Hoeveel Mbit heb je nodig om goed thuis te werken?

Veel mensen die op afstand van kantoor arbeid verrichten, vragen zich af welke internetsnelheid thuis vereist is. Hoeveel Mbit heb ik nodig om ongestoord te kunnen blijven thuiswerken? Past een download speed van 100 of 200 mbit of heb ik 4 Gbps nodig? Het antwoord hangt vooral af van het type gebruiker dat je bent, de gestelde eisen en het aantal gezinsleden. We helpen je graag op weg om tot een verstandige keuze te komen.



Internetsnelheid thuiswerken

Soms zou je toch wat meer bandbreedte willen hebben. Welke internetsnelheid, gemeten in megabit of gigabit per seconde, heb je als thuiswerker nodig? Zeker als meerdere gezinsleden vanuit huis kantoorwerk moeten doen, is die vraag relevant. Bij het inschatten van je behoefte is het verstandig alvast een voorschot te nemen op de toekomst. Het gaat er niet zozeer om welke internetsnelheid je vandaag nodig hebt maar om het verwachte gebruik in de nabije toekomst. Want een ding is zeker: je verstookt straks meer data dan nu. Benieuwd hoeveel Mbit’s je nodig hebt als je met je gezin thuiswerkt? Check het hier.

De gemiddelde behoefte aan bandbreedte zal exponentieel toenemen, zo voorspelden TNO en Dialogic enkele jaren geleden. Over de periode 2016 tot en met 2026 werd de jaarlijkse groei op 40 procent geraamd. Onderzoeksbureau WIK voorspelt dat er in 2025 onder ruim driekwart van de Duitse huishoudens behoefte zal bestaan aan vaste verbindingen met een bandbreedte hoger dan 500 Mbit/s. Kortom, wees niet bang dat je in een te ruim jasje komt te zitten. Wat vandaag veel lijkt, is morgen normaal.

Lees ook: Internetsnelheid verhogen? Volg dit stappenplan voor een snelle verbinding

Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download

Snel internet voor kantoor aan huis

Home Office vereist dat kantoortoepassingen zoals Microsoft 365 of Google Docs zonder enige hapering moeten werken. Niets is zo vervelend als traag werkende Office-toepassingen in de cloud. Aanpassingen in documenten moeten direct hun beslag krijgen. Zeker als je met meerdere mensen tegelijk aan een document werkt, is het belangrijk dat iedereen telkens de laatste versie ziet.

Ondertussen wil je ook op internet surfen en heb je meerdere bestanden tegelijk openstaan. Thuiswerken houdt tegenwoordig meer in dan het gebruik van Word, Excel of PowerPoint. Hybride werken waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met arbeid op het fysieke kantoor, vereist regelmatig video-overleg. Een deel van het team neemt vanuit de privéwoning deel aan de vergadering, terwijl de rest op kantoor zit.

Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker

Teams-vergaderen zonder storing

Teams-vergaderen werkt alleen goed als de beelden snel de huiskamer binnenstromen. Downstream heb je al gauw zo’n 5 Mbit/s nodig. Doorgaans loopt dat soepel. De upstream kan meer problemen geven. Willen je collega’s aan de andere kant van de lijn jou goed in beeld zien dan is 10 Mbit/s geen overbodige luxe. Ook als je veel foto’s en video in de cloud bewerkt, verdient de upstream-snelheid veel aandacht. Bij elk soort internetverbinding ligt de uploadsnelheid beduidend lager dan de downloadsnelheid. Bij het inschatten van de behoefte lag altijd de nadruk op de downloadsnelheid. Bij de internetabonnementen heb je keuze tussen verschillende internetsnelheden. 

100 Mbit download speed

Wie thuis alleen werkt of met twee personen en slechts spaarzaam de internetverbinding gebruikt, kan soms toe met 100 Mbit download speed. Zulke beperkte gebruikers mailen af en toe wat, maken een documentje in Word en checken een site. Tegelijk is het mogelijk een tv aan te hebben. Dat kost 25 tot 30 Mbit/s als je een digitaal kanaal in Ultra-HD (4K) wilt bekijken. Voor HD-video is ten minste 8 Mbit/s en soms wel 12 Mbit/s  vereist. Kijkt je partner op hetzelfde moment een YouTube-filmpje dan is daarvoor al snel 10 Mbit/s nodig. Volgt een huisgenoot een groepsvideo via Skype met meer dan zeven personen dan is de aanbevolen downloadsnelheid 8 Mbit/s. In zo’n geval is er nog maar weinig over een Teams-vergadering met collega’s. 

200 mbit download speed

Thuiswerkers met meerdere opgroeiende kinderen in huis, zullen al gauw kiezen voor 200 Mbit download speed. Bedenk eens hoeveel apparaten permanent online staan. Dat zijn er meer dan je veronderstelt. Tijdens een videocall met een belangrijke klant kun je je geen vertraging veroorloven omdat je ene zoon zit te gamen, de andere Netflix kijkt en je dochter een video zit te bewerken. Het is ook zinvol wat reserve voor toekomstige uitbreiding van gebruik in te bouwen.

Glasvezel tot 4 Gbit download speed

De meest intensieve gebruikers die de hoogste eisen aan snelheid stellen, kiezen voor glasvezel, beschikbaar tot wel 4 Gbps. Hele zware bestanden zijn dan in een handomdraai uit te wisselen. Ook maakt het niet meer uit hoeveel personen tegelijkertijd op meerdere apparaten internet-tv kijken, streamen en gamen. Je Home Office functioneert dan ongestoord.

    Meer weten:

    Hoe je ook wilt werken, wij zorgen dat het werkt. Van SuperWifi tot Glasvezel. Kijk op kpn.com/slimmer-werken voor meer info.

    Gerelateerde artikelen