Hoeveel Mbit heb je nodig om goed thuis te werken?

Veel mensen die op afstand van kantoor arbeid verrichten, vragen zich af welke internetsnelheid thuis vereist is. Hoeveel Mbit heb ik nodig om ongestoord te kunnen blijven thuiswerken? Past een download speed van 50 of 250 mbit of heb ik 500 nodig? Het antwoord hangt vooral af van het type gebruiker dat je bent, de gestelde eisen en het aantal gezinsleden. We helpen je graag op weg om tot een verstandige keuze te komen.

De modernisering van de netwerken die het internet thuisbrengen, blijkt geen moment te vroeg te zijn gekomen. Vrijwel zonder haperingen gingen bij het uitbreken van de coronacrisis plotsklaps miljoenen Nederlanders thuiswerken. En tussendoor wordt veel via internet gebeld. In een huishouden met twee werkenden wisselen de Teams-vergaderingen zich af. Tegelijk volgen de kinderen online lessen, terwijl ook nog eens games worden gespeeld en Netflix-video’s wordt gekeken. Alles blijkt wonderwel goed te werken.


eBook: Het nieuwe kantoor

Download het gratis e-book waarin architect Casper Schwarz met 10 tips en voorbeelden laat zien hoe je elk kantoor om kunt toveren tot een bijzondere werkomgeving.

Download


Internetsnelheid thuiswerken

Maar soms zou je toch wat meer bandbreedte willen hebben. Welke internetsnelheid, gemeten in kilobit of megabit per seconde, heb je als thuiswerker nodig? Zeker als meerdere gezinsleden vanuit huis kantoorwerk moeten doen, is die vraag relevant. Bij het inschatten van je behoefte is het verstandig alvast een voorschot te nemen op de toekomst. Het gaat er niet zozeer om welke internetsnelheid je vandaag nodig hebt maar om het verwachte gebruik in de nabije toekomst. Want een ding is zeker: je verstookt straks meer data dan nu. Benieuwd hoeveel Mbit’s je nodig hebt als je met je gezin thuiswerkt? Check het hier.

De gemiddelde behoefte aan bandbreedte zal exponentieel toenemen, zo voorspelden TNO en Dialogic enkele jaren geleden. Over de periode 2016 tot en met 2026 werd de jaarlijkse groei op 40 procent geraamd. Onderzoeksbureau WIK voorspelt dat er in 2025 onder ruim driekwart van de Duitse huishoudens behoefte zal bestaan aan vaste verbindingen met een bandbreedte hoger dan 500 Mbit/s. Kortom, wees niet bang dat je in een te ruim jasje komt te zitten. Wat vandaag veel lijkt, is morgen normaal.

Lees ook: Zo geef je al thuiswerkend je wifi een boost

Snel internet voor kantoor aan huis

Home Office vereist dat kantoortoepassingen zoals Microsoft 365 of Google Docs zonder enige hapering moeten werken. Niets is zo vervelend als traag werkende Office-toepassingen in de cloud. Aanpassingen in documenten moeten direct hun beslag krijgen. Zeker als je met meerdere mensen tegelijk aan een document werkt, is het belangrijk dat iedereen telkens de laatste versie ziet.

Ondertussen wil je ook op internet surfen en heb je meerdere bestanden tegelijk openstaan. Thuiswerken houdt tegenwoordig meer in dan het gebruik van Word, Excel of PowerPoint. Hybride werken waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met arbeid op het fysieke kantoor, vereist regelmatig video-overleg. Een deel van het team neemt vanuit de privéwoning deel aan de vergadering, terwijl de rest op kantoor zit.

Teams-vergaderen zonder storing

Teams-vergaderen werkt alleen goed als de beelden snel de huiskamer binnenstromen. Downstream heb je al gauw zo’n 5 Mbit/s nodig. Doorgaans loopt dat soepel. De upstream kan meer problemen geven. Willen je collega’s aan de andere kant van de lijn jou goed in beeld zien dan is 10 Mbit/s geen overbodige luxe. Ook als je veel foto’s en video in de cloud bewerkt, verdient de upstream-snelheid veel aandacht. Bij elk soort internetverbinding ligt de uploadsnelheid beduidend lager dan de downloadsnelheid. Bij het inschatten van de behoefte lag altijd de nadruk op de downloadsnelheid. Bij de internetabonnementen heb je keuze tussen verschillende internetsnelheden. 

  • 50 Mbit download speed
    Wie thuis alleen werkt of met twee personen en slechts spaarzaam de internetverbinding gebruikt, kan soms toe met 50 Mbit download speed. Zulke beperkte gebruikers mailen af en toe wat, maken een documentje in Word en checken een site. Tegelijk is het mogelijk een tv aan te hebben. Dat kost 25 tot 30 Mbit/s als je een digitaal kanaal in Ultra-HD (4K) wilt bekijken. Voor HD-video is ten minste 8 Mbit/s en soms wel 12 Mbit/s  vereist. Kijkt je partner op hetzelfde moment een YouTube-filmpje dan is daarvoor al snel 10 Mbit/s nodig. Volgt een huisgenoot een groepsvideo via Skype met meer dan zeven personen dan is de aanbevolen downloadsnelheid 8 Mbit/s. In zo’n geval is er nog maar weinig over een Teams-vergadering met collega’s. 

  • 250 mbit download speed       Thuiswerkers met meerdere opgroeiende kinderen in huis, zullen al gauw kiezen voor 250 Mbit download speed. Bedenk eens hoeveel apparaten permanent online staan. Dat zijn er meer dan je veronderstelt. Tijdens een videocall met een belangrijke klant kun je je geen vertraging veroorloven omdat je ene zoon zit te gamen, de andere Netflix kijkt en je dochter een video zit te bewerken. Het is ook zinvol wat reserve voor toekomstige uitbreiding van gebruik in te bouwen.

  • 500 Mbit download speedMet 500 Mbit/s zit je voor de komende tijd geramd. Het zal niet lang meer duren voordat de behoefte aan zoveel snelheid universeel is. Video streamen gaat van Full HD naar Ultra-HD. Voor het streamen van een YouTube-filmpje in die kwaliteit is dan 34 Mbit/s nodig. Netflix in Ultra-HD vergt 25 Mbit/s. Dit geldt per tv-ontvanger die aanstaat. Zitten de vriendjes van je kinderen ook op hun laptops video te streamen dan loopt de behoefte aan bandbreedte met sprongen op. Een film in hoge kwaliteit kent bij een abonnement van 500 Mbit een laadtijd van 3 minuten. Bij een 50 Mbit abonnement loopt dit op tot 27 minuten. Ook e-Learning vraagt om capaciteit. Een deel van de lessen wordt online gevolgd. Op de achtergrond laden mobiele apparaten regelmatig updates in. Allemaal activiteiten waarvoor bandbreedte nodig is. Parallel gebruik zal in een wat groter gezin vaak voorkomen. Glasvezel is dan de aangewezen techniek. 

  • 1 Gbit download speed  De meest verwende gebruikers die de hoogste eisen aan snelheid stellen, kiezen voor 1 Gbit/s. Hele zware bestanden zijn dan in een handomdraai uit te wisselen. Ook maakt het niet meer uit hoeveel personen tegelijkertijd op meerdere apparaten internet-tv kijken, streamen en gamen. Je Home Office functioneert dan ongestoord.  

Meer weten:

Hoe je ook wilt werken, wij zorgen dat het werkt. Van SuperWifi tot Glasvezel. Kijk op kpn.com/thuiswerken voor meer info.

Gerelateerde artikelen