Help mijn kind speelt Fortnite!

Als je kinderen hebt die wel houden van een spelletje op de computer of console, dan is de kans groot dat je ze wel eens over ‘Fortnite’ hebt horen praten. In dit blog vertellen we je alles over deze ‘first person shooter’ en lees je wat je als ouder moet weten om mee te kunnen praten over ‘de storm’, ‘lootboxes’ of ‘V-Bucks’. Wil je helemaal hip zijn, dan kan je zelfs een van de Fortnite dansjes leren, maar daarover later meer!


Wat is Fortnite Battle Royale?

De opzet van het spel Fortnite is eigenlijk heel simpel. 100 spelers worden in een vliegende bus boven een eiland gebracht, springen met een parachute naar hun favoriete plek op het eiland en moeten met elkaar vechten tot er nog maar een speler over is. Op het eiland vind je dorpen en huizen waarin je op zoek kan gaan naar wapens, granaten en gouden kisten (loot boxen) met handige voorwerpen die jou helpen om het spel te winnen. Daarnaast moet je hout, ijzer en steen verzamelen om te kunnen bouwen, bijvoorbeeld om de aanval van een andere speler te ontwijken. Omdat het eiland best groot is, hebben de spelmakers ‘de storm’ geïntroduceerd. Dit is een cirkel die je op je landkaart ziet en waar je altijd binnen moet blijven. De cirkel wordt gedurende het spel steeds kleiner, waardoor je makkelijker een tegenstander tegenkomt. Heb je iedereen verslagen en ben jij (of je team) als laatste over? Dan heb je gewonnen!Waarom is Fortnite populair bij kinderen?

Om te beginnen is het spel Fortnite gratis te downloaden, daarnaast is het beschikbaar op bijna alle denkbare apparaten, zoals je telefoon, tablet, computer of console. Je kan Fortnite samen spelen met je vrienden, zelfs als iemand bijvoorbeeld op zijn iPhone speelt en de ander op een Playstation. Fortnite is erg vrolijk in zijn kleurgebruik, licht en qua sfeer doet het een beetje stripachtig aan. Verder zitten er allemaal grappige elementen in het spel, zoals stinkbommen, gekke outfits en rare dansjes (daar kom ik aan het einde van dit blog nog even op terug).


Wat kost Fortnite om te spelen?

Het downloaden van het spel Fortnite is gratis. Als je het spel opstart heb je vervolgens twee keuzes: Fortnite – Save the World of Fortnite – Battle Royale. De eerste optie is nog in ontwikkeling en daarom moet je betalen als je de bèta versie van het spel wil spelen. De multiplayer editie van het spel, Battle Royale, is echter gratis te spelen en daarom erg populair. Kost het spelen dan helemaal geen geld? Nee, in principe niet. Echter, wil je nieuwe dansjes, mooiere kleding of handige voorwerpen, dan kan je echt geld omwisselen voor V-Bucks. Dit is het virtuele geld wat je in Fortnite kan besteden, V-Bucks kan je kopen vanaf 10 euro.


Is Fortnite te gewelddadig voor mijn kind?

Het spel is door kijkwijzer beoordeeld voor kinderen van 12 jaar en ouder, toch kom je in de praktijk ook genoeg jongere kinderen tegen die het spelen. Hoewel het gaat om een schietspel, waarbij wapens worden gebruikt, oogt het spel niet erg gewelddadig. Door de vrolijke tekenstijl, de grappige elementen en de getekende omgeving, komt Fortnite vrolijk over. Ook komt er geen bloed in voor, als je een vijand verslaat, zie je een lichtflits en verdwijnt het personage gewoon. Uiteraard is het per kind verschillend hoe gevoelig hij of zij voor een spel als Fortnite is. Als je kind het graag wil spelen, kan je het een keer samen doen, om te zien hoe geschikt het is.


Ken jij al een Fortnite dansje?

Best mates, Flossing of de Robot, ja het gaat nog steeds over Fortnite hoor! Deze termen omschrijven een paar van de hippe dansjes die je kinderen ongetwijfeld wel eens voorgedaan hebben. Misschien herken je het wel, sta je net rustig te praten tegen je zoon of dochter, staan ze continu met hun heupen te wiegen terwijl beide armen van voor naar achter zwaaien. Wil je dus echt een hippe ouder zijn, dan kan je ten eerste met een gerust hart aan tafel een gesprek beginnen met alle termen die je hierboven bent tegengekomen. Wil je het helemaal scoren, dan kan je hier alle dansjes vinden en misschien in een gek moment eentje nadoen. Tip, doe het wel thuis in de besloten omgeving van je huishouden, anders kan zoon of dochter wel eens gillend wegrennen!

Wil je nog meer leuke of handige tips rond de digitale ontwikkeling van jouw kind? Op onze website vertellen we jou alles over digitaal opvoeden.

Gerelateerde artikelen