horecaondernemers biedt deze ontwikkeling kansen. Cocktails hebben een hogere winstmarge dan bijvoorbeeld bier of fris. Meer cocktails betekent meer omzet. “Maar achter de bar kunnen ze de toenemende vraag naar cocktails niet aan”, signaleert De Koeyer.

“Professionele bartenders zijn momenteel bijna niet te vinden”, merkt Gijbels op. “Zeker als het druk wordt en er meerdere cocktails achter elkaar worden besteld, loopt de bar al snel vast. Horecaondernemers kiezen er dan maar voor om een beperkt of helemaal geen cocktailassortiment te voeren. Zo laten ze bewust omzet liggen.”

Hulp achter de bar

Met de hulp van L’OUI kunnen horecaondernemers ook in een tijd dat er minder personeel beschikbaar is een cocktailassortiment voeren. En cocktails serveren met een snelheid die met een shaker niet te evenaren is. Binnen dertig seconden staat er bijvoorbeeld een romige Piña Colada op de bar. Na een snelle zelfreiniging bereidt L’OUI vervolgens net zo snel een Sroppino.

Er zijn inmiddels ruim twintig verschillende capsules beschikbaar, voor de bereiding van verschillende cocktails met één en dezelfde machine. “We kunnen bovendien snel een capsule ontwikkelen voor een nieuwe cocktail waar op dat moment veel vraag naar is”, aldus Gijbels. Voor de horecaondernemer zijn er naast de capsules geen aanschafkosten. De cocktailmachine wordt voor een kostendekkend bedrag per maand geleased.

Alles Internet of Things

De capsules vereenvoudigen het voorraadbeheer enorm: één capsule is één cocktail. Tegelijkertijd is de kwaliteit van de cocktails superieur én constant. “Het niveau dat een barman met een shaker haalt, willen wij evenaren en zelfs overtreffen”, stelt De Koeyer. “We zijn altijd op zoek naar manieren om onze recepturen te perfectioneren waardoor we een nog hogere kwaliteit kunnen bieden.”

L’OUI krijgt daarbij hulp van het Internet of Things. “Met sensoren monitoren we continu de omgevingstemperatuur van L’OUI en de luchtvochtigheid”, zo geeft De Koeyer als voorbeeld. “Op basis van de sensordata kunnen we vervolgens de receptuur en de hardheid van het ijs aanpassen.”

"L'OUI maakt het leven van de horecaondernemer op allerlei manieren makkelijker", vult Gijbels aan. "Zo genereert de machine elke dag een rapport over de gemaakte cocktails. Dit kan eenvoudig worden vergeleken met de kassagegevens. Tijd om capsules bij te bestellen? Dan ontvangt de ondernemer automatisch een pushmelding. Ook voorspellen we welke cocktails goed gaan lopen."

Preventief onderhoud

Bij kwaliteit hoort volgens Gijbels ook dat de gebruikerservaring op een hoog niveau is. "Het moet voor de barman zo eenvoudig mogelijk zijn om een cocktail te bereiden. Maar dat is slechts een deel van de gebruikersbeleving. Ook het aantal schoonmaakhandelingen dat nodig is en het aantal storingen aan de machine bepalen hoe fijn een machine in het gebruik is."

“Het is en blijft een machine. Storingen zijn dus nooit uit te sluiten”, vervolgt Gijbels. “Maar op basis van de data die we van L’OUI krijgen, kan onze onderhoudspartner Van Duijnen Horeca Service een storing wel voorspellen, een inschatting maken om wat voor storing het gaat en proactief optreden. Bijvoorbeeld door tijdig een onderhoudsbeurt in te plannen, of door de klant te vragen een bepaalde handeling uit te voeren. Zo voorkomen we dat de horecaondernemer door een storing omzet misloopt.”

KPN Things

Om zaken als preventief onderhoud goed uit te kunnen voeren, moet de verbinding met L’OUI wel altijd live zijn. “Dan wil je niet afhankelijk zijn van een wifiverbinding”, zegt Joost Dessing, directeur van Craftworks dat de cocktailmachine ontwikkelde. “De stabiliteit van wifiverbindingen is altijd een uitdaging. En als er een aanpassing is in het wifinetwerk, moet de machine opnieuw worden ingesteld om weer cocktails te kunnen maken. Een end-to-endverbinding is voor een apparaat dat relatief weinig data genereert dan weer overkill en te duur.”

L’OUI voorzien van eigen simkaarten voor verbinding via het LTE-M-netwerk van KPN bleek een beter alternatief. Dessing: “Het KPN-netwerk is zeer betrouwbaar en veilig. Met KPN Things biedt KPN een echt IoT-platform dat vriendelijk geprijsd is.” Dit platform biedt alle modulaire bouwblokken die nodig zijn voor het snel en eenvoudig implementeren en beheren van IoT-oplossingen.

Bij de keuze voor KPN Things speelde ook mee dat L’OUI niet alleen ambities heeft in Nederland. Zo heeft het bedrijf inmiddels contacten in Denemarken en België en zijn er plannen om onder andere de Franse, Duitse en later ook Amerikaanse markt te betreden. “Van KPN weten we dat het overal ter wereld dekking kan bieden”, aldus Dessing.

Altijd verbinding

De eerste ervaringen met KPN en KPN Things zijn zeer positief. “We hebben bij KPN direct contact met de ontwikkelaars. Als we behoefte hebben aan bepaalde functionaliteit - zoals het op afstand kunnen updaten van parameters - dan wordt dat vrijwel meteen opgepakt”, stelt Dessing tevreden vast. “We worden altijd snel geholpen.”

Ook de dekking is zoals verwacht. Gijbels: “In Haarlem heeft een horecaondernemer L’OUI ingebouwd in een oude liftschacht, helemaal in beton. Maar ook daar hebben we nog altijd probleemloos verbinding met L’OUI. Zo waarborgen we samen met KPN de continuïteit van onze dienstverlening.”

Meer weten over de mogelijkheden van KPN Things voor jouw bedrijf?

Maak terugbelafspraak

Gerelateerde artikelen