Internetsnelheid verhogen? Stappenplan voor een snelle verbinding op de werkvloer

Is jouw internetsnelheid niet om over naar huis te schrijven? Of heb je het idee dat je internet thuis of op je werk steeds langzamer wordt? In dit artikel geven we 10 tips waarmee je gemakkelijk je internetsnelheid verhoogt.

Stap 1: Controleer je internetsnelheid

 De eerste stap is het controleren van je huidige internetsnelheid. Dat doe je met een internet speedtest. De speedtest leest twee snelheden uit: eerst je downloadsnelheid, daarna de uploadsnelheid. Je uploadsnelheid is meestal iets lager, behalve als je glasvezel hebt. Een speedtest geeft inzicht in wat er aan de hand is: als je snelheid daadwerkelijk laag is, is het tijd om stappen te ondernemen.

Stap 2: Reset je router

De meest voor de hand liggende oplossing is altijd het resetten van je router. Dat doe je door hem uit de stroom te trekken, 5 seconden te wachten en de stekker daarna weer in het stopcontact te steken. Door deze harde reboot treedt ‘power cycling’ op: bepaalde snelheidsproblemen worden verholpen door het apparaat heel even van de stroom af te halen.

Stap 3: Probeer een andere router

Controleer na de reboot van je router opnieuw je internetsnelheid met een internet speedtest. Is het probleem verholpen? Mooi! Zo niet, dan kun je even contact opnemen met je internetprovider. Misschien is er sprake van onderhoud, óf wordt het tijd voor een nieuwe router. Je netwerkleverancier kan je hierover adviseren. Je kunt ook zelf een nieuwe router aanschaffen en installeren. Misschien is je router inmiddels al behoorlijk oud?

Stap 4: Korte en nieuwe kabels

Biedt ook een nieuwe router nog geen (volledig) soelaas, kijk dan eens goed naar je bekabeling. Heb je een nodeloos lange coax-kabel liggen? Het beste is om je modem zo dicht mogelijk bij je aansluitpunt aan te sluiten op het netwerk. Soms zijn je kabels niet alleen lang, maar ook verouderd. Sluit de boel opnieuw aan met nieuwe, op maat gemaakte kabels. Het kan een groot verschil maken in je internetsnelheid.

Glasvezel in jouw buurt?
Schrijf je in voor onze zakelijk glasvezel nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Stap 5: Plaats extra wifi-punten

In moderne nieuwbouwpanden is het soms moeilijk om op elke plek goed en snel internet te krijgen. Wifi-versterkers bieden dan uitkomst. Wifi versterkers zijn eigenlijk een verlengstuk van je modem en versterken het wifi-signaal op moeilijk bereikbare plekken. Dat kan de zolder zijn waarop je werkt, maar ook het magazijn van je winkel of op kantoor. Bij KPN Kleinzakelijk Internet ontvang je nu tijdelijk gratis 2 van deze SuperWifi punten.  

Stap 6: Gebruik 4G of 5G

Soms is je bedrijfsgebouw te groot of afgelegen om alles met een snelle wifi-verbinding op te lossen. Overweeg dan om gebruik te maken van een mobiele verbinding. Ons mobiele 5G netwerk werd onlangs door Ookla uitgeroepen tot snelste mobiele netwerk van Nederland. Ook de dekking van 5G is vaak erg goed. Bekijk hier hoe een ondernemer 4G gebruikt om zijn volledige distributiecentrum van internet te voorzien, met behulp van 4G-Backup.

Stap 7: Update je software

Wanneer heb je het besturingssysteem voor het laatst bijgewerkt? Een update van je laptop, tablet of smartphone kan een groot verschil maken in je internetsnelheid. Ook je router kun je een software-update geven. Stel dan gelijk een veilig wachtwoord in, zodat je apparaten goed beschermd zijn tegen cybercriminelen.

Stap 8: Scan op virussen en malware

Virussen en malware kunnen zorgen voor een langzame internetverbinding. Installeer anti-virus software en voer een scan uit. Eventuele gevaarlijke software wordt dan verwijderd en dat merk je gelijk aan de snelheid van je internetverbinding. Bij een KPN EEN MKB Internetverbinding ontvang je een gratis licentie voor antivirusprogramma F-Secure. Daarnaast worden nieuwe malware en virussen geblokkeerd door de gratis Extra Veilig Internet feature.

Stap 9: Sluit programma’s af

Heb je heel veel programma’s of browserschermen tegelijkertijd open staan? Ook dit kan (tijdelijk) voor een langzame internetverbinding zorgen. Sluit al je programma’s af en start idealiter je computer of telefoon een keer helemaal opnieuw op. Je internetverbinding zal hierna vaak weer een stuk sneller functioneren.

Stap 10: Controleer op storende apparaten

Maak je in de werkomgeving gebruik van (oude) draadloze telefoontoestellen? Of staat je modem direct naast andere apparaten, zoals een computer, speaker of printer? Dan kan het zijn dat deze apparaten voor interferentie op je draadloze internetverbinding zorgen. Met andere woorden: de straling maakt het wifi-signaal zwakker. Zet de apparaten op een andere plek en kijk of dit de situatie verbetert.

Stap 11: Stap over op zakelijk glasvezel internet

Is je internetsnelheid na al deze stappen nog steeds niet snel genoeg? Dan kan het goed zijn dat je bedrijf gewoon toe is aan een snellere verbinding. We maken steeds meer gebruik van clouddiensten, streamen video of muziek, maken en bewerken bestanden online en (video)bellen ons suf in hoge 4K- en audiokwaliteit. Grote kans dat je internetverbruik de afgelopen jaren flink is toegenomen dus.

Met een glasvezelverbinding ben je klaar voor de toekomst. Met snelheden tot 1 Gbit/s up- en downloaden ben je dan supersnel en superstabiel online. Daarnaast is glasvezel een duurzaam alternatief en kan de snelheid in de toekomst zelfs nog verder oplopen. KPN wil voor 2025 maar liefst 80% van alle Nederlandse bedrijven hebben aangesloten op glasvezel internet. Weten of het bij jou al kan? Doe dan nu de Zakelijk Glasvezel postcodecheck.

Gerelateerde artikelen