Wat is Dongel internet?

Een Dongel zorgt ervoor dat je mobiel internet kan gebruiken op je laptop of computer. In deze internet USB-stick kun je een simkaart stoppen en op je laptop aansluiten. Met de Dongel van kpn kan je dus overal en altijd e-mailen, chatten en internetten met je laptop (of Desktop PC).

Wat is een Mobile WiFi Router?

Een Mobile WiFi Router (MiFi) is een apparaatje die het internet van het mobiele netwerk omzet naar een wifi-signaal, hierdoor kun je meerdere apparaten tegelijk veilig met wifi verbinden. Zonder een vaste internetaansluiting. Er zit een simkaart in en een grote batterij voor mobiel gebruik.

Instellingen Dongel/WiFi Router

In de meeste gevallen staan de correcte (technische) instellingen in de Dongel en Mobile WiFi al voorgeprogrammeerd bij productie en hoef je niets te doen. Lijkt het nu toch niet te werken, check en/of verander dan de instellingen, zie voorbeeld.

Voorbeeld instellingen Dongel/ WiFi Router

APN basicinternet
Gebruikersnaam leeg, niet invullen
Wachtwoord leeg, niet invullen
Telefoonnummer *99#

Handleidingen & software

Je vindt hieronder voor ieder product de benodigde handleidingen en software. Download de meest recente software en drivers per product voor Windows en iOS. We ondersteunen zoveel mogelijk besturingssystemen.

Een 3G-dongel is geschikt voor ons 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen, kan dus prima over het 2G-netwerk nu 3G is gestopt. Als je de dongel gebruikt met je laptop om te surfen of streamen, dan is 2G niet genoeg. Je hebt dan het 4G-netwerk en een 4G-dongel nodig. Gebruik je een 3G-dongel voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

De standaardpincode van de simkaart in de Dongel is ‘0000’. Deze code kan je veranderen met de pc software die is geïnstalleerd tijdens de installatie van je Dongel. (bijvoorbeeld: kpnMobiel Internet Software of kpn Mobile Connect). Wijzig altijd je pincode om misbruik bij verlies of diefstal te voorkomen.

Pincode van je simkaart (de)activeren en/of wijzigen

De optie om je pincode te activeren, deactiveren of te wijzigen. Vind je terug in de pc software onder de instellingen. Als extra hulpmiddel kan je de geïntegreerde helpfunctie van de software raadplegen.

Verkeerde pincode

Als je je pincode verkeerd invoert, krijg je een waarschuwingsbericht. Je ziet het aantal pogingen dat je nog over hebt voordat de simkaart vergrendeld wordt. Je simkaart wordt vergrendeld nadat drie keer achter elkaar een verkeerde pincode ingevoerd. Voer dan een pukcode in om de vergrendeling op te heffen.

Je vindt je pukcode in Mijnkpn

 1. Log in op MijnKPN met je KPN ID.

 2. Heb je geen kpn ID of wil je weten wat dit is, bekijk dan de kpn ID pagina.

 3. Ben je de gebruikersnaam of wachtwoord van kpn ID vergeten? Reset dan je wachtwoord of maak een nieuwe gebruikersnaam aan.

 4. Klik in Mijn KPN op de groene knop 'Thuis'.

 5. Klik op 'Service'.

 6. Klik bij SIM kaart op 'Pukcode inzien'.

 7. Klik op het nummer waarvan je de pukcode wilt zien.

Hoe los ik problemen met Dongelsoftware op?

 1. Of je wel voldoende (Systeem)beheer rechten op de computer hebt.

 2. De Virusscanner de installatie niet blokkeert. Schakel deze anders even tijdelijk uit.

 3. Of de simkaart op de juiste manier in de Dongel zit.

 4. De firewall de installatie niet blokkeert. Schakel deze anders even tijdelijk uit.

Start de installatie niet automatisch? Zoek dan in de Windows Verkenner naar de schijf (bijv. D:, E: of F:) die de computer aan de Dongel heeft toegekend. Ga daarheen en start vanaf deze schijf 'Setup.exe'.

 1. Trek de Dongel uit de USB-poort, en steek hem na 5 seconden er weer opnieuw in.

 2. Steek de Dongel desnoods in een andere USB-poort van de computer.

 3. Sluit de computer helemaal af, en start deze opnieuw op.

 4. Ga naar het 'Configuratie-scherm' > 'Apparaatbeheer', en check of hier hardware-problemen met gele uitroeptekens te zien zijn. Zoja, klik hierop met de rechter muistoets, en kies voor 'Stuurprogramma’s bijwerken…'.

Microsoft

 • Windows XP SP3, Windows Vista SP1, Windows 7, Windows 8.0, Windows 8.1, Windows 10 *

 • USB-aansluiting

 • 1 GB RAM geheugen

 • 100 MB vrije ruimte op de harde schijf

Apple

 • Mac OS X 10.4 of hoger *

 • USB-aansluiting

 • 1 GB RAM geheugen

 • 100 MB vrije ruimte op de harde schijf

* De Ondersteuning van de Windows en Apple Mac OS versies kan per Dongel en per software versie verschillen. Als de 'kpn Software' niet werkt, kan de 'Fabriekssoftware' gebruikt worden.