Thuiswerkers en andere intensieve (zakelijke) gebruikers kunnen nu met de snelheid van het licht ondernemen. Zelfs de zwaarste bestanden zijn in een handomdraai bij collega’s of zakenrelaties. KPN heeft de upstreamsnelheid van glasvezel verdubbeld tot 1 Gigabit per seconde (Gbit/s of Gbps).
Gebruikers kunnen met nieuwe en bestaande 1 Gbps glasvezelabonnementen nu net zo snel uploaden (zenden) als downloaden (binnenhalen). In de hoogste snelheden is nu symmetrisch internetten mogelijk, dat wil zeggen zowel van je huis of bedrijf af als daar naartoe. Downstream zat al op een maximum van 1 Gbps oftewel 1.000 Megabit per seconde.
Uniek voordeel van glasvezel
Glasvezel onderscheidt zich daarmee van internet via de coaxkabel. Bij deze laatste vorm van breedband gaat het uploaden altijd veel trager dan het downloaden. Glasvezel heeft dus een uniek voordeel. Behalve veel hogere prestaties biedt deze techniek meer stabiliteit en glasvezel is bovendien bij uitstek toekomstbestendig. Heb je eenmaal zo’n aansluiting dan ben je tot in lengte der dagen verzekerd van een superieure internetverbinding.
Op ongeveer 2,5 miljoen adressen is de hoogste upstreamsnelheid momenteel al beschikbaar. Eind dit jaar geldt dit voor vrijwel alle glasvezelaansluitingen van KPN. Zowel consumenten als zakelijke en wholesale-klanten kunnen hiervan profiteren.
Uploadsnelheid wordt belangrijk
De uploadsnelheid is steeds belangrijker aan het worden. Zeker nu veel medewerkers op afstand werken is goede connectiviteit geen overbodige luxe. Ze willen thuis net zo rap een database kunnen raadplegen als op kantoor. Ook voor het contact met zakelijke relaties is een snelle verbinding nodig. Een trage lijn is niet alleen voor je zelf vervelend, maar je dupeert er al je collega’s mee.
1 Gigabit Zakelijk Glasvezel Internet maakt allerlei mooie applicaties mogelijk. Je kunt voortaan bijvoorbeeld met het hele bedrijf beeldbellen. Behalve je stem moet ook je gelaatsuitdrukking en lichaamstaal duidelijk over komen, het oog wil immers ook wat. Non-verbale communicatie bevordert het onderlinge begrip. Een vergadering is pas compleet als iedereen tegelijk dezelfde stukken en andere belangrijke documenten heeft. Zonder enige hapering komt je presentatie binnen op de werkplek van collega’s. Tijdens een videovergadering zijn heel snel gegevens te versturen, maar zeker tijdens communicatie met klanten kun je je geen enkele vertraging veroorloven. Je zal maar net dichtbij de succesvolle afsluiting van een verkoopgesprek zijn als de verbinding hapert. Supersnel delen en ontvangen van grote bestanden, iedereen en alle apparaten tegelijkertijd online; het kan allemaal met glasvezel.
Beter thuiswerken
Vertragingen en storingen behoren bij glasvezel tot het verleden. Het maakt het zakendoen sneller, gemakkelijker en efficiënter. Je werkt slimmer met online applicaties. Zeker bij kantoortoepassingen die je de hele dag gebruikt mag geen sprake zijn van vertraging. Veranderingen in documenten moeten realtime zijn. Wanneer meerdere medewerkers samen aan een Word-, Excel- of PowerPoint-bestand werken moet iedereen steeds de laatste versie zien.
Clouddiensten moeten net zo vlot benaderbaar zijn als bestanden op de harde schijf. Ook online video en muziek alsmede andere streaming diensten vragen om snelheid. Zelfs al zit elk gezinslid thuis te gamen, naar Netflix te kijken of te videovergaderen, de thuiswerker kan gewoon zijn werk blijven doen. Glasvezel biedt zo’n perfecte gebruikerservaring.
Op toekomst voorbereid
Bovendien ben je met deze techniek op de toekomst voorbereid. Augmented reality (AR) waarbij over de werkelijkheid een virtueel laagje met data wordt gelegd helpt bij het werk. Denk bijvoorbeeld aan een assemblagelijn of een operatiekamer. Medewerkers zijn met AR op afstand te trainen of te instrueren.
Daarnaast krijgt virtual reality, dat een nieuwe virtuele wereld creëert, zijn plaats. Je kunt bijvoorbeeld langs een product heen lopen en dit vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Ook mixed reality, dat de virtuele wereld integreert met de bestaande wereld, is in opmars. Deze toepassingen vereisen veel bandbreedte.
Geen storingen en uitval meer
Werkgevers die het beste uit hun mensen willen halen zorgen voor de juiste faciliteiten thuis en op het werk. Voor zakelijke gebruikers is de betrouwbaarheid van connectiviteit nog belangrijker dan voor consumenten. Storingen en uitval leiden immers tot extra kosten. Het niet kunnen verwerken van orders kan fors in de papieren lopen.
Een belangrijk deel van het midden- en kleinbedrijf bezit nog geen hoogwaardige, toekomstbestendige connectiviteit in de vorm van glasvezel. Bedrijven die hier geen gebruik van maken zullen straks tegen beperkingen aanlopen. Gelukkig worden steeds meer gebieden waaronder ook bedrijventerreinen van glasvezel voorzien. Nu je net zo snel kan uploaden als kan downloaden, is een keuze niet moeilijk.