Instagram trends 2022 voor ondernemers

Instagram is hot onder ondernemers. Het levert je bekendheid, nieuwe klanten en zelfs directe verkopen op. Maar waar moet je op letten? En welke Instagram trends zijn nuttig?

Alhoewel het de laatste tijd veel over TikTok gaat, blijft Instagram als social media platform onverminderd populair onder ondernemers. Het is een visueel aantrekkelijke manier om jezelf of je producten onder de aandacht van je klanten of bezoekers te brengen en te verkopen. Voor veel ondernemers is het zelfs een complete vervanger van de website of blog geworden.

Wil je meer met Instagram doen rond je business? Lees dan hieronder 5 belangrijke Instagram Trends voor ondernemers in 2022.

Trend 1: Carrousel posts

Ben je een beetje creatief aangelegd? Denk dan eens na hoe je niet één, maar een complete slideshow aan posts kunt maken. Carrousel posts op Instagram bieden de mogelijkheid om tot wel 7 foto’s naast elkaar te plaatsen. Dat geeft je bijvoorbeeld de kans om een (chronologisch) verhaal te vertellen, een panorama-beeld in meerdere losse delen op te knippen of te experimenteren met grafische elementen die je door laat lopen.

Een goed gemaakte carrousel post vertelt meer dan één gepolijste afbeelding en levert gemiddeld genomen dus ook meer likes, shares en followers op. Gebruik een tool als Canva om je Instagram posts mooi op te maken.

Trend 2: Shoppable posts

De omzet via m-commerce nam de afgelopen jaren alleen maar verder toe. Instagram haakt slim op die trend in met de nog vrij nieuwe feature ‘Shoppable Posts’. Met deze feature tag je zelf producten in je Instagram post, welke doorverwijzen naar een webshop.


Gratis E-book: Trends in retail

De retailbranche staat allesbehalve stil. Welke trends spelen er, en hoe spring je hier als MKB-winkelier op in? Ontdek dit en meer in het gratis E-book.

Download


Dat kan je eigen webwinkel zijn, maar ook een affiliate link waarmee je commissie ontvangt over elke verkoop die via jouw post wordt gedaan. 70% van de Instagram-gebruikers geeft aan de app te gebruiken om nieuwe producten of diensten te ontdekken. Een uitgelezen kans om geld te verdienen voor jou als ondernemer.

Trend 3: Sluit aan bij populaire onderwerpen

De top 5 meest populaire onderwerpen op Instagram zag er in 2021 als volgt uit: 1) Yoga 2) Nieuws en politiek 3) Koken 4) Recepten 5) Gezondheid. Sluit één van die topics aan op jouw business? Bedenk dan hoe je rondom dit thema actueel, origineel of relevant kunt zijn.

Trend 4: Livestream & stories

Instagram is in een paar jaar tijd veranderd van een site om je mooiste foto’s op te publiceren, naar een live entertainmentkanaal dankzij Instagram Stories en Instagram Live. Dat is fijn voor ondernemers die wat minder van de gelikte plaatjes en wat meer van de dagelijkse praktijk zijn.

Laat je werkdag zien in een Instagram story, vertel wat je doet, wie je ontmoet en hoe je te werk gaat. Voor jou is het de normaalste zaak van de wereld, voor anderen is het een exclusief kijkje achter de schermen. Er zijn ondernemers die laten zien hoe ze bloemen en planten kweken, brood bakken of zakelijke workshops geven. Maak stories met enige regelmaat voor het meeste succes. Livestreamen via IGTV is ook een optie. Hiermee heb je zelfs de mogelijkheid om geld te verdienen via advertenties op je kanaal.

Trend 5: Echtere influencers, rauwe posts

Heb je Instagram tot nu toe altijd links laten liggen omdat je jezelf niet echt influencer-materiaal vindt? Onzin. Uit onderzoek komt naar voren dat mensen helemaal niet zitten te wachten op het ‘perfecte influencer-plaatje’. Er is een grote behoefte aan ‘echte mensen’ met ‘echte verhalen’. Content die herkenning oproept.

Dat betekent overigens niet dat het allemaal kommer en kwel moet zijn. Denk als een Hollywood-regisseur: een goed plot heeft naast tegenslag meestal ook een ‘silver lining’. Zo is het eigenlijk ook met je Instagram account. En wees dus vooral lekker jezelf. 

Gerelateerde artikelen