KLG Europe en KPN testen aansturing AGV’s met behulp van 5G en edge

Samen met logistiek dienstverlener KLG Europe hebben we met succes innovatieve 5G edge technologie getest voor de aansturing van automatisch gestuurde voertuigen (AGV’s). Hiervoor is ons mobiele 5G netwerk gecombineerd met de voordelen van edge computing. Door ter plekke een lokale 5G-gateway te plaatsen draait een deel van het mobiele 5G netwerk lokaal bij KLG Europe. Zo profiteert KLG Europe van hoge betrouwbaarheid, real-time reactietijden en alle data blijft in huis.

5G en edge computing 

Steeds meer organisaties gebruiken mobiele netwerken voor hun bedrijfsvoering en bedrijfskritische toepassingen. Sommige van deze toepassingen vragen meer dan alleen snelheid en connectiviteit. Met de combinatie van 5G en edge computing bieden we klanten de mogelijkheid om het 5G dataverkeer volledig lokaal af te handelen. Dit heeft als voordeel dat het dataverkeer niet nog eens gerouteerd hoeft te worden tussen datacenters, wat de reactietijden (latency) ten goede komt. Bovendien blijft de data lokaal en verlaat deze de klantlocatie niet, wat aansluit bij de steeds strengere securityeisen.  

Latency slechts 4 milliseconden  

In het distributiecentrum van KLG Europe rijden verschillende automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die pakketten en pallets ophalen en distribueren. Om de mobiele data van de AGV’s direct naar de AGV-server op dezelfde locatie te leiden, is er een lokale 5G gateway geïnstalleerd. De reactietijd (latency) verbetert hierdoor naar slechts 4 milliseconden en is daarmee nagenoeg real-time, waar circa 21 milliseconden op dit moment nog gebruikelijk is. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid verbeterd en blijft alle verwerkte data in eigen huis.  

Wouter Stammeijer, Chief Technology & Digital Officer en RvB-lid bij KPN. “We willen voorop blijven lopen met 5G en met relevante 5G-toepassingen die aansluiten bij de wensen van onze klanten. Zakelijke klanten stellen andere eisen op het gebied van veilig, efficiënt en sneller werken en met innovatieve 5G-oplossingen kunnen we daaraan voldoen. Daarom testen we nu de nieuwste technologieën en edge functionaliteiten als verlengstuk van ons bestaande 5G-netwerk waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden.” 

In 2020 introduceerde KPN 5G. Inmiddels is dit in heel Nederland beschikbaar en is het netwerk van KPN meerdere keren uitgeroepen tot het beste 5G netwerk van Nederland. Naar verwachting komt de 3.5 GHz frequentie in de loop van 2024 beschikbaar en KPN zal stapsgewijs ‘standalone 5G’ introduceren. KPN gaat dit jaar de lokale 5G-gateway ook commercieel aan klanten aanbieden, als onderdeel van het nieuwe KPN Campus portfolio. 

Meer weten? Meld je aan voor de webinar.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van 5G voor jouw organisatie? Meld je dan aan voor het webinar op 14 maart waarin experts je meenemen in de laatste ontwikkelingen en voordelen van 5G.

Aanmelden

Gerelateerde artikelen