13 november 2018 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Van 3G naar 4G: sneller, veiliger en stabieler

Vanaf 31 december 2021 gaan wij stoppen met het 3G netwerk. Geen zorgen; hier merk jij niks van. We zetten ons 3G netwerk uit omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G. Bovendien gaan we de frequenties die we nu voor 3G gebruiken, inzetten voor ons 4G netwerk. Zo wordt het 4G netwerk nog sneller, veiliger en stabieler.

Van 3G naar 4G


Ben jij al klaar voor 4G?

Met alle huidige smartphones die je bij ons koopt, kun je automatisch internetten via ons 4G netwerk. Heb je nog een oude telefoon en internet je nog over het 3G netwerk? Geen stress; tot 31 december 2021 kun je nog internetten over 3G. Vanaf januari 2022 kun je dus niet meer internetten en bellen via ons 3G netwerk.

Internetten over 4G

Je smartphone bepaalt of jij internet over 3G of over 4G. Vergelijk het netwerk bijvoorbeeld met een snelweg: als jij met je oude bolide de A12 oprijdt, haal je niet de mogelijke 130 km/u. Zo werkt het ook met ons netwerk: je hebt een geschikte smartphone nodig. Wil je nu al supersnel internetten over 4G? Kijk dan in onze shop naar de telefoons met 4G.

Bellen over 4G

Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wil jij er zeker van zijn dat je kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen. Door te bellen over 4G bel je sneller en beter dan op 3G en 2G.

Meer over 4G

4G netwerk van KPN

Het is niet altijd te zien, maar ons netwerk is overal en altijd aanwezig; whenever, wherever. Ons 4G netwerk is betrouwbaar en stabiel én heeft landelijke dekking. Met een dekkingspercentage van 99,3% hebben wij dan ook de beste dekking van Nederland. En om ervoor te zorgen dat ons netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbeteren we continu onze down- en uploadsnelheid. Met de frequenties die wij straks van het 3G Netwerk gaan gebruiken, wordt het overal alleen maar beter.

Bekijk de dekking


Veelgestelde vragen

Alle KPN abonnementen hebben standaard 4G.
KPN prepaid abonnementen zijn inmiddels al aangepast en hebben standaard toegang tot het 4G netwerk.
  • Het 3G-netwerk blijft aan tot 31 december 2021.
  • Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025.

Zo lang het 3G-netwerk beschikbaar is, kun je bellen, sms'en en internetten met een oudere smartphone. Zodra alleen het 2G-netwerk beschikbaar is, kun je nog bellen en sms'en. Op 2G kun je alleen kleine berichten versturen.

Wanneer je toestel geschikt is voor 4G bellen zul je niks merken. Als je toestel wel 4G data kan en niet geschikt is voor 4G bellen zal je voor het bellen worden teruggeschakeld naar het 2G netwerk.
Je kan zien of je al via 4G belt door tijdens een telefoongesprek te kijken of je toestel op het 4G netwerk blijft, dit is zichtbaar in het scherm van je smartphone. Let op: hiervoor moet wel je wifi uitstaan. Daarnaast is KPN nog druk bezig om 4G bellen te activeren voor alle klanten. Mogelijk bel je nu nog niet via 4G, maar binnenkort wel! Kijk voor de smartphones die geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE).
Wij zorgen ervoor dat vóórdat we 3G uitzetten, de 4G dekking in je regio goed is. We werken er hard aan om het 4G netwerk te verbeteren. Door het uitzetten van 3G ontstaat er juist meer ruimte voor het verbeteren van ons 4G-netwerk.
Dankzij de verbetering aan het 4G netwerk die wij continu uitvoeren, zorgen we dat je smartphone niet meer met 3G verbonden is. Mocht je smartphone niet geschikt zijn voor 4G bellen (VoLTE), dan zal je toestel wanneer er gebeld wordt terugvallen van 4G naar 2G.
Nee, het toestel zal automatisch gebruik (blijven) maken van 4G en 2G
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kun je hier gebruik van blijven maken.
Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
Standaard staat je toestel ingesteld op 4G, controleer eerst of je toestel niet handmatig is ‘vastgezet’ op 3G. Kijk op deze pagina voor hulp bij het aanpassen van je instellingen. Neem eventueel contact op met de KPN serviceafdeling wanneer je hulp nodig hebt.

De kans is erg groot dat de repeater niet meer nodig is doordat de mobiele dekking in je omgeving is verbeterd. KPN is namelijk voortdurend bezig om zijn mobiele netwerk nóg beter te maken. Je kunt dit het beste testen door de repeater uit te zetten en zien of je voldoende signaal ontvangt om te bellen of te internetten. Wanneer je onvoldoende signaal ervaart kun je ook bellen via WiFi. Kijk op deze pagina of je toestel geschikt is en hoe je bellen over WiFi kunt instellen.

De repeater versterkt het 3G signaal van KPN op de 2100 MHz frequentie. KPN heeft hiervoor een licentie t/m 31-12-2020. Na 31-12-2020 vervalt de ondersteuning van dit apparaat.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Supersnel bellen over het 4G netwerk van KPN

Mobiel

Mobiel bellen via wifi van KPN

Blijmakers

KPN met een 8,3 als beste uit de test van de Consumentenbond