Zo geef je al thuiswerkend je wifi een boost

Nu Nederland massaal thuiswerkt zijn we meer dan ooit afhankelijk van onze wifi. Het laatste waar je dan op zit te wachten is haperend internet. Zo kun je de wifi thuis een boost geven zonder extra apparatuur aan te schaffen.

1. Plaats de wifi-router in het zicht

Veel mensen hebben hun wifi-router weggestopt in de meterkast. Op zich een logische keuze, het zijn meestal niet de meest fraaie kastjes om te zien, maar het is handiger om hem juist in het zicht te plaatsen. Zo zit er geen kastdeur en/of muurtje voor en ‘ziet’ de router ook direct de apparaten waar hij mee moet communiceren: de smartphone, laptop of tablet. 

2. Hoe hoger, hoe beter

Heb je de ruimte? Plaats de router of het wifi-modem dan van de grond. Staat hij achter de bank of de plantenbak, dan is het signaal waarschijnlijk niet best. Heuphoogte is al veel beter, maar het mag ook nog hoger. Op deze manier wordt het internetsignaal zo min mogelijk verstoord.  

3. Spreid de antennes op de router

Als je router of internetkastje meerdere antennes heeft, zorg dan dat je deze rechtop zet en naar verschillende kanten laat wijzen. De meeste mensen buigen ze naar beneden om ze uit het zicht te halen, maar daardoor verminder je de functionaliteit ervan. Omhoog met die sprieten!  

4. Check de omgeving

Zorg dat je router niet in de buurt staat van metalen voorwerpen, andere draadloze apparaten of een magnetron. Deze kunnen het wifinetwerk verstoren en we wilden nu juist ons wifisignaal een boost geven. 

5. Geef je router de ruimte

Als je de router hebt bevrijd uit de meterkast, geef hem dan nog steeds de ruimte. Zet hem bij voorkeur in het midden van de plek waar je het vaakst je wifi gebruikt, zoals je werkkamer of de woonkamer. Dikke muren, met name in moderne huizen, zorgen voor een slechter wifibereik. Het verdient op interieurgebied misschien niet de schoonheidsprijs, maar je draadloos internet gaat er wel sneller van grommen. 

6. Reset je router

Af en toe je router resetten is helemaal prima. Het kan namelijk zijn dat je buren op hetzelfde kanaal zitten met hun wifi en daarom jouw signaal wegdrukken. Een kleine reset (of gewoon even alle kabels eruit halen en na een halve minuut er weer in steken) kan al wonderen doen.

7. Wissel van kanaal

Willen bovenstaande tips niet helpen, dan dien je toch even de instellingen van je router te controleren. Daar zijn diverse handige apps voor, zowel voor Android (NetSpot for Android), Windows (Vistumbler of NirSoft WifiInfoView) als voor iOS (NetSpot of Wi-Fi SweetSpots in de appstore). Deze laten zien welke wifinetwerken in de buurt gebruikt worden en welke jij het beste kunt kiezen om je signaal een boost te geven. Meestal is dat kanaal 1, 6 of 11.

8. Wissel van bandbreedte

De meeste moderne routers hebben twee verschillende frequentiebanden. Standaard is dat de 2,4GHz-frequentieband. Het kan echter flink schelen om te wisselen naar de 5GHz-frequentieband. Nadeel is wel dat het bereik van 5GHz een stuk kleiner is. Handig dus als je dicht bij de router werkt, onhandig als je router ver van je laptop en smartphone staat. 

9. Roep de hulp in van een expert

Vind je punt zeven en acht nu allemaal te ingewikkeld, neem dan contact op met je provider of business partner. Negen van de tien keer kan deze op afstand je router resetten en op een kanaal zetten waar het minder druk is. 

10. Bij mooi weer, ramen dicht

Veel mensen zetten hun ramen open bij mooi weer. Logisch, maar daardoor kunnen er toch ongewenste, verstorende signalen binnen komen. Houd je ramen dus dicht, ook als buiten de zon schijnt.  

Meer weten

Lees hier meer over de mogelijkheden die KPN biedt om de wifi sneller te maken, bijvoorbeeld met Superwifi.

Gerelateerde artikelen