Dongel installeren

Wat is een Dongel?

Met een dongel heb je overal mobiel internet op je laptop. Een Dongel is een andere naam voor een USB-Modem. In deze USB-stick kun je een SIM-kaart stoppen en op je laptop aansluiten. Na de automatische installatie van de gebruikers-software kun je verbinding maken met het mobiele netwerk van KPN. Met de Dongel van KPN kan je dus overal en altijd e-mailen, chatten en internetten met je laptop (of Desktop PC).

Software

Download de meest recente software en drivers per product voor Windows en Apple Mac. We proberen zoveel mogelijk de nieuwste besturingssysteem versies van Windows en Mac te ondersteunen, maar of dit altijd kan hangt vooral af van de leeftijd van de Dongel of Mobile Wifi. Hoe ouder een product, hoe groter de kans dat de nieuwe besturingssystemen niet meer ondersteund worden.

Handleidingen

Je vindt hieronder voor ieder product de benodigde handleidingen en support-documenten.

Ondersteunde producten

Bekijk de lijst van de op dit moment nog ondersteunde producten. Het typenummer is altijd terug te vinden op de verpakking of op het product zelf.

De standaardpincode van de SIM-kaart in de Dongel is ‘0000’. Deze code kan je veranderen met de PC software die geinstalleerd is tijdens het installeren van je Dongel. (bijvoorbeeld: KPN Mobiel Internet Software of KPN Mobile Connect). Wijzig altijd je pincode om misbruik bij verlies of diefstal te voorkomen.

PIN-code van je SIM-kaart (de)activeren en/of wijzigen

De optie om je pincode te activeren, deactiveren of te wijzigen. Vind je terug in de PC software onder de instellingen. Als extra hulpmiddel kan je de geïntegreerde help functie van de software raadplegen.

Verkeerde PIN-code

Bij het verkeerd invoeren van je PIN-code krijg je een waarschuwingsbericht. Je ziet het aantal pogingen dat je nog over hebt voordat de SIM-kaart vergrendeld wordt. Je SIM-kaart wordt vergrendeld nadat drie keer achter elkaar een verkeerde PIN-code ingevoerd. Voer dan een PUK-code in om de vergrendeling op te heffen.

Je kunt de PUK-code gratis inzien via MijnKPN

 1. Log in op MijnKPN met je KPN-ID.

 2. Heb je geen KPN-ID of wil je weten wat dit is, bekijk dan de KPN-ID pagina.

 3. Ben je de gebruikersnaam of wachtwoord van KPN-ID vergeten? Reset dan je wachtwoord of maak een nieuwe gebruikersnaam aan.

 4. Klik in MijnKPN op de groene knop 'Thuis'

 5. Klik op 'Service'

 6. Klik bij SIM kaart op 'PUK code inzien'

 7. Klik op het nummer waarvan je de PUK-code wilt zien

Hoe los ik problemen met Dongel software op?

Controleer altijd als eerst:

 1. Of je wel voldoende (Systeem-)beheer rechten op de computer hebt.

 2. De Virusscanner de installatie niet blokkeert. Schakel deze anders even tijdelijk uit.

 3. Of de SIM-kaart op de juiste manier in de Dongel zit.

 4. De Firewall de installatie niet blokkeert. Schakel deze anders even tijdelijk uit.

Start de installatie niet automatisch? Zoek dan in de Windows Verkenner naar de schijf (bijv. D:, E: of F:) die de computer aan de Dongel heeft toegekend. Ga daarheen en start vanaf deze schijf “Setup.exe”.

 1. Trek de Dongel uit de USB-poort, en steek hem na 5 seconden er weer opnieuw in.

 2. Steek de Dongel desnoods in een andere USB-poort van de computer.

 3. Sluit de computer helemaal af, en start deze opnieuw op.

 4. Ga naar het 'Configuratie-scherm' > 'Apparaatbeheer', en check of hier hardware-problemen met gele uitroeptekens te zien zijn. Zoja, klik hierop met de rechter muistoets, en kies voor 'Stuurprogramma’s bijwerken…'.

Microsoft

 • Windows XP SP3, Windows Vista SP1, Windows 7, Windows 8.0, Windows 8.1, Windows 10 *

 • USB-aansluiting

 • 1 GB RAM geheugen

 • 100 MB vrije ruimte op de harde schijf

Apple

 • Mac OS X 10.4 of hoger *

 • USB-aansluiting

 • 1 GB RAM geheugen

 • 100 MB vrije ruimte op de harde schijf

* De Ondersteuning van de Windows en Apple Mac OS versies kan per Dongel en per software versie verschillen. Als de “KPN Software” niet werkt, kan de 'Fabriekssoftware' gebruikt worden.