Door de komst van 5G kunnen automatisch geleide voertuigen (AGV’s) veiliger en met minder uitval bewegen door distributiecentra. 5G heeft een hogere bandbreedte, kortere vertraging in de communicatie (latency), grotere capaciteit én betere beveiligingsmogelijkheden dan zijn voorganger 4G. Het biedt een standaard waar nieuwe (AGV-) partijen eenvoudig gebruik van kunnen maken, zonder een complex en langdurig integratietraject. Kortom: 5G-technologie in de intralogistiek verbetert de interactie tussen AGV’s en medewerkers, met een output verbetering van het totale distributiecentrum als resultaat.

DHL zet als eerste logistieke centrum 5G in voor automatisering

DHL in Eindhoven eerste 5G-connected logistieke centrum ter wereld

"In het logistieke centrum van DHL in Eindhoven hebben we een 5G-netwerk aangelegd.", vertelt Jacob Groote, EVP Innovation & Partnerships van KPN. "Het is een indoor, multi-purpose netwerk, met Guaranteed Bandwidth, waarbij AGV’s altijd prioriteit krijgen om hun werk veilig en verantwoord te kunnen doen. In het warehouse van DHL is elke AGV geoptimaliseerd voor een specifieke taak en picken de AGV’s geheel zelfstandig orders. Ze bereiden elke nacht het werk voor voor de volgende dag. De AGV’s zetten klaar wat er  overdag gebruikt moet worden om de orders uit te voeren. Hierdoor kunnen medewerkers bij binnenkomst direct aan de slag en gaat alles op tijd de deur uit. In Eindhoven zeggen ze wel eens: 'Hier kan het licht uit!’." 

De kracht van 5G-technologie 

"De kracht van 5G-technologie is dat er geen integratie nodig is. Het netwerk is gestandaardiseerd en zo ontworpen dat er steeds meer hoogwaardige toepassingen op aangesloten kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Augmented Reality (AR), kwaliteitscontrole met camera's of aan drones voor inspectie. Voor nieuwe toepassingen is alleen een simkaart nodig. Samen met een partij, ergens ter wereld, die kansen ziet, kun je eenvoudig opschalen."


E-book: De kracht van verbinding

Innoveren met data en connectiviteit: hoe onze wereld verandert door 5G, IoT en andere nieuwe technologieën.

Download5G ondersteunt een veelvoud van toepassingen, met veel bestaande toeleveranciers en nieuwe toetreders  die in harmonie samenwerken. Die extra dynamiek van nieuwe partijen en ideeën zorgt ervoor dat je je logistieke centrum steeds beter kunt maken en AGV’s efficiënter, sneller en veiliger kunnen navigeren. Wij laten de proofpoints zien en dat geeft een impuls aan de innovatie binnen de logistieke sector. Deze use case laat zien dat 5G-technologie interessant is om werkprocessen verder te digitaliseren in de logistieke sector. 

De toekomst is gegarandeerd! 

Maar niet alleen de logistieke sector is gebaat bij 5G-connectiviteit. We zien bijvoorbeeld ook in de zorg en de procesindustrie dat we met dezelfde oplossing kunnen innoveren. Het 5G-netwerk van KPN is actief en werkt en voldoet aan alle betrouwbaarheidseisen. We ontwikkelen alleen maar door. Nu innoveren we met de pioniers in verschillende sectoren en in 2022 gaan we echt schalen. De toekomst is gegarandeerd!

Gerelateerde klantcases